Autor Wątek: P3 - poprawa jakosci audio  (Przeczytany 7811 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tosem

• Toyot Leżący
  • *
Odp: P3 - poprawa jakosci audio
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Kwietnia 2020, 19:04:36 »
Ok dzieki sprobuje zresetowac moze faktycznie cos to da
Tez myslalem ze tak ma byc z tym eq ale dziwne mi sie to wydawalo wiec spytalem . Ciekawe czy ktos mial juz z tym problem. Nie dzieje sie to co zgaszenie tylko po paru dniach nagle reset ustawien. Jak odlaczam aku wszystkie ustawienia i zapisane przeglady przebiegi sie automatycznie kasuja? Czy ma swoja pamiec ?
I jak wyglada sprawa z tapicerka drzwi cos lubi pekac przy sciaganiu ile srub jest czy w ogole jakies sa zeby sciagnac ?
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2020, 15:26:19 wysłana przez fazibazi »

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Kwietnia 2020, 22:15:20 »
Wszystko się zresetuje, ustawienia radia nawigacji język, przebieg dzienny. Przegląd olejowy, filtry itd. Zostaną.
Dwie śrubki, jedna trzyma klamkę, druga jest wewnątrz uchwytu pod kawałkiem materiału. Poźniej chwytasz boczek od dołu, mniej więcej na środku jest duże wcięcie jakby specjalnie na palce, i rwiesz, mi nie pękł żaden zaczep.

Offline Tosem

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Kwietnia 2020, 22:50:16 »
Dzieki wielki zaoszedziles mi czasu przy szukaniu szczegolow a ile m2 potrzebowales tej maty sa widze w formacie 25x50 i 25x25

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Kwietnia 2020, 23:04:16 »
Masz kawałek maila od bitmat ;)

Celem uzyskania dobrego efektu wygłuszenia stosujemy 2 rodzaje materiałów. Matę butylową naklejamy na blachę bez podgrzewania, następnie piankę gumową jako drugą warstwę. Butyl usztywnia, redukuje wibracje, dudnienie, buczenie oraz tworzy barierę dla niskich i średnich częstotliwości. Pianka gumowa izoluje i pochłania szumy, czyli działa na średnie i wysokie częstotliwości.

Producent stosował identyczne rozwiązania tylko mniej zaawansowane produkty. Bitum=asfalt, który trzeba było mocno podgrzewać opalarką oraz filce, które obecnie są zakazane ze względu na zastosowane żywice fenolowe i zbytnią nasiąkliwość wody.

Poniżej wycena na 3 różnych wariantach, krótka informacja czym się różnią:

Zestaw podstawowy oparty jest na najcieńszej macie butylowej i najcieńszej piance. Jest to dobra wersja ale właśnie podstawowa. Premium to już o wiele skuteczniejsza mata butylowa (około 30%) o grubości 2,3mm i dodatkowo pianka również 6mm. Jeden z najczęściej wybieranych zestawów. Ostatni to najskuteczniejsza i jednocześnie najlżejsza opcja. Dzięki specjalnej mieszance maty StP Aero są lżejsze a równie skuteczne jak wersje StP Black Gold. Polecana w wypadku kiedy chcemy zrobić jak najlepiej i jak najlżej.

Para drzwi:

Zestaw StP Black Silver = 234zł - 6 mat butyl 1,8mm 75x50cm + 1,5m2 Pianka 6mm K6s

Zestaw StP Black Gold = 294zł - 6 mat butyl 2,3mm 75x50cm + 1,5m2 Pianka 6mm K6s

Zestaw StP Aero = 484zł - 6 mat butyl 2,3mm 75x50cm + 2m2 Pianka 7mm KO7s

Offline Tosem

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Kwietnia 2020, 10:09:16 »
Taniej wychodza maty 25x50cm jest to jakas roznica?

Offline Tosem

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Kwietnia 2020, 10:12:47 »
W sumie wychodzi na jedno matematyka sie klania  ale wydawalo mi sie ze latwiej przykleic mniejsze maty niz wieksze czy nie ma z tym problemu?

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Kwietnia 2020, 19:10:45 »
Nożyczki Twoim przyjacielem ;)

Offline Tosem

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Maja 2020, 18:58:24 »
Jestem po wytłumieniu przednich drzwi  tak jak mówiłes Hex butylem i pianką 6mm i jest rewelacja normalnie jak subwoofery piękny basik wszystko pięknie głośniki orginalne są naprawde dobre wystarczy wytłumienie już nie wspominając o tym że gdy nawet mocno czasne drzwiami nie zafaluje blacha jak to bywało wcześniej. Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa mianowicie drżą przyciski od szyb itd czy ma ktoś sposób na to by nie latały podczas basu?
Tył też zrobie bo te blaszane wibracje przy zamykaniu drzwi jest drażniące jak tico ;) polecam wszystkich pare kilo doda fo masy auta ale komfort bez porównania
Po

Offline Tosem

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Maja 2020, 19:25:46 »
Hex czy przykręcałeś spowrotem ten styropian w drzwiach mocowany na dwie śruby ? Bo ja to już nie montowałem uznałem że już się nie przyda ale teraz tak się zastanawiam po co to tak naprawde było?

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Maja 2020, 12:02:07 »
Ciesze się że mogłem pomóc, i że jesteś zadowolony z efektu ;) Styropianu nie zakładałem. Miało to pewnie za zadanie zniwelować wszystkie przykre dźwięki powstające w tym miejscu, akurat tam jest ogromny otwór który był zakryty tylko kawałkiem folii, tę pustą przestrzeń wypełnili kawałkiem styropianu który robił za swego rodzaju amortyzator akustyczny. W naszym przypadku jest to już raczej niepotrzebne, butyl pianka i zewnętrzna część drzwi wzmocniona matą, robią większą robotę niż foliowy worek  :cool:
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2020, 12:03:46 wysłana przez Hex »

Offline mihnik1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Czerwca 2020, 09:55:06 »
Muszę wymienić głośniki w swoim P3 (2010r). Na Allegro we wszystkich ogłoszeniach sprzedają głośniki do P3 od 2014r. Czy te głośniki będą pasować do mojego Priusa? Jeśli nie, to co polecacie?

Offline Ptasiek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Czerwca 2020, 23:03:54 »
Czesc, w moim nowym nabytku P3 byl padniety( skorodowany) wzmacniacz pod fotelem pasażera. Okazało sie, że jest to proste podłączenie zasilające glośniki drzwi przednich. Wygłuszanie drzwi to świetny pomysł ale na razie użyłem wzmaka alpine z regulacją gain i Low Pas. dało sie fajnie wystroic fabryczny zestaw. Jestem zadowolony.
Jest fabryczne radio z ekranem. Jeszcze brakuje USB. Pod fotelem we wtyczce jest gotowe zasilanie, plus po stacyjce, audio L + P i wyscie na głośniki drzwi.

Offline stefanq82

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Sierpnia 2022, 18:35:06 »
Cześć.
Mam pytanie
 Wymieniał ktoś głośniki wysokotonowe w Priusie+? Te co są na podszybiu?
Jestem po wygłuszeniu drzwi. Efekt jak dla mnie bardzo dobre. Zastanawiam się nad głośnikami wysoko tonowymi czy coś z nimi robić?
Pozdr

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl