Autor Wątek: Aktywny tempomat, asystent pasa ruchu i inne wspomagacze.  (Przeczytany 54533 razy)

Offline MS

• Toyot Leżący
  • *
Aktywny tempomat, asystent pasa ruchu i inne wspomagacze.
« dnia: 02 Października 2019, 22:40:11 »
Hej,

Chciałem Was zapytać jakie są wasze wrażenia z używania aktywnego tempomatu (DRCC) i systemu utrzymania pasa ruchu (LTA).
Jakie macie techniki jazdy z aktywnym tempomatem?

Ja zauważyłem, że o ile podczas śledzenia jadącego samochodu na autostradzie (albo zwykłej drodze) system daje sobie dobrze radę, o tyle nie za bardzo reaguje na pojazd stojący na pasie ruchu. Jeśli np. pojazd który śledzimy zmieni pas ruchu, a na pasie przed nami będzie stał jakiś samochód radar nie za bardzo chce samodzielnie reagować (tzn. może by i zareagował ale i tak prewencyjnie cisnę hamulec, który wyłącza DRCC). Jeśli natomiast samochód, który śledziłem zatrzymuje się, nie ma wtedy najmniejszego problemu - system zatrzymuje także mój samochód.

Mam na to teorię - jako że radar orientuje się pewnie za pomocą efektu Dopplera, więc wszystko co stoi "zlewa się" po prostu z nieruchomym otoczeniem i nie jest dostatecznie wcześnie wykrywane jako przeszkoda.

Co do systemu LTA, to działa trochę w zależności "od samopoczucia". Czasami bardzo ładnie, a czasami nie za bardzo chce śledzić linie na drodze. Wydaje mi się, że jest też chyba bardzo wrażliwy na zanieczyszczenia na szybie, wystarczy chyba że jakiś spory owad rozbije się przed kamerką żeby zaburzyć jego działanie.

Offline pafcio01

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Aktywny tempomat, asystent pasa ruchu i inne wspomagacze.
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Października 2019, 10:43:06 »
Jak tylko odbiorę to będę namiętnie testował ;)

Offline pszemoo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Października 2019, 10:50:22 »
Aktywny tempomat działa bardzo fajnie, ale nie miałem jeszcze sytuacji o jakiej piszesz, zwrócę uwagę na to.
Co do asystenta pasa ruchu, rzeczywiście żyje troche swoim życiem. Porównując to z systemami z innych aut działa bardzo delikatnie. U siebie zauważyłem też, że system automatycznego włączenia wycieraczek działa dziwnie, np. potrafią się włączyć przy wjeżdżaniu do garażu przy lekko zaparowanej szybie.

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Października 2019, 14:22:48 »
Cześć
- Asystent pasa ruchu moim zdaniem do wyłączenia(i u mnie wyłączony). Być może do wykorzystania przy długodystansowej nużącej jeździe po autostradzie jako "wybudzacz" przy przekroczeniu pasa.
- W aktywnym tempomacie przydałaby się opcja kalibracji dynamiki przyspieszania do zadanej prędkości przelotowej (w tej chwili zmieniasz pas, przeszkoda przed tobą znika i komputer daje całą naprzód żeby dobić do prędkości przelotowej). Byłbym wdzięczny za instrukcję jak to przestawić (o ile to możliwe).
- W dżungli zatłoczonych polskich S-ek aktywny tempomat nie daje rady (dynamika wydarzeń jest zbyt duża). Przy ustawieniu małego dystansu do poprzedzającego auta reakcja na zmiany prędkości jest dość dzika. Niezależnie od ustawionego dystansu zmiana pasa do wyprzedzania jest wymuszona dość wcześnie, co przy wszechobecnych szybkich i wściekłych dojeżdżających z tyłu powoduje więcej zamieszania niż pożytku. Raczej do stosowania na spokojnej autostradzie w małym ruchu.
- Asystent bardzo ładnie ostrzega w przypadku wykrycia zagrożenia. W ciągu miesiąca miałem 3 przypadki, gdy zareagował ostrzeżeniem szybciej ode mnie ( 1-> szybkie zbliżanie do nieoświetlonego rowerzysty na lokalnej drodze, 2-> zatrzymanie niemal w miejscu auta jadącego przede mną w jeździe miejskiej,  3->  auto bez żadnych świateł zaparkowane na poboczu autostrady w ciężkim deszczu i sporym ruchu). Miałem też kilka przypadków, w których coś zapikało, ale nie bardzo potrafiłem zidentyfikować przyczynę (w każdym była to jazda w sporym tłoku, szybkość zadana wyższa niż błędnie rozpoznane ze znaków ograniczenie np wyłapał 60 obowiązującą dla zjazdu z autostrady podczas gdy ja pozostawałem na autostradzie, być jest tutaj jakaś zależność?).
- Automatyczne światła "długie" bardzo OK. Na początku wydawało mi się, że w niektórych przypadkach oślepiam (na S-ce czy autostradzie), ale jakoż e nigdy nikt mi nie zamrugał przestawiłem się w 100% na automat.
- Automatyczna wycieraczka potrafi się włączyć w warunkach osadzania mgły - to akurat rozumiem i jest OK

« Ostatnia zmiana: 03 Października 2019, 14:59:09 wysłana przez tomekwu »

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Października 2019, 21:36:48 »
- W aktywnym tempomacie przydałaby się opcja kalibracji dynamiki przyspieszania do zadanej prędkości przelotowej (w tej chwili zmieniasz pas, przeszkoda przed tobą znika i komputer daje całą naprzód żeby dobić do prędkości przelotowej). Byłbym wdzięczny za instrukcję jak to przestawić (o ile to możliwe).
Dzis przejechalem prawie 400 km po niemieckich autostradach i tez to zauwazlem. Tempomant ustawiony na 130 - dojazd do ciezarowki- zwalnia do 100 a przy zmianie pasa ruchu bardzo szybkie przyspieszanie znowu do 130 ... a moi pasazerowie sie budza i pytaja dlaczego tak gaz wciskam....
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline MS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Października 2019, 22:20:37 »
Dzis przejechalem prawie 400 km po niemieckich autostradach i tez to zauwazlem. Tempomant ustawiony na 130 - dojazd do ciezarowki- zwalnia do 100 a przy zmianie pasa ruchu bardzo szybkie przyspieszanie znowu do 130 ... a moi pasazerowie sie budza i pytaja dlaczego tak gaz wciskam...

Spróbujcie przestawić na tryb jazdy Eco, z tego co zauważyłem ma także wpływ na działanie tempomatu.
Ja tam głównie jeżdżę po autostradzie sam i akurat wolałbym, żeby przyspieszał nieco szybciej... Stosuję zatem technikę "hybrydową" jazdy na tempomacie - czyli połączenie automatu i ingerencji człowieka - jeśli zostawia za duży odstęp to po prostu "manualnie" dociskam gaz żeby trochę go popędzić :)

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Października 2019, 11:28:29 »
Któryś z asystentów w mojej ravce popikuje (3 sygnały) gdy droga zaczyna gwałtowniej opadać. Dzieje się to na samym przegięciu i tylko wtedy, gdy jest ono dość wyraźne, samo zjeżdżanie po stromym nie skutkuje żadnym ostrzeżeniem.
Jakieś pomysły który to system i jak go wyłączyć lub skalibrować?

Offline MS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Października 2019, 14:13:41 »
Pytanie czy masz włączony LTA (Lane Tracing Assist) - jeśli tak to może popikiwać na szczycie wzniesienia, bo nie widzi przez chwilę linii na drodze i ostrzega kierowcę, żeby przejął kontrolę nad pojazdem.
Jeśli nie masz włączonego asystenta LTA - trudno powiedzieć. U mnie włącza się alarm za każdym razem, gdy przejeżdżam przez jedne konkretne miejsce w mieście - jedyne co jest tam w pobliżu to fotoradar, ale nie wiem czy nawigacja w Toyocie ma ostrzeganie przed fotoradarami.

Offline Raori

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Października 2019, 15:48:28 »
Ma, pipka na jakieś 200 m wczesniej przed fotoraderem, ale chyba w zależności od prędkości zmienia dystans.

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Października 2019, 16:24:54 »
Pytanie czy masz włączony LTA (Lane Tracing Assist) - jeśli tak to może popikiwać na szczycie wzniesienia, bo nie widzi przez chwilę linii na drodze i ostrzega kierowcę, żeby przejął kontrolę nad pojazdem.
Jeśli nie masz włączonego asystenta LTA - trudno powiedzieć. U mnie włącza się alarm za każdym razem, gdy przejeżdżam przez jedne konkretne miejsce w mieście - jedyne co jest tam w pobliżu to fotoradar, ale nie wiem czy nawigacja w Toyocie ma ostrzeganie przed fotoradarami.

LTA mam wyłączone, nawigacji nie mam. Widzę że w podręczniku wspomniane jest ostrzeżenie o kołysaniu pojazdu, muszę przetestować czy zmniejszenie czułości tego systemu coś zmieni.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Października 2019, 22:25:05 »
Cytuj (zaznaczone)
U mnie włącza się alarm za każdym razem, gdy przejeżdżam przez jedne konkretne miejsce w mieście - jedyne co jest tam w pobliżu to fotoradar, ale nie wiem czy nawigacja w Toyocie ma ostrzeganie przed fotoradarami.
Ma.

Offline MS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Października 2019, 20:11:06 »
Któryś z asystentów w mojej ravce popikuje (3 sygnały) gdy droga zaczyna gwałtowniej opadać. Dzieje się to na samym przegięciu i tylko wtedy, gdy jest ono dość wyraźne, samo zjeżdżanie po stromym nie skutkuje żadnym ostrzeżeniem.

Jeszcze jeden pomysł: Jak jedziesz na tempomacie to zjeżdżając z górki (czyli za szczytem wzniesienia) samochód może nieco przyspieszyć powyżej ustalonej wartości. To też powoduje "pikanie" (x 4) o ile dobrze pamiętam.

Offline micgekon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Listopada 2019, 21:40:41 »
Panowie mam pytanie o system iMT, ktoś moze mi w skrócie powiedzieć jak to działa? Czy jest sens używać przy normalnej jeździe po mieście? Czy zwieksza to spalnie?
Rav4 2019 2.0 manual.

Offline MS

• Toyot Leżący
  • *

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Listopada 2019, 18:50:05 »

Jeszcze jeden pomysł: Jak jedziesz na tempomacie to zjeżdżając z górki (czyli za szczytem wzniesienia) samochód może nieco przyspieszyć powyżej ustalonej wartości. To też powoduje "pikanie" (x 4) o ile dobrze pamiętam.

Dzięki za podpowiedź ale to coś innego. Żonka jeździ bez tempomatu i też zdarza jej się to pikanie bez wyraźnego powodu czy komunikatu. Podpytam przy okazji wizyty w serwisie, może systemy coś logują i da się to odczytać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl