Mam problem z CHR odkąd został zakupiony tj. 2017 rok 1.2 benzyna manual. Od pierwszej zimy zgłaszałem do ASO, że podczas przymrozków np. -4 i dalej (im wyższy minus tym gorzej) dochodzi do zamarzania przedniej szyby od wewnątrz. Rok 2018 również problem zgłaszany w serwisie ASO. Dołączone zostały zdjęcia i filmiki na pendrive jak dramatycznie wygląda sytuacja w zimie. Tylko szyba przednia od wewnątrz. Pozostałe szyby w środku są ok.
Samochód był na testach w ASO przez 2 dni gdzie nie wykryto żadnej nieprawidłowości. Została odtłuszczona przednia szyba wewnątrz auta i wyczyszczona. Pomogło to tylko o tyle, że zamarzała w większych temperaturach. Jak było np. -4 to była tylko mgiełka na szybie, więc to jeszcze nie taki dramat.
Sytuacja w zimę jest dramatyczna trzeba przez 15-20 minut odmrażać przednią szybę od środka, przy nadmuchu ciepłego powietrza wszystko się topi na szybie i spływa w środku jak przy deszczu.
W ASO tłumaczono, że być może od czyszczenia wewnątrz plakiem osadzają się drobiny na szybie lub że to od różnic temperatur w zimę i klimatyzacji ? tak podobno po oglądnięciu filmików powiedziała im centrala w Warszawie.
Próbowałem już wszystko, jeździć w zimę na klimatyzacji, wrzuciłem pochłaniacz wilgoci do auta, nie używałem plaka, czyściłem szybę od wewnątrz ? NIC to nie dało. W zimę było np. ? 8 i szyba tak bardzo w środku zamarznięta jak na zewnątrz ? trzeba byłoby ją skrobać jak to zewnętrzną, sytuacja dramatyczna.
Co polecacie, co można z tym zrobić? Auto jest póki co w okresie 3 letniej gwarancji.
Obok na ulicy sąsiedzi mają starsze auta w różnym stanie i takie cuda się nigdy na wewnętrznych szybach nie działy, a tutaj nowe auto i taki problem w zimę. Pomóżcie kochani.
Zdjęcia
[img=//www51.zippyshare.com/thumb/wvd7JNdp/file.html]http://[/img][img=//www51.zippyshare.com/thumb/HKfovnyd/file.html][/img]