Autor Wątek: Zabezpieczenia antykradzieżowe  (Przeczytany 14427 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Autista77

• Toyot Leżący
  • *
Zabezpieczenia antykradzieżowe
« dnia: 25 Września 2019, 14:21:33 »
Dzień dobry,

Trafiłem na to forum w poszukiwaniu jakichś informacji o sensownych zabezpieczeniach antykradzieżowych nowej Corolli. Jestem w przededniu odbioru auta z salonu i właśnie uświadomiłem sobie grozę sytuacji- hybrydowy Auris jest najczęściej kradzionym autem w Warszawie i okolicach, są już też medialne doniesienia o kradzieżach nowych Corolli- np. z floty Panka. Statystycznie  w Warszawie i okolicach dziennie zostaje skradzioych kilka hybrydowych Toyot. Czy poza wykupieniem AC +GAP da się zrobić coś więcej dla podniesienia własnego komfortu psychicznego i poczucia bezpieczeństwa? W salonie proponują mi mechaniczną blokadę skrzyni biegów i  zabezpieczenie elektroniczne Cobrę pro 1 . Czy ktoś skorzystał z takiej możliwości? Jak oceniacie skuteczność tych zabezpieczeń? A może korzystacie z innych systemów, które moglibyście polecić? Ukryty mikronadajnik radiowy wzbudzany po kradzieży i umożliwiający szybką lokalizację skradzionego auta ? Kamera z trybem parkingowym Blackvue , która wysyła powiadomienia o zdarzeniach z transmisją obrazu on-line? Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

pireus

• Gość
Odp: Zabezpieczenia antykradzieżowe
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Września 2019, 18:55:12 »
Do zabezpieczeń elektronicznych się zniechęciłem, ponieważ psują się w najmniej oczekiwanym momencie. W ostatniej Toyocie miałem blokade skrzyni biegów. Niestety niewiele dała, samochód skradziono. Teraz GAP wykupiony na 5 lat pozwala mi spać w miarę spokojnie.

Offline Autista77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Września 2019, 21:15:27 »
GAP to ograniczenie strat do minimum, i w związku z ryzykiem kradzieży chyba nieunikniony wydatek, ale czy naprawdę dla takiego fatalistycznego nastawienia
, że na złodziei nie ma rady i jak mają ukraść, to i tak ukradną, nie ma jakiejś sensownej alternatywy? Może to tylko kwestia utrudnienia im życia, a przez to zniechęcenia do większego wysiłku, skoro znajdą się samochody bez żadnych zabezpieczeń, które ukraść najłatwiej. Co może najbardziej zniechęcić? Czy np. w dobie udarowych wkrętarek akumulatorowych stosowanie blokady skrzyni biegów ma jakikolwiek sens? A jakie są wasze opinie systemie Cobra 1 pro 1? Czy jego montaź w ASO nieodbywa się wg przewidywalnego schematu, co bardzo ułatwia życie złodziejom?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Września 2019, 00:00:26 »
W salonie proponują mi mechaniczną blokadę skrzyni biegów
Hybryda nie ma skrzyni biegów, więc to nie jest zabezpieczenie skrzyni tylko dźwigni, łatwe do obejścia, szkoda na to pieniędzy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Września 2019, 00:13:14 »
Czy poza wykupieniem AC +GAP da się zrobić coś więcej dla podniesienia własnego komfortu psychicznego
GAP to bardzo nieopłacalne ubezpieczenie, bazujące na socjotechnice, ma słaby stosunek wartości wypłat do wysokości składek.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Września 2019, 00:21:23 »
GAP to bardzo nieopłacalne ubezpieczenie, bazujące na socjotechnice, ma słaby stosunek wartości wypłat do wysokości składek.
Nie masz racji. GAP w razie kradzieży lub szkody całkowitej gwarantuje w ciągu np.5 lat zwrot pełnych kosztów z faktury. Mi przy ubezpieczeniu samochodu wartosci ok.60 tys. na 5 lat wyniósł ok 2500zł (40 zł miesięcznie)  czyli koszt alarmu lub czterech dobrych opon.
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2019, 00:25:17 wysłana przez pireus »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Września 2019, 00:53:29 »
Nie masz racji. GAP w razie kradzieży lub szkody całkowitej gwarantuje w ciągu np.5 lat zwrot pełnych kosztów z faktury. Mi przy ubezpieczeniu samochodu wartosci ok.60 tys. na 5 lat wyniósł ok 2500zł (40 zł miesięcznie)  czyli koszt alarmu lub czterech dobrych opon.
Owszem, mam :-)

Uczciwie skonstruowane ubezpieczenia mają udział wypłat w wartości pobranych składek na poziomie ok. 50% - tak jest w przypadku AC/OC oferowanych przez największe TU, można sobie to łatwo sprawdzić.

Teraz GAP.  Prawdopodobieństwo że auto zostanie skradzione jest na poziomie ok, 0,15%.  Prawdopodobieństwo że będzie miało szkodę całkowitą w wypadku jest nieco wyższe, ale z pewnością na 100 sprzedanych ubezpieczeń GAP wykorzystane będzie nie więcej niż 1.  Przez 5 lat auto straci jakieś 55% wartości czyli średnia wartość tej jednej wypłaty to 16,5 tys zł w przypadku auta kupionego za 60 tys zł.  Zatem ubezpieczyciel pobrał 250 tys zł składek i wypłacił z tego niecałe 7%.  Rozbój na prostej drodze i wał chyba większy niż te "przedłużanie gwarancji" na sprzęt RTV/AGD.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Września 2019, 07:23:37 »
Przecież tak jest z każdym ubezpieczeniem... Największy wał jest w ZUSie. GAP to pestka. Można przynajmniej spać spokojniej...
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

pireus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Września 2019, 08:05:44 »
Teraz GAP.  Prawdopodobieństwo że auto zostanie skradzione jest na poziomie ok, 0,15%
Może i takie jest, mi skradli Toyotę po roku od zakupu.
Przez 5 lat auto straci jakieś 55% wartości czyli średnia wartość tej jednej wypłaty to 16,5 tys zł w przypadku auta kupionego za 60 tys zł.  Zatem ubezpieczyciel pobrał 250 tys zł składek i wypłacił z tego niecałe 7%.
Jeżeli straci 55% to z AC dostanę 27 tys. a GAP  dopłaci 33 tys. A ubezpieczyciel GAP pobrał 2,5 tys. W/g mnie 40 zł miesięcznie za spokój nie jest ceną wygórowaną
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2019, 08:11:18 wysłana przez pireus »

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Września 2019, 08:55:55 »
Bez GAP to może się okazać, że trzeba będzie jeszcze dopłacić :) Choć może nie koniecznie w przypadku Toyoty. Tak więc ja tez jestem zwolennikiem GAP.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Września 2019, 11:01:52 »
Bez GAP to może się okazać, że trzeba będzie jeszcze dopłacić :) Choć może nie koniecznie w przypadku Toyoty. Tak więc ja tez jestem zwolennikiem GAP.
Dokładnie tak.  Sprzedając będziesz rozpaczał głośno że Ci auta nie ukradli.

Offline adis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Września 2019, 11:10:33 »

Z drugiej strony po co kupujesz ubezpieczenie AC. Taką role ma ubezpieczenie, może się nic nie stać, ale gdyby jednak to nie zostajesz na lodzie :).
Sam nie zdecydowałem się na tego GAPa, ale nie wiem czy nie zmienić decyzji, szczególnie, że już kilka razy słyszałem o znikających hybrydach.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Września 2019, 11:44:58 »
Z drugiej strony po co kupujesz ubezpieczenie AC. Taką role ma ubezpieczenie, może się nic nie stać, ale gdyby jednak to nie zostajesz na lodzie :).
Po kradzieży mojej rocznej Toyoty i wypłacie z AC byłem stratny 15 tys. Z GAP odzyskałbym pełną kwotę z faktury i straty byłby minimalne.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Września 2019, 11:56:33 »

He, może i tak ale kiedy będę sprzedawał to auto to już będzie moją własnością bo póki nie jest to lepiej chyba się zabezpieczyć by nie zostać bez auta i z dopłatą.

Offline Autista77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Września 2019, 12:30:55 »
Być może GAP to zdzierstwo i koszt jest znacząco zawyżony w stosunku do wysokości odszkodowania, ale czy jest jakaś korzystniejsza alternatywa? Czy jakieś towarzystwo oferuje AC z opcją bez utraty wartości na pięć lat i taka polisa jest tańsza , niż AC+GAP? Jeśli istnieje jakiś tańszy sposób zagwarantowania sobie pokrycia kosztu nabycia nowego auta w miejsce skradzionego przez pięć lat , to chętnie go poznam. Obawiam się, że z punktu widzenia właściciela nowej hybrydowej Toyoty w Warszawie, GAP jest koniecznością . Może ulegam jakiejś psychozie, ale nawet dziś w Wydziale Komunikacji podczas rejestracji facet z okienka , uśmichając się współczująco , mówi do mnie: Gratuluję świetnego auta, ale wie Pan , że my kilka tygodniowo takich  hybryd wyrejestrowujemy z powodu kradzieży ? A to tylko jedna dzielnica.  Szczerze mówiąc, to zaczynam żałować tego wyboru. Po cholerę mam się czuć , jak zwierzyna łowna na celowniku złodziei, którzy są praktycznie bezkarni ? Ale skoro już w to wdepnąłem, to jednak ponowię pytanie- może ktoś mógłby polecić jakieś niefabryczne zabezpieczenie, godne zaufania miejsce , gdzie coś takiego zakładają?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl