Autor Wątek: Zabezpieczenie lakieru.  (Przeczytany 9637 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pawel_zg

• Gość
Odp: Zabezpieczenie lakieru.
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Września 2019, 22:17:03 »
Odkąd wredny k*tas sąsiad obił moje auto mam garaż i święty spokój.
Wiem, że zostają jeszcze inne miejsca niż parking pod domem, ale garaż dużo daje.
Mam święty spokój i nie zaglądam co chwila na auto przez balkon.
Tak było w przypadku Golfa a Corolla, którą odbieram lada dzień od początku będzie stała w garażu.
Ten co mi obił auto pod blokiem nie przyznał się ( wiem, że to on na pewno bo jak otworzył drzwi to jego listwa idealnie pasowała pod moja wgniotke ) to na koniec rzucił tekst ?bo Ty zawsze oglądasz swoje auto dziesięć razy jak wychodzisz ) - tak ludzie są wredni , taki mamy świat.

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Lutego 2020, 16:05:39 »
Dzisiaj umyłem samochod. Na myjni bezdotykowej, najpierw spłukałem dwa razy, umyłem myciem zasadniczym, wyciągnąłem NOWĄ nieużywaną myjkę na rękę i używałem miski ze srodkiem z myjni. Potem splukalem a i tak rysy się pojawiły. Wrecz niemożliwie się te lakiery rysują. Jprd.
Możesz chuchać a i tak coś się znajdzie. Porażka motoryzacji, wszystkie marki.

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Lutego 2020, 16:39:40 »
Nie wiem jak w innych nowych samochodach Ale w Toyocie lakier to największa porażka tego samochodu.

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Lutego 2020, 16:46:11 »
Czy do Corolli można wybrać lakier specjalny Metal Stream jak w C-HR?
Nawet jak pojawi się ryska, to po jakimś czasie zanika.

Offline michassel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Lutego 2020, 18:24:17 »
Wszystko zależy od rodzaju folii. Ja kiedyś korzystałem z usług Ghostcar w Warszawie. Ale jak maska dostała porządnie kamieniem, to i folia nie pomogła. Wgniotka została.

folia nie zabezpiecza przeciwko wgniotce tylko przeciwko zarysowaniu i odpryskom. mając folię, masz dalej oryginalny lakier i możesz sobie PDR wyciągnąć wgniotkę. taniej niż cokolwiek (lakierowanie i szpachlowanie. lub nowa maska) a masz oryginał dalej.
Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020
Wersja Comfort, pakiet Tech + Style.
Kolor 4W9 Phantom Brown, jasne wnętrze.

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Lutego 2020, 22:12:44 »
zisiaj umyłem samochod. Na myjni bezdotykowej, najpierw spłukałem dwa razy, umyłem myciem zasadniczym, wyciągnąłem NOWĄ nieużywaną myjkę na rękę i używałem miski ze srodkiem z myjni. Potem splukalem a i tak rysy się pojawiły. Wrecz niemożliwie się te lakiery rysują. Jprd.
Ja zabezpieczyłem swoją Corollę powłoką ceramiczną już w Czerwcu tamtego roku. Od tamtej pory myję w 80 na myjniach automatycznych i nie mam ani jednej mikrorysy. Jak ktoś nie wierzy zapraszam na oględziny :).
Byłem sceptyczny co do tych powłok ale postanowiłem zaryzykować i powiem tyle: Każdy następny samochód czy to nowy czy używany będę to robił i nie chodzi o to że są lub nie mikrorysy ale po umyciu samochód wygląda jakby wyjechał z salonu. Powłokę którą nałożyłem jest niby na 5 lat a i tak po 2 ją odnowię :).
Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Lutego 2020, 09:24:25 »
zisiaj umyłem samochod. Na myjni bezdotykowej, najpierw spłukałem dwa razy, umyłem myciem zasadniczym, wyciągnąłem NOWĄ nieużywaną myjkę na rękę i używałem miski ze srodkiem z myjni. Potem splukalem a i tak rysy się pojawiły. Wrecz niemożliwie się te lakiery rysują. Jprd.
Ja zabezpieczyłem swoją Corollę powłoką ceramiczną już w Czerwcu tamtego roku. Od tamtej pory myję w 80 na myjniach automatycznych i nie mam ani jednej mikrorysy. Jak ktoś nie wierzy zapraszam na oględziny :).
Byłem sceptyczny co do tych powłok ale postanowiłem zaryzykować i powiem tyle: Każdy następny samochód czy to nowy czy używany będę to robił i nie chodzi o to że są lub nie mikrorysy ale po umyciu samochód wygląda jakby wyjechał z salonu. Powłokę którą nałożyłem jest niby na 5 lat a i tak po 2 ją odnowię :).

Podobny efekt osiagniesz po wosku. Roznica taka ze wosk musisz nakladac sam raz na 4-6miesiecy. A nano czasteczki raz na roku (reload).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Lutego 2020, 09:38:34 »

Ja zabezpieczyłem swoją Corollę powłoką ceramiczną już w Czerwcu tamtego roku. Od tamtej pory myję w 80 na myjniach automatycznych i nie mam ani jednej mikrorysy.

Mycie powłoki ceramicznej na myjkach automatycznych (wirujące szczotki) to zabójstwo dla ceramiki i lakieru pod powłoką.
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Lutego 2020, 10:41:04 »

Ja zabezpieczyłem swoją Corollę powłoką ceramiczną już w Czerwcu tamtego roku. Od tamtej pory myję w 80 na myjniach automatycznych i nie mam ani jednej mikrorysy.

Mycie powłoki ceramicznej na myjkach automatycznych (wirujące szczotki) to zabójstwo dla ceramiki i lakieru pod powłoką.
A mi sie wydawalo ze ceramike nakladam wlasnie po to aby chronic lakier przed skutkami m.in. myjnii automatycznych. Traktuje ten samochod jak kazdy inny ktory mialem lub mam a ten pierwszy jest z nałożoną ceramika. Żony dwuletni Yaris jest caly w mikrorysach a ten po 6 miesiacach nie ma ani jednej i jestem przekonany ze to wlasnie dzieki ceramice.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Lutego 2020, 17:51:48 »
Możecie polecić jakiś preparat / wosk, który warto samemu sobie nanieść? folii nie chce mi się zakładać bo za dużo dla mnie to kosztuje i za dużo z tym zachodu.

PS dodam, że przy odbiorze swojej Corollki sprawdzałem ją dobrym miernikiem lakieru - praktycznie wszędzie 110mikronów ;)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Lutego 2020, 17:59:44 »
Możecie polecić jakiś preparat / wosk, który warto samemu sobie nanieść? folii nie chce mi się zakładać bo za dużo dla mnie to kosztuje i za dużo z tym zachodu.

PS dodam, że przy odbiorze swojej Corollki sprawdzałem ją dobrym miernikiem lakieru - praktycznie wszędzie 110mikronów ;)
Fusso Coat 12.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Lutego 2020, 18:14:09 »
Soft99 Fusso Coat lub Collinite 476s
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Lutego 2020, 18:35:28 »
Ja położyłem sofft 99 3 miesięczny do ciemnych lakierów .Bardzo dobrze się nakłada i poleruje .Ten 12 miesięczny jest twardszy i ciężko się go poleruje,a efekt taki sam .

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Lutego 2020, 18:49:40 »
Ciężko się dociera bo trzeba nałożyć cieniutką warstwę i dobrze przygotować lakier przed nałożeniem. Lubią pozostawać mazy.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Lutego 2020, 12:19:33 »
Panowie - dobre mikrofibry (grube - powyżej 380 g/m2) i będzie dobrze...
I najlepiej mieć 2-3 sztuki i zmieniać je co 2-3 elementy

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl