Autor Wątek: P3 - poprawa jakosci audio  (Przeczytany 7810 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline priusowner

• Toyot Leżący
  • *
P3 - poprawa jakosci audio
« dnia: 20 Września 2019, 20:27:37 »
Zastamawiam sie jak by tu troche polepszyc jakos dzwieku bez wymiany radia i wywalania kupy kasy (nie mam JBL).

Chodzi mi po glowie wymiana glosnikow + `amatorskie` wytlumienie drzwi. Zaczalbym od przodu i jak by byly efekty to zrobil bym jeszcze tyl.

Tu zebralem troche info.

https://priuschat.com/attachments/2010priusiiiwoimg017-jpg.34398/

https://www.youtube.com/watch?v=3dutsn5sj0Q

https://www.youtube.com/watch?v=PPyq_JWkRU8

Gosc z YouTube wstawial takie glosniki ( linki tak tylko informacyjnie, nic jeszcze nie wybralem)
https://allegro.pl/oferta/jbl-club-3020-glosniki-60w-2-drozne-8-7cm-8085123841

https://allegro.pl/oferta/jbl-club-9630-glosniki-samochodowe-6x9-na-polke-7461445092

https://www.speaker-installation-photos.com/Toyota/Prius/Prius1/i-dS8kZhr

Dodatkowo mozna wymienic kondensator w celu polepszenia jakosci dzwieku:
https://www.youtube.com/watch?v=8vecnIwo9v8

Nie jestem audiofilem i nie oczekuje cudow, ale wydaje mi sie, ze `niskim` kosztem mozna zauwazalnie poprawic jakos dzwieku. Ktos cos robil w tym temacie i jest w stanie podzielic sie efektami?

Offline GregPL

• Toyot Leżący
  • *
Odp: P3 - poprawa jakosci audio
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Września 2019, 02:10:58 »
Jak miałem P3, to wymieniłem w nim głośniki fabryczne na zestaw dedykowany dla Toyoty firmy Focal - IS690TOY (https://pl.horn.eu/pl/PL/MARKI/FOCAL_/INTEGRATION/IS_690_TOY?s1=1)
Wymiana plug-and-play - wszystko co potrzebne było w komplecie.
Różnica w jakości dźwięku KOLOSALNA (w końcu to Focal :) )
Wiem, że to nie są "tanie" głośniki, ale jakość dźwięku i bezproblemowa instalacja (nie musisz szukać żadnych dystansów, czy złączek) w pełni rekompensuje cenę :)

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Września 2019, 09:01:58 »
Zacznij od wygłuszenia drzwi, to podstawa i już będzie nieco lepiej. Można też pod fabryczne głośniki dać dystanse. To na początek. Jak nie pomoże to wymiana głośników na lepsze, albo, jeśli chcesz więcej basu, zakup aktywnego suba i wrzucenie go np. pod siedzenie kierowcy.

Offline priusowner

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Września 2019, 08:30:09 »
Wyglada na to, ze skusze sie na Focal - IS690TOY. Na ebay sa za 129 funtow + ok 5 funtow przesylka do mnie . Nic lepszego nie znajde. Dzieki

Offline GregPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Września 2019, 09:36:52 »
skombinuj sobie tylko do tego nitownicę i wiertarkę, bo oryginalne głośniki są przynitowane. W komplecie powinieneś dostać komplet nitów (logiem Focal :D )

Offline priusowner

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Października 2019, 05:51:52 »
W sumie udalo mi sie ogarnac FOCAL IS 690 TOY za mniej wiecej 580zl, w PL sa po 799
https://www.ebay.co.uk/itm/Focal-IS690TOY-Custom-Fit-6x9-2-Way-Component-Speaker-300W-for-Toyota-Lexus/401425640623?epid=880596726&hash=item5d76d52caf:g:vpEAAOSwhFpdHKYz

Wygłusze jeszcze drzwi i powinno byc spoko. Jedyne czego sie boje to tweetery... ludzie pisali, ze bas i wysokie tony ok, ale przy tym zestawie totalnie brak srodka... No nic poczekamy zobaczymy. 

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Marca 2020, 07:21:03 »
Odświeżę. Ktoś zrobił coś ciekawego bo widzę, że temat umarł? Przesiadłem się z octavii 2 i jestem zawiedziony. Tam jest na prawdę świetny dźwięk a tutaj... niby jbl ale nie gra. Możesz ustawić więcej basu to wtedy wszystko trzeszczy. Jakby wnętrza drzwi (tapicerki- plastiki) pokryć pastą głoszącą i nakleić trochę filcu albo gąbki?
P3 2009 205/55 16

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Marca 2020, 18:39:26 »
JBL w P3 przy słuchaniu stacji radiowych to faktycznie tragedia, nie wiem dlaczego tak jest, ale wystarczy przesyłać muzykę po BT i już jest o niebo lepiej, nawet stacje radiowe z aplikacji ;)

U mnie trzeszczały drzwi kierowcy, wystarczyło dotknąć lekko przy klamce i cisza, wykleiłem właśnie od wewnątrz tapicerkę pianką 3mm. I jest spokój. Nic nie trzeszczy. Miejsca jest na dużo grubszą piankę 6mm. Drzwi wewnątrz wykleiłem matą butylową, ładny głęboki bass.

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Marca 2020, 19:31:25 »
Dzięki, czyli istnieje jakiś potencjał, poprawa bez wymieniania sprzętu. Tez tak mam, ze ustawiam barwę dźwięku do jakiejś piosenki a przy kolejnej muszę dociskać tapicerkę kolanem. Jak już lewe drzwi przycisnę kolanem i dam troszkę głośniej to odzywają się tylne prawe ????
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2020, 19:33:52 wysłana przez Mirekm71 »
P3 2009 205/55 16

Offline priusowner

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Marca 2020, 00:53:58 »
Widze, ze zerwales folie, zostawiles bez? Pytam bo folia zabezpiecza przed dostawaniem sie wilgoci i parowaniem szyb. Ja polecialem po całości, dalem maty wewnatrz + zakleiłem calosc. Moze nie wyglada pro, ale efekt super. Dodatkowo wymieniłem glosniki na Focal IS 690 TOY. Bas jest naprawde fajny, ale tweetery juz nie za bardzo... tak jak ludzie pisali brak srodka.. wysokie tony sa super, fabryczne piszczaly jak szalone, tak wiec bede zmieniał tweetery na cos innego bo brak srodkowych tonów daje sie we znaki. Czy warto wymieniać glosniki bez jednostki sterującej? Moim zdaniem warto. Poprawa jest naprawde znaczącą, ale czuć brak mocy. Nie przypominałem sobie żebym wczesniej słuchał muzyki na glosnosci 55 lub 60. Nawet przy max czuć pewien zapas.  Pewnie wzmacniacz w radiu troche dostaje i sie grzeje... ale jakość muzy po wygłuszeniu i wymianie glośników jest na duzy +

Dodatkowo wydaje mi sie, ze jest troche ciszej w środku.

« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2020, 00:59:57 wysłana przez priusowner »

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Marca 2020, 13:10:29 »
w tym komplecie focala sa chyba gwizdki ?  wkladales je w deske czy poszly do tylnych drzwi ?

bo jbl z tylu ma duzy i maly glosnik  (tylne drzwi)

a zwykly chyba tylko jajko w przednich drzwiach i w desce cos tam siedzi. ?

ale fakt oryginal gra :-(((((((((((((.

czy do przednich drzwi musza byc dedykowane glosniki z tym plastikiem ?  czy jest inna opcja bo takie focale fajne ale cenka :-((.
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Marca 2020, 14:42:34 »
priusowner, zerwałem oryginalną folię aby dostać się do środka drzwi. Ale oczywiście zakleiłem każdy otwór w drzwiach przez który mogła lecieć woda, mata butylowa i pianka 3mm, wyjście linek do klamki zrobiłem na zakładkę wykorzystując kawałek oryginalnej folii aby woda spływała sobie dalej do odpływu ;) Mając to wszystko rozebrane przesmarowałem przy okazji prowadnice szyb.
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2020, 14:44:40 wysłana przez Hex »

Offline Tosem

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Kwietnia 2020, 20:11:49 »
JBL w P3 przy słuchaniu stacji radiowych to faktycznie tragedia, nie wiem dlaczego tak jest, ale wystarczy przesyłać muzykę po BT i już jest o niebo lepiej, nawet stacje radiowe z aplikacji ;)

U mnie trzeszczały drzwi kierowcy, wystarczyło dotknąć lekko przy klamce i cisza, wykleiłem właśnie od wewnątrz tapicerkę pianką 3mm. I jest spokój. Nic nie trzeszczy. Miejsca jest na dużo grubszą piankę 6mm. Drzwi wewnątrz wykleiłem matą butylową, ładny głęboki bass.

Przymierzam sie do wytlumienia jaka grubosc dales tej maty butylowej? Tez mam jbl i trzeszcza tapicerki a zapas jeszcze maja tak naprawde ale psuja te dzwieki tapicerki

Offline Tosem

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Kwietnia 2020, 20:19:56 »
A wiecie czemu orginalna navi po ustawieniu equalizera  po jakims czasie zeruje sie wszystko na zero nasy wysokie itd. Moim zdaniem zero na bas to za duzo przy sluchaniu  z BT trzeszczy wszystko bardzo szybko a ogolnie glosniki przy mniejszych ustawieniach bardzo czyste i mile dobrze stonowane poszczegolne brzmienia jak przystalo na JBL

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Kwietnia 2020, 23:05:34 »
Tosem, 2,5mm. A piankę możesz spokojnie dać 6mm.

Mi ustawienia eq nie znikają, za to miałem inny problem, ekran "Audio" znikał po kilku sekundach, menu wracało do nawigacji albo ustawien auta, w zaleznosci co było wcześniej wybrane.  Nie widziałem w opcjach takiej funkcji i Myślałem że to tak ma być. it's not a bug it's a feature. Do czasu jak odłączyłem aku przy wygłuszaniu bagażnika, po ponownym podłączeniu aku, radio się zresetowało i problem rozwiązany. Spróbuj ;)
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2020, 23:12:48 wysłana przez Hex »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl