Autor Wątek: Zamarzanie szyby przedniej od wewnątrz  (Przeczytany 15174 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MaciekS

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zamarzanie szyby przedniej od wewnątrz
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Października 2019, 18:18:08 »
Porównaj grubość szyby przedniej. Była partia z pękającymi szybami nieco cieńszymi. Może dostawca pozamiatał magazyny.
CH-R z bateryjką-wściekła biel. Teraz Corolla Cross.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Października 2019, 22:14:35 »
jak nagrzewnicę miałem nieszczelną. Wtedy glikol krystalizował się na szybach. Też miałem szron od środka :(

Glikol (a właściwie jego roztwór w układzie chłodzenia) ma temperaturę krzepnięcia z minus 35*C.
Więc przy panujących u nas ostatnio zimach nie mógł ci krystalizować na szybie :)

Cytując za Wikipedią, temperatura topnienia glikolu etylowego to ok. -13C... więc tak nie do końca jak mówisz.
Poniżej link do definicji temperatury topnienia, jakbyś mi chciał powiedzieć, że to nie ma nic wspólnego ze sobą - https://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_topnienia

Poza tym, krystalizacja, a krzepnięcie mimo, że występują także równolegle, nie oznaczają tego samego.
« Ostatnia zmiana: 11 Października 2019, 22:21:24 wysłana przez K602 »
SAP ABAP Certified Developer

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Października 2019, 21:29:22 »
Cytując za Wikipedią, temperatura topnienia glikolu etylowego to ok. -13C... więc tak nie do końca jak mówisz.
Poniżej link do definicji temperatury topnienia, jakbyś mi chciał powiedzieć, że to nie ma nic wspólnego ze sobą - https://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_topnienia

Poza tym, krystalizacja, a krzepnięcie mimo, że występują także równolegle, nie oznaczają tego samego.
Kolego, skończyłem takie szkoły ze o krzepnieciu i topnieniu nie muszę czytać w wikipedii :)
Pamiętaj że w układzie chłodzenia jest roztwór glikolu i jego temperatura krzepnięcia to tak jak pisałem z minus 35*C.

Offline tiestol11

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Października 2019, 19:38:11 »
Trzeba zrobić eksperyment i wywalić filtr przeciwpyłowy na parę dni.Mam do Ciebie pytanie czy słyszysz czasami bulgotanie (jakby woda się przelewała)pod deską rozdzielcza?

Witaj, postaram się zrobić eksperyment, póki co bulgotania nie słyszałem :-)

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Grudnia 2019, 09:04:55 »
Dzisiaj -3 i ta jeb...a toyota zamarznięte wszystkie okna w środku, naokoło stoją 15letnie szroty i wszystkie suche,najgorsze są te docinki od innych ,,wspaniały lider niezawodności,, ,próbowałem już wszystkiego,pozostaje tylko wstyd i zażenowanie że się jeździ takim gównem

Offline lewmichal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Grudnia 2019, 09:34:07 »
Zaglądałeś pod wykładzinę podłogi? Może tam masz wodę i wilgoć unosząca osadza się na przedniej szybie zamarzając, gdy jest mróz?
Miałem dokładnie tą samą sytuację w jednym z aut.

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Grudnia 2019, 10:56:51 »
Sucho pod wykładzina,całe życie jeździłem Niemcami i tam nigdy nic podobnego się nie zdarzyło,zachciało mi się gównianego japonca to mam jak mam...Gdyby nie druga połówka to już dawno bym sprzedał to dziadostwo i kupił normalne auto bez wad

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1,8 Hybrid
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Grudnia 2019, 11:25:26 »
Jak masz blisko do ASO, to postaw wieczorem u nich na parkingu samochód i rano wstąp do nich i pokaż problem. Nie będą mieli żadnych wymówek. Będą musieli zająć się problemem. Przy okazji zrób zdjęcia jak będą oglądać te zamarznięte wnętrze. Nic nie zrobią , to pisz do Toyota Polska i dodaj zdjęcia z komentarzem że Ciebie i twój problem ASO olewa. Sąsiad miał taki problem z nowym pasatem. Zrobił tak i dopiął swego. Miał jakież wycieki  pod kokpitem  tam utrzymywała się wilgoć na materiałach wygłuszających. 

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Grudnia 2019, 12:06:37 »
ASO? Hahahahhaha 1,5 roku wymieniali mi amortyzator który walił od wyjechania z salonu także kawę to ja mogę sobie w domu wypić,szkoda czasu i nerwów, zresztą autor wątku opisał jak mu pomogli...Dobrze że zerwałem naklejkę lider niezawodności, może ludzie będą mniej dokuczać..

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Grudnia 2019, 16:12:02 »
Doraźnie polecam włożyć bro środka kilka woreczków pochłaniających wilgoć u mnie w Aurisie pomogło
Bo też miałem podobny problem

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Grudnia 2019, 17:26:31 »
Jakby nie patrzeć to ewidentny problem dostającej się wilgoci do wnętrza auta!
Kolega w Skodzie Superb miał podobny problem! Drążył, walczył z dilerem i w końcu po roku uznali gwarancyjną naprawę!
Okazało się że wilgoć dostawała się w rejonie nagrzewnicy a dodatkowo "elektronika klimatronika" nie zamykała kanałów wentylacyjnych po wyłączeniu silnika i w aucie hulał wiatr <zalamka>

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Grudnia 2019, 06:40:55 »
W moim aucie pachnie jeszcze fabryką.Powtarzam w ASO Toyota pracują niekompetentni mechanicy którzy potrafią tylko wymieniać i to jak wskazesz palcem co,nie mam zamiaru dawać im auta na miesiąc,żeby rozmontowali pół przodu i podszybia a potem usłyszę że ten typ tak ma a po ich składaniu zawsze coś trzeszczy, popekaja uchwyty,ni dziękuję

Poradzicie jakiś dobry filtr kabinowy  do 1,2 byle nie oryginalne tureckie gówno

Offline Marek08

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1,8 Hybrid
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Grudnia 2019, 08:01:49 »
Skoro tak stawiasz sprawę, to możesz mieć tylko pretensje do siebie z tym problemem zamarzania szyb od środka. ASO jest od tego jak od srania że muszą się zająć zgłaszanym problemem i to w dodatku kiedy auto jest na gwarancji. I tak jak pisałem jeżeli oni z tym nie będą nic robić , to się zgłasza do centrali Toyota Polska. To że ktoś pisał jak tam było u niego , nie oznacza że w twoim ASO będzie tak samo, bo pisać to można różne rzeczy i to nie zawsze w 100% zgodne z rzeczywistością. Na forum Toyoty C-HR jest mnóstwo wpisów typu ktoś mówił , gdzieś widział czy czytał. Trzeba samemu sprawdzić. A może zajmą się tym problemem , dobrze zdiagnozują i usuną usterkę , bo ewidentnie jest coś na rzeczy. W moim C-HR nie ma tego problemu.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Grudnia 2019, 08:27:15 »
W moim aucie pachnie jeszcze fabryką.Powtarzam w ASO Toyota pracują niekompetentni mechanicy którzy potrafią tylko wymieniać i to jak wskazesz palcem co,nie mam zamiaru dawać im auta na miesiąc,żeby rozmontowali pół przodu i podszybia a potem usłyszę że ten typ tak ma a po ich składaniu zawsze coś trzeszczy, popekaja uchwyty,ni dziękuję

Poradzicie jakiś dobry filtr kabinowy  do 1,2 byle nie oryginalne tureckie gówno
Dilbo75 jeździsz teraz na włączonej klimie?
Jeśli nie spróbuj jeden dzień pojeździć i zobacz czy sytuacja się unormowała.
Pozdrawiam
Obi

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Grudnia 2019, 09:17:13 »

Ja używam tylko Mann?a w wersji FP 1919. Polecam.

Moim zdaniem musi być jakaś nieszczelność w samochodzie/w szybie. Jeśli nie ma nigdzie widocznej wilgoci, śladów wody.
« Ostatnia zmiana: 04 Grudnia 2019, 09:19:16 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl