Autor Wątek: Zabezpieczenia antykradzieżowe  (Przeczytany 14463 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
Odp: Zabezpieczenia antykradzieżowe
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Września 2019, 12:52:57 »
Z innymi markami/autami jest podobny problem. Kradną to na co jest popyt. Co mają powiedzieć właściciele Mazdy 6, która hurtem idzie ze stanów i czeka na zmianę lamp :)
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Września 2019, 12:58:40 »
Obawiam się, że z punktu widzenia właściciela nowej hybrydowej Toyoty w Warszawie, GAP jest koniecznością . Może ulegam jakiejś psychozie, ale nawet dziś w Wydziale Komunikacji podczas rejestracji facet z okienka , uśmichając się współczująco , mówi do mnie: Gratuluję świetnego auta, ale wie Pan , że my kilka tygodniowo takich  hybryd wyrejestrowujemy z powodu kradzieży ?
Tylko że nie miał na myśli nowej Corolli.

Dość dokładne dane są dostępne, w pierwszym półroczu w Warszawie wraz z przyległymi gminami skradziono 346 Toyot, pierwsza trójka to 102 Aurisy, 47 Avensisów i 41 RAV4.  Na 4 miejscu jest zapewne Yaris, który spadł na nie z 1 w poprzednich latach.  Czyli wszystkich Corolli skradziono pewnie ze 20 w tym nowych kilka sztuk.  Auta klasy kompakt kradnie się wyłącznie na części - w przypadku nowego modelu nie ma na nie popytu bo niemal wszystkie auta są na gwarancji i mają pełne ubezpieczenia więc na tanie części nie ma popytu,  W całej Polsce kradzieże aut do 3 lat to około 1500 szt rocznie - w większości auta wyższej klasy "na eksport" w całości.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Września 2019, 13:02:46 »
Współczuje kolegom w Warszawie. :embarassed: Czytałem, że jakaś firma na śląsku opracowała skuteczny system pozwalający zlokalizować pojazd po kradzieży i to pomimo użycia zagłuszarek sygnału.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline Pedros

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Września 2019, 13:16:03 »
Dziś może popytu nie ma, ale w kolejnych latach to się zmieni. Corolla jest na pierwszym miejscu w sprzedaży nowych aut, wiec i sporo części z czasem będzie potrzebnych :-(
C-HR 2.0 2023

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Września 2019, 14:05:12 »
Współczuje kolegom w Warszawie. :embarassed: Czytałem, że jakaś firma na śląsku opracowała skuteczny system pozwalający zlokalizować pojazd po kradzieży i to pomimo użycia zagłuszarek sygnału.
Nadajniki na częstotliwościach radiowych.  jest tego trochę na rynku, Lojack, Gannet...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Września 2019, 14:10:21 »
Corolla jest na pierwszym miejscu w sprzedaży nowych aut
Wg Samar jest na trzecim po 8 miesiącach sprzedaży, po Octavii i Fabii
https://www.samar.pl/__/3/3.a/104804/3.sc/11/Rejestracje-samochod%C3%B3w-osobowych-i-dostawczych-w-sierpniu-2019r-.html?locale=pl_PL

Offline Pedros

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Września 2019, 14:27:31 »
Sprawdź ostatnie miesiące - ostro sprzedaż przyspiesza  ...
C-HR 2.0 2023

pireus

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Września 2019, 15:09:42 »
kradnie się wyłącznie na części
Wcale nie. Ja swoją, ukradzioną znalazłem  po kilku miesiącach w całosci zupełnie przypadkowo w Warszawie. A przyjechała z nowym właścicielem z Mińska Mazowieckiego. Okazało się , że ktoś rozbił identyczną, w tym samym kolorze, tak więc przebili tylko VIN na ten z rozbitka i wszystko w papierach się zgadzało do zarejestrowania na nową osobę.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Września 2019, 09:31:48 »
kradnie się wyłącznie na części
Wcale nie. Ja swoją, ukradzioną znalazłem  po kilku miesiącach w całosci zupełnie przypadkowo w Warszawie. A przyjechała z nowym właścicielem z Mińska Mazowieckiego. Okazało się , że ktoś rozbił identyczną, w tym samym kolorze, tak więc przebili tylko VIN na ten z rozbitka i wszystko w papierach się zgadzało do zarejestrowania na nową osobę.
Mimo wszystko, takie historie to obecnie raczej margines, przynajmniej tak zgodnym chórem twierdzą policjanci i specjaliści.  Numery były przebite, nie wysilili się na wycięcie i wspawanie kawałka podłogi, co jest bardziej kłopotliwe do wykrycia?  Przy okazji, widzę że Toyota i zdaje się inne japońskie marki też, nie umieszczają nru VIN wklejonego pod przednią szybą, co nieco utrudnia takie akcje. 

Offline Autista77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Września 2019, 10:38:01 »
Auta klasy kompakt kradnie się wyłącznie na części - w przypadku nowego modelu nie ma na nie popytu bo niemal wszystkie auta są na gwarancji i mają pełne ubezpieczenia więc na tanie części nie ma popytu,  W całej Polsce kradzieże aut do 3 lat to około 1500 szt rocznie - w większości auta wyższej klasy "na eksport" w całości.

Może na początku skala kradzieży faktycznie będzie niższa, ale wraz z rosnącą liczbą sprzedanych egzemplarzy  i pojawieniem się na rynku wtórnym importowanych samochodów powypadkowych popyt na części będzie  gwałtownie rósł. Z drugiej strony , fakt, że to jest nowe auto, niedostępne od ręki nawet w salonie,  które się  nie opatrzyło w ruchu miejskim i budzi zainteresowanie swoją nowością i innowacyjnością, może sprawić , że pojawią się zamówienia na kradzieże nie w celu demontażu.
Tak, czy owak jeśli auto nie zostanie odnalezione, to z punktu widzenia okradzionego,  chyba bez znaczenia....

Ostatecznie,  po dłuższym namyśle, chyba daruję sobie instalowane w ASO zabezpieczenia , a oszczędności z tego tytułu, przeznaczę na GAP.

Offline sebavfr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Września 2019, 20:20:43 »
Ostatecznie,  po dłuższym namyśle, chyba daruję sobie instalowane w ASO zabezpieczenia , a oszczędności z tego tytułu, przeznaczę na GAP.
Ja auto alarm dostałem w gratisie.
toyta corolla TS 2,0 Executiv +VIP+ carplay.

Offline sheliak

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Października 2019, 23:53:03 »
W niedalekiej przyszłości najprawdopodobniej skuszę się na nową toyotę corollę i też jestem bardzo zainteresowany dodatkowymi i SKUTECZNYMI zabezpieczeniami, widzę że rozmowa zeszła na tory ubezpieczenia a może dałoby się powrócić do rozmowy na temat zabezpieczeń mechanicznych...
Co sądzicie o autoalarmie proponowanym w toyocie?
Dziś usłyszałem o czymś takim jak DODATKOWY IMMOBILISER - ktoś coś słyszał? Możecie się wypowiedzieć na ten temat?
A może jakiś własny nadajnik GPS?
A może są jakieś takie urządzenia do np. monitorowania stanu pojazdu (otwarcie drzwi, uruchomienie silnika itp...) każda czynność mail do właściciela itp...
Co byście polecili?
Czy może słyszeliście o jakiś nowinkach technicznych?

Proszę o odpowiedź.

Dzięki

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Października 2019, 09:34:10 »
Dziś usłyszałem o czymś takim jak DODATKOWY IMMOBILISER - ktoś coś słyszał? Możecie się wypowiedzieć na ten temat?

Mam.
Polecam.
Kosztował 3,50 zł
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Listopada 2019, 10:00:47 »
Jaki antyzagłuszacz sygnału byście polecili. A co z alufelgami? Jakieś śruby zabezpieczające wchodzą w grę? Wiem, że dla zawodowca to pikuś, ale dla takich ludzi wszystko to kwestia sekund...

Offline goldip

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Grudnia 2019, 23:10:55 »

Mam.
Polecam.
Kosztował 3,50 zł

Jaki dodatkowy Immobilizer masz na myśli? U mojego dealera o czymś takim nie słyszeli... natomiast w necie można poczytać o takich rozwiązaniach na CAN
Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid [Executive]

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl