Autor Wątek: Jakie felgi do Auris II Kombi FL 1,4 D4D  (Przeczytany 5860 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Loseyy

• Toyot Leżący
  • *
Jakie felgi do Auris II Kombi FL 1,4 D4D
« dnia: 20 Października 2019, 11:12:17 »
Cześć,
mam pewien problem a wraz z nim pytanie. Posiadam auto Auris II Kombi FL rocznik 2015, silnik 1,4 D4D, 90KM, oryginalnie na stalowych felgach 15 calowych.

Właśnie o felgi chciałem zapytać, chce założyć do auta felgi aluminiowe najlepiej większe niż 15 calowe, myślałem o 17?. Czy jest możliwość założenia felg 17 calowych do tego auta, jeśli tak to jakie musza być szerokie, jakie osadzenie ET i wielkość otworu centralnego? Jeśli nie można założyć do tego auta felg 17 calowych to czy 16nastki już wejdą? Jeśli tak to na jakie parametry patrzeć żeby pasowały?

Dzięki wszystkim z góry za pomoc.
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2019, 17:20:27 wysłana przez fazibazi »

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jakie felgi do Auris II Kombi FL 1,4 D4D
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Października 2019, 14:06:11 »
felgi 16 cali szerokość 6,5 cala et 45 opona 205/55/16 otwór centrujący 60mm
felgi 17 cali szerokość 7 cali et 50 opona 215/45/17 lub 225/45/17 otwór centrujcy 60mm
to parametry fabrycznych kół
większość i tak ci zaraz napisze że musisz mieć koła zgodne z homologacją  czyli takie na jakich wyjechało z fabryki czyli w twoim przypadku tak jak napisałeś że masz 15
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2019, 14:07:59 wysłana przez browar320iii »

Offline Loseyy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Października 2019, 14:39:58 »
Super dzięki, właśnie parametrów fabrycznych nigdzie nie mogłem znaleźć a nie znam się aż tak jeśli chodzi o felgi, a wtopiłem kupując od znajomego felgi 5x114,3 czyli takie jakie maja być rozstaw ale 17 cali na 7,5 cala szerokości, niestety felgi wystają poza rys samochodu. Jeśli kupię o takich parametrach jak podałeś czy to będą firmowe czy jakieś zamienniki innych firm to oczywiście będą pasować? Co do homologacji to możesz rozwinąć, w tym jestem już kompletnie zielony.

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Października 2019, 17:03:20 »
Tak będą
Poszukaj tematów o homologacji kół pełno tu tego na forum

Offline Loseyy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Października 2019, 18:28:13 »
Okej, dziękuje za pomoc  :grin:

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Października 2019, 22:57:40 »

wtopiłem kupując od znajomego felgi 5x114,3 czyli takie jakie maja być rozstaw ale 17 cali na 7,5 cala szerokości, niestety felgi wystają poza rys samochodu

To jakie masz ET w tych felgach 7,5 cala :o
Aby wystawały poza obrys to ET musiało by być poniżej 35 ???

Offline Loseyy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Października 2019, 12:22:00 »
Są to felgi firmy Alutec, 17x7,5 cala ET 38 a otwór centralny ma 70mm.
Jak będę miał dostęp do komputera to wrzucę ich zdjęcia.

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Października 2019, 12:57:12 »
Czyli felgi masz idealne do samochodu,bardzo ładnie się zlicuja z błotnikiem samochodu, dokupujesz tylko pierścienie centrujące, redukujące na 60,1 i śmigasz.
Ja mam szerokość felgi 8 cali i ET 40 i nic nie obciera wszystko ładnie pasuje ,a samochód jest jeszcze obniżony o 3cm :beer:

Offline Loseyy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Października 2019, 20:52:10 »
To jak to działa? Przymierzałem felgi do mojego samochodu to wystawały poza obrys auta, nie przykręcałem ich ponieważ posiadałem oryginalne śruby od toyoty a potrzebowałem z ściętym łbem bo moje się nie mieściły w otworach. Tak czy inaczej przykładając te felgi na śruby, felga wyraźnie wystawała poza rys auta.

Offline Loseyy

• Toyot Leżący
  • *
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2019, 20:56:25 wysłana przez Loseyy »

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Października 2019, 13:18:59 »
Jeżeli chcesz je sprawdzić to musisz felgę przykręcić. Jeżeli felgi są nowe to musisz mieć chociaż 3 śruby stożkowe, jeśli używane to przykreć tymi co masz ( chodzi o to aby nie zedrzeć farby z gniazda nowej felgi) nastepnie podłóż gruby klocek pod felgę i opuść samochód, jak przyłożysz coś długiego do felgi ala linijke, to zobaczysz ,że nie wystaje górą poza błotnik. To najprostsze rozwiązanie.
Felga niedokręcona i nie posadzona na gruncie wisi na wachaczu i w naturalny sposób wystaje poza obrys.
PS. No i najważniejsze jeżeli zdecydujesz się zostawić te felgi to absolutnie nie jeździj na tych srubach, one są tylko na przymiarkę, do montażu na stałe musisz zakupić śruby stożkowe.
Jeżeli natomiast chciałbyś to obliczyć, to po to są te wszystkie parametry ,niestety ,aby to wytłumaczyć logicznie to trzeba by to rozrysować.
Ogólnie im mniejsza wartość ET tym felga bardziej wystaje na zewnątrz samochodu, ale ma tu też duże  znaczenie szerokość felgi i rozmiar opony no i oczywiście znajomość parametrów fabrycznych samochodu, a konkretniej felg jakie są do niego montowane.
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2019, 13:23:41 wysłana przez Darekl »

Offline Loseyy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Października 2019, 22:24:11 »
Dzięki, postaram się ogarnąć jakieś śruby stożkowe żeby to przykręcić tak jak mówisz i wtedy zobaczę czy będą pasować. Co do parametrów to mam świadomość, co z czym i jak to wyglada ale nie byłem w stanie znaleźć fabrycznych parametrów jeśli chodzi o felgi do mojego auta. Z salonu wyjeżdżał na 15 calowych a chciałbym założyć większe i nigdzie nie mogłem znaleźć jakieś rozmiarówki na to. Tak czy inaczej pokombinuje jeszcze z tymi felgami jak nie to sprzedam i kupię jakieś z większym ET i najlepiej na 7 cali szerokości. Jeszcze raz dzięki za obszerna wypowiedz. Dam znać co wyszło :D.

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Października 2019, 05:46:56 »
Nie ma sprawy :good:
Fabryczne 17 mają ET 50 i 7 cali, ale są bardzo mocno wpadnięte w nadkola i nie wygląda to zbyt atrakcyjnie. Osobiście mam takie na zimę i będę zakładał dystanse ,aby je wypchnąć na zewnątrz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl