Autor Wątek: Aktywny tempomat, asystent pasa ruchu i inne wspomagacze.  (Przeczytany 54537 razy)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
Odp: Aktywny tempomat, asystent pasa ruchu i inne wspomagacze.
« Odpowiedź #60 dnia: 19 Stycznia 2021, 22:43:15 »
wg instukcji:

Podgrzewanie dysz spryskiwaczy
(w niektórych wersjach)
Podgrzewacze dysz spryskiwaczy działają, gdy temperatura zewnętrzna wynosi 5°C lub mniej i przycisk rozruchu
przełączony jest w stan ON.

Offline ziembol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 19 Stycznia 2021, 23:19:33 »
Temperatura na trasie od -2 do -18 - 500km przejechane z nerwem bo nie pryska. Polane letnią wodą zaczęły działać ale tylko chwilę. Zdążyłem wypryskać 2 litry i uzupełnić zimowym płynem. Niestety 3 minuty i znowu zamarznięte. Czyli u mnie brak ?

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 19 Stycznia 2021, 23:55:50 »
Temperatura na trasie od -2 do -18 - 500km przejechane z nerwem bo nie pryska. Polane letnią wodą zaczęły działać ale tylko chwilę. Zdążyłem wypryskać 2 litry i uzupełnić zimowym płynem. Niestety 3 minuty i znowu zamarznięte. Czyli u mnie brak ?

wydaje mi się, że w każdej wersji były podgrzewane dysze, ale może ktoś jeszcze się wypowie...

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
Aktywny tempomat, asystent pasa ruchu i inne wspomagacze.
« Odpowiedź #63 dnia: 20 Stycznia 2021, 08:14:13 »
Co do podgrzewanych spryskiwaczy ... możliwe, że wersja 2021 Black Jbl Hybrid ich nie posiada ? Jeśli są - jak je włączyć ? Odbierałem auto we wrześniu, w międzyczasie dolewałem może z 1 - 1.5L zimowego płynu. Niestety przy -8 stopniach przestały działać zarówno spryskiwacze szyb jak i świateł. Nie sądziłem , że serwis zaleje letnim płynem auto  :wallbash:

Ja odbieralem 5.11 i zbiornik byl pusty i od razu zimowy płyn kupilem, wchodzi mi wlasnie tak ponad 1L.

co do podgrzewania dyszy - to czy aby to nie dziala na zasadzie, ze podgrzewa tylko dolnä część szyby by tam spryski odtajały..

tu masz przycisk :

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2021, 08:19:15 wysłana przez crystian09 »

Offline bmichal039

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #64 dnia: 20 Stycznia 2021, 08:52:51 »
nie wiem jak w RAVce ale Corolla pod tym przyciskiem ma "podgrzewanie wycieraczek" co po przetłumaczeniu instrukcji

Zapobiegaj gromadzeniu się lodu na szybie przedniej i piórach wycieraczek.
Gdy odmrażacz wycieraczek szyby przedniej włączony, świeci się kontrolka w wyłączniku odmrażania wycieraczek szyby przedniej.
Odmrażacz wycieraczek szyby przedniej automatycznie automatycznie wyłącza się po pewnym czasie.

O podgrzewaniu dysz/systemu spryskiwaczy czy płynu spryskiwaczy nie wyczytałem.
Aktualnie:
Corolla HB 1.8 HSD, 2024, Executive, Imperial Red
Było:
Corolla HB 1.8 HSD, 2020, Executive+VIP, Precious Silver
Auris HB 1.8 HSD, 2017, Premium+Comfort, Manhattan Grey

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 20 Stycznia 2021, 09:13:43 »
wchodzi mi wlasnie tak ponad 1L.
Czy aby na pewno - ja wlewam spokojnie 4 l. 1 l to nalewałem do Fiata126p.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #66 dnia: 20 Stycznia 2021, 09:20:53 »
wydaje mi się, że w każdej wersji były podgrzewane dysze, ale może ktoś jeszcze się wypowie...
W C+S niestety nie ma (wg Toyota Techdoc: Windshield washer = Kakusan nozzle (wersje z podgrzewaniem mają tu dopisek o podgrzewaniu), Washer fluid level warning = Without).
Brak podgrzewania dysz spryskiwacza oraz brak podgrzewania przedniej szyby - to chyba jedyne dwie rzeczy których mi brak w C+S.

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 20 Stycznia 2021, 09:28:06 »
C+S

Są jeszcze jakieś okrojenia typu czujnik płynu w C+S względem wyższych wersji? Słabo, że takie podstawowe rzeczy są zabierane. Taki czujnik pewnie kosztował grosze, unifikacja linii żeby każda wersja taki miała pewnie nie wychodziłoby wiele drożej

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #68 dnia: 20 Stycznia 2021, 09:44:19 »
C+S

Są jeszcze jakieś okrojenia typu czujnik płynu w C+S względem wyższych wersji? Słabo, że takie podstawowe rzeczy są zabierane. Taki czujnik pewnie kosztował grosze, unifikacja linii żeby każda wersja taki miała pewnie nie wychodziłoby wiele drożej
Niestety jak się coś produkuje w milionach, to tak wychodzi.
Jak na 1 szt zaoszczędzimy złotówkę, to mamy milion.

Pytanie, czy można dołożyć te podgrzewane. Czujnik płynu też bym dołożył.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 20 Stycznia 2021, 09:48:13 »
Cytat: crystian09 w Dzisiaj o 08:14:13

wchodzi mi wlasnie tak ponad 1L.

Czy aby na pewno - ja wlewam spokojnie 4 l. 1 l to nalewałem do Fiata126p.

Wchodzi więcej. Mi ASO przy odbiorze powiedziało, że zalewają pod korek płynem letnim (ale odbierałem w marcu).
Podgrzewanie szyby to jedno a podgrzewanie miejsca "spoczynku" wycieraczek to drugie. Ja mam podgrzewaną szybę, działało.

Nie wiem czy mam czujnik poziomu płynu. W sumie to nawet nie zakładałem, że nie mam... Ale to Toyota, gdzie podświetlenie przycisków...

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 20 Stycznia 2021, 09:52:21 »
Czujnik płynu

Może gdzieś w okolicy zbiornika leży wtyczka i wystarczy zbiornik wymienić i wpiąć. Czy ja wiem czy taka oszczędność biorąc pod uwagę, że trzeba wyprodukować dwa rodzaje zbiorników, dwie wiązki, wyszkolić pracowników itp...

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 20 Stycznia 2021, 10:01:33 »
Co do podgrzewanych spryskiwaczy ... możliwe, że wersja 2021 Black Jbl Hybrid ich nie posiada ? Jeśli są - jak je włączyć ? Odbierałem auto we wrześniu, w międzyczasie dolewałem może z 1 - 1.5L zimowego płynu. Niestety przy -8 stopniach przestały działać zarówno spryskiwacze szyb jak i świateł. Nie sądziłem , że serwis zaleje letnim płynem auto  :wallbash: W każdym razie próbowałem włączać podgrzewanie przedniej szyby mając nadzieję, że zadziała również na spryskiwacze i lipa :(

Na toyota-tech.eu, załóż sobie konto a potem w rubryce "Naprawy/Specyfikacje" (czy jakoś tak w wersji polskiej, "Repair/Vehicle specifications" w wersji angielskiej) wbij VIN i zobacz dokładnie co jest a czego nie ma.  Spryskiwacze masz pod "Windshield washer" i jeśli jest tylko "Kakusan nozzle" bez "+ nozzle heater", to nie są podgrzewane.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #72 dnia: 20 Stycznia 2021, 10:09:56 »
Czujnik płynu

Może gdzieś w okolicy zbiornika leży wtyczka i wystarczy zbiornik wymienić i wpiąć. Czy ja wiem czy taka oszczędność biorąc pod uwagę, że trzeba wyprodukować dwa rodzaje zbiorników, dwie wiązki, wyszkolić pracowników itp...
Wtyczka ponoć jest, ktoś o tym pisał.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #73 dnia: 20 Stycznia 2021, 10:15:32 »
Podgrzewanie szyby to jedno a podgrzewanie miejsca "spoczynku" wycieraczek to drugie. Ja mam podgrzewaną szybę, działało.

podgrzewanie 'miejsca spoczynku wycieraczek' -> ok, racja - źle nazwałem podgrzewanie dysz :)
jeszcze ani podgrzewania szyby ani podgrzewanie wycieraczek - nie używałem z racji trzymania auta w garażu nocami  :cool:
zjade na dniach do zera płyn w zbiorniku - to sprawdze czy w Selection jest info na komputerze 'niski poziom płynu sprysku'
Mam połoke na szybie zrobioną i w sumie rzadko płyn potrzebny,bo brud schodzi szybko..
btw - do tych co mają problem ze 'smugami' - to moze wystarczy dobrze umyć specjalnym środkiem szybe ? moze coś na szybie w fabryce zostalo..

jedzmy dalej..

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 20 Stycznia 2021, 10:40:15 »
ja wlewam spokojnie 4 l
Serio?? U mnie jakoś 1,5 L może wchodzi. Już kiedyś tu była o tym mowa, że zbiornik w RAV4 jest bez sensu mały.

A czy podgrzewany spryskiwacz się przyda jak na zewnątrz -10 i w zbiorniczku letni płyn? Wątpię, bo zamarznie on w innej części instalacji. U mnie salon "był uprzejmy" wydać mi auto z prawie pustym zbiorniczkiem końcem listopada, więc uzupełniłem od razu zimowym (swoją drogą to jest słabe, że szkoda im 10 pln na płyn w aucie za 100 k+).

Co do sygnalizacji niskiego stanu płynu, to nie ma jasności w których wersjach występuje, bo ktoś pisał, że ma w C+S MY21 jest. Muszę u siebie sprawdzić, ale przy obecnej pogodzie staram się uzupełniać na bieżąco żeby mnie gdzieś w środku autostrady nie zastał brak płynu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl