Hej,
Chciałem Was zapytać jakie są wasze wrażenia z używania aktywnego tempomatu (DRCC) i systemu utrzymania pasa ruchu (LTA).
Jakie macie techniki jazdy z aktywnym tempomatem?
Ja zauważyłem, że o ile podczas śledzenia jadącego samochodu na autostradzie (albo zwykłej drodze) system daje sobie dobrze radę, o tyle nie za bardzo reaguje na pojazd stojący na pasie ruchu. Jeśli np. pojazd który śledzimy zmieni pas ruchu, a na pasie przed nami będzie stał jakiś samochód radar nie za bardzo chce samodzielnie reagować (tzn. może by i zareagował ale i tak prewencyjnie cisnę hamulec, który wyłącza DRCC). Jeśli natomiast samochód, który śledziłem zatrzymuje się, nie ma wtedy najmniejszego problemu - system zatrzymuje także mój samochód.
Mam na to teorię - jako że radar orientuje się pewnie za pomocą efektu Dopplera, więc wszystko co stoi "zlewa się" po prostu z nieruchomym otoczeniem i nie jest dostatecznie wcześnie wykrywane jako przeszkoda.
Co do systemu LTA, to działa trochę w zależności "od samopoczucia". Czasami bardzo ładnie, a czasami nie za bardzo chce śledzić linie na drodze. Wydaje mi się, że jest też chyba bardzo wrażliwy na zanieczyszczenia na szybie, wystarczy chyba że jakiś spory owad rozbije się przed kamerką żeby zaburzyć jego działanie.