Autor Wątek: Niefabryczny subwoofer - zabudowa w miejsce sub JBL  (Przeczytany 2927 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piostar

• Prawie Toyot
Niefabryczny subwoofer - zabudowa w miejsce sub JBL
« dnia: 28 Września 2019, 14:00:37 »
Witam,
jako, że za niecałe dwa tygodnie zostanę posiadaczem C-HR mam pytanie.
Dużo czytałem, trochę posłuchałem i zamawiając swojego C-HR nie zdecydowałem się jednak na JBL AUDIO. Stwierdziłem, że jak Toyota życzy sobie takie pieniążki za taki dźwięk to ja podziękuję.
W związku z tym pytanie do Was:
czy w miejsce gdzie standardowo powinien być subwoofer JBLa jest pociągnięta jakaś wiązka okablowania umożliwiająca podłączenie czegoś niefabrycznego.

Może ktoś z Was wykonał już sobie zabudowę i mógłby się pochwalić. Zastanawiam się np nad jakimś subwooferem w miejsce koła zapasowego, ba nawet są dedykowane głośniki niskotonowe, tylko co z tymi kablami i podłączeniem pod seryjne audio (nie JBL).

Offline Robert1000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2 Comfort
Odp: Niefabryczny subwoofer - zabudowa w miejsce sub JBL
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwca 2024, 17:10:19 »
Ciekawa idea.
Ktoś zamontował dodatkowo taki głośnik niskotonowy? Są lepsze wrażenia z słuchania muzyki?

Tak patrzyłem po necie. Sam konkretny głośniczek 2500 zł, a do tego jeszcze potrzebny wzmacniacz, za minimum 1000 zł. No i ogarnięty fachowiec, który to podłączy.

Zaś wymiana kompletu głośników plus wyciszenie we specjalistycznej firmie, ceny zaczynają się od 10 000 zł w górę.

Montowaliście lepsze audio, czy używacie to, co fabryka dała?

Offline ciapus4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipca 2024, 18:26:46 »
Tak, ten sub to totalne nieporozumienie zero basu, mam JBL, ale sobie wykombinowałem tak bo w fabryczne miejsce to nie bardzo, ale i więcej "rzeźbienia", oczywiście plus wzmacniacz, pod fotelem kierowcy, a sterowanie z wzmacniacza JBL, też pod fotelem, kupiłem 12 calowy głośnik i sam zrobiłem pudło zamknięte.

Offline ZiE_MiA

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipca 2024, 23:16:02 »
Ciekawa idea.
Ktoś zamontował dodatkowo taki głośnik niskotonowy? Są lepsze wrażenia z słuchania muzyki?

Tak patrzyłem po necie. Sam konkretny głośniczek 2500 zł, a do tego jeszcze potrzebny wzmacniacz, za minimum 1000 zł. No i ogarnięty fachowiec, który to podłączy.

Zaś wymiana kompletu głośników plus wyciszenie we specjalistycznej firmie, ceny zaczynają się od 10 000 zł w górę.

Montowaliście lepsze audio, czy używacie to, co fabryka dała?
Popatrz za zestawem od focal głośniki i wzmacniacz oraz zestaw podwójny subwoofer pod dwa fotele. Mam osobiście zamontowany zestaw w corolli ale bez subwooferów i na jednostce fabrycznej o gra całkiem przyzwoicie bo do rewelacji to daleko ale lepiej niż na Ori głośnikach nie JBL. Nie jestem żadnym audiofilem ale lubię posłuchać sobie dobrej muzyki nieco głośniej

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lipca 2024, 14:53:16 »
Wszystko zależy od oczekiwań słuchacza: czy konieczne są kilowaty mocy, falujący dach i masaż pleców, czy wystarczy po prostu uzupełnienie pasma o niższe częstotliwości i kontur basowy. Jeśli ta druga, rozsądna opcja, to wystarczy niewielki aktywny subwoofer, np. taki. Łatwy montaż, bez rzeźby i nie trzeba ciągnąć kabli grubości węża ogrodowego.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lipca 2024, 10:57:50 »
Wszystko zależy od oczekiwań słuchacza: czy konieczne są kilowaty mocy, falujący dach i masaż pleców, czy wystarczy po prostu uzupełnienie pasma o niższe częstotliwości i kontur basowy. Jeśli ta druga, rozsądna opcja, to wystarczy niewielki aktywny subwoofer, np. taki. Łatwy montaż, bez rzeźby i nie trzeba ciągnąć kabli grubości węża ogrodowego.
Wygłuszenie drzwi zawsze na start, to naprawdę robi różnicę.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lipca 2024, 11:03:59 »
To prawda, ale z wygłuszaniem drzwi jest już sporo zabawy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl