Autor Wątek: Słabe światła.  (Przeczytany 9214 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Słabe światła.
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Listopada 2019, 22:22:49 »
W przypadku żarówek samochodowych w mniejszym stopniu. Te bielsze to praktycznie zawsze te z mocno wyżyłowanym żarnikiem (albo wręcz z folią na bańce).

Toż prawa fizyki dla aut są inne ?
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Listopada 2019, 22:37:41 »
Za barwę jest odpowiedzialna mieszanka gazów, nie żarnik.
edison, ciekawa teoria. Możesz podać jakieś źródła?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Listopada 2019, 22:41:48 »

Te bielsze (...)  wręcz z folią na bańce).

O co chodzi z tą folią?
Pozdrawiam

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Listopada 2019, 23:45:50 »
Cytat: edison w Dzisiaj o 21:01:07
Za barwę jest odpowiedzialna mieszanka gazów, nie żarnik.
edison, ciekawa teoria. Możesz podać jakieś źródła?

Ja podam.
W przypadku np. lamp sodowych (barwa pomarańczowa), za ich barwę odpowiadają pary sodu a w rtęciowej (białe światło) pary rtęci, oczywiście z domieszkami gazów szlachetnych.
Źródło: www.google.pl
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2019, 23:47:27 wysłana przez Gawith »

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Listopada 2019, 02:12:50 »
Ale ty piszesz o lampach wyładowczych gdzie zestaw gazów/soli w środku jest kluczowy dla podtrzymania i stabilizacji łuku elektrycznego. Tymczasem wątek jest o klasycznych żarówkach HIR2, żarnikowych.
O co chodzi z tą folią?
Te "najbielsze" żarówki mające 4000K czy więcej mają wyraźnie niebieskawą bańkę, a wynika to właśnie z tego że jest powleczona folią.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Listopada 2019, 09:10:18 »
Ale ty piszesz o lampach wyładowczych gdzie zestaw gazów/soli w środku jest kluczowy dla podtrzymania i stabilizacji łuku elektrycznego. Tymczasem wątek jest o klasycznych żarówkach HIR2, żarnikowych.
No tak, bo kolega grzeto nie dowierzał, że za barwę nie odpowiada żarnik tylko mieszanka gazów i dałem przykład. Czytaj ze zrozumieniem wcześniejsze posty.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Listopada 2019, 09:40:49 »
Może ktoś rozwinąć temat żarówek HIR2 OptiWhite, pierwszy raz spotkałem się z tymi żarówkami. One są podobne do Osram Night Breaker ? Cena wysoka jak za żarówkę.
Toyota Corolla SD 2018

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Listopada 2019, 18:18:26 »
OptiWhite to żarówki Toyoty, stąd olbrzymi narzut cenowy jak to u producenta. Raczej nie są tak wyżyłowane jak Night Breakery.
No tak, bo kolega grzeto nie dowierzał, że za barwę nie odpowiada żarnik tylko mieszanka gazów i dałem przykład. Czytaj ze zrozumieniem wcześniejsze posty.
Nie dowierzał bo cały temat jest o żarówkach żarnikowych, (błędna) wypowiedź o wpływie mieszanki gazów również dotyczyła takich żarówek, stąd niezrozumienie.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Listopada 2019, 20:42:14 »
Nie dowierzał bo cały temat jest o żarówkach żarnikowych, (błędna) wypowiedź o wpływie mieszanki gazów również dotyczyła takich żarówek, stąd niezrozumienie.
Otóż to :good:.
W żarówkach halogenowych w bańce jest gaz, ale nie ma wpływu na barwę światła - służy do czegoś innego.  Choć pośrednio - w pewnym sensie - tak jest, bo w odróżnieniu od zwykłych żarówek, w żarówkach halogenowych gaz ten umożliwia osiąganie wyższych temperatur żarnika (i bielszego światła - wyższa temperatura barwowa), gaz stanowi pewnego rodzaju ochronę żarnika przed przedwczesnym zużyciem w wysokiej temperaturze.

Jak słusznie zauważył sic22 - lampy sodowe, ksenonowe, rtęciowe itd. to są lampy wyładowcze, nie mają nic wspólnego z żarówkami, poza tym, że świecą...

Ale niestety nazewnictwo to pewnie się zmieni, bo np. na lampy LED powszechnego użytku wszyscy (prawie) mówią żarówki  :thumbdown:... Podobnie jak wcześniej na świetlówki kompaktowe.
Pozdrawiam

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Listopada 2019, 20:54:38 »
Jak słusznie zauważył sic22 - lampy sodowe, ksenonowe, rtęciowe itd. to są lampy wyładowcze, nie mają nic wspólnego z żarówkami, poza tym, że świecą...
A jaka ma być inna funkcja żarówek, prócz świecenia? Wiązanie krawata?

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Listopada 2019, 21:23:34 »
To jakbyś porównał wóz drabiniasty do ciężarówki. Oba służą do wożenia towarów. Czy ma sens skupianie się na tym, że np. ramę maja z innego materiału?

Lampa wyładowcza NIE jest żarówką (lampą żarową).
Poczytaj np. tu:
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBar%C3%B3wka
https://pl.wikipedia.org/wiki/Samochodowa_lampa_ksenonowa
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2019, 01:09:24 wysłana przez fazibazi »
Pozdrawiam

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Listopada 2019, 21:28:39 »
Które żarówki będą lepsze, HIR2 czy Night Breaker ?
Toyota Corolla SD 2018

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Listopada 2019, 22:29:09 »
To dwie zupełnie różne rzeczy. HIR2 to typ żarówki, tak jak H1, H4, H7 itd., NighrBreaker to wyżyłowany model w gamie produktowej Osrama. Jedno drugiego nie wyklucza choć Osram nie robi chyba Night Breakerów typu HIR2 (pewnie dlatego, że HIR2 same w sobie są wyżyłowane).

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Listopada 2019, 22:30:01 »
Które żarówki będą lepsze, HIR2 czy Night Breaker ?

Jak masz samochód z HIR2 to ie wsadzisz H7 i na odwrót, z tego co wiem Night Breaker nie robi wersji pod HIR2. W ogóle bardzo mały wybór jest żarówek HIR2.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Listopada 2019, 07:22:34 »
Panowie bez przesady, wiem ze w Corolli mam żarówki H11 ;) i innych nie wsadzę i raczej jest to logiczne :), natomiast chodzi mi o to, czy kupić za 100 pare złoty Osramy Night Breakery H11 czy za prawie 300 zł. jakieś Hir2 czyli wzmocnione H11 od Toyoty - tak to rozumiem, które mogą słabiej świecić od Osrama. Nie ukrywam, ze cena za HIR2 jak na żarówkę, w mojej ocenie jest przesadzona. Chyba, ze jest podyktowana mocnym źródłem światła i trwałością przewyższająca zwykła żarówkę H11. Wiec jaki wybór, poza montażem reflektorów ledowych, będzie słuszny ?
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2019, 07:27:31 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl