1 czy lepiej kupować auto z większym przebiegiem ok 160...180k km czy polować na nieco droższe ale z przebiegiem ok 100k km albo poniżej?
Pytam pod kątem baterii HV która podobno nieużywana regularnie traci parametry i może być w gorszym stanie niż ta z auta z większym przebiegiem...prośba o Wasze opinie.
P3 z przebiegiem 100tys lub mniej, to raczej fikcja (nie mówię, że to niemożliwe, ale realny przebieg tego modelu oscyluje w okolicach 200k). Baterię łatwo sprawdzić podczas jazdy testowej - naładowana do pełna powinna pozwolić na przejechanie około 2km i powinna rozładowywać się równomiernie (wskaźnik naładowania)
2 czy ktoś z Was ma doświadczenie z wersją z szyberdachem z panelem słonecznym gdzie jest wbudowany panel - podobno zasila dmuchawę wiec za free mamy wentylację jak jest słońce i doładowuje baterię HV na postoju? czy warto starać się o tę wersję z panelem? czy dużo to daje? Mam garaż kryty ale wiadomo że często zdarza się zostawiać auto na otwartym słońcu...
Panele nie ładują baterii HV. Pomijając skuteczność tego wentylowania w gorące dni, to moim zdaniem warto szukać takiej wersji bo:
- najczęściej jest to max opcja - ma LEDy z przodu i audio JBL
- ma otwierany szyberdach (który jak dla mnie jest wart o wiele więcej niż te wiatraczki na słońce

)
3 czy polecacie kupić Pirusa z komisu czy lepiej od właściciela prywatnego gdzie auto cały czas jest w użyciu a więc i bateria HV jest używana?
wg. mnie używany od osoby prywatnej, ale takiej co ma ten samochód już parę lat daje większe szanse na udany zakup
4 Podobno na auta do 10 lat można uzyskać gwarancję z ASO Toyoty na baterię ? 250zł na rok?
Można. W Łodzi można nawet "wejść" w tą usługę nawet, jeśli wcześniej nie było to robione.
5 czy w zimę nie ma problemu z szybkim nagrzewaniem auta, a lato z chłodzeniem? wiem, że kompresor klimy jest silnikiem elektrycznym zasilanych z baterii HV ale oczywiście nie wiem jak z wydajnością...
kompresor nie ma nic wspólnego z ogrzewaniem auta w zimie - tutaj całą robotę robi silnik spalinowy. Z chłodzeniem nie ma problemu - jak jest sprawny układ, to działa już po kilkunastu sekundach (nie liczyłem dokładnie, ale szybko zaczyna lecieć zimne powietrze)
6 czy macie doświadczenie z wersją gdzie w lampach są dwie soczewki z diodami LED? jak wygląda oświetlenie ndrogi w nocy w porównaniu do ksenonów? Nie wiecie czy moduły na power LED są wymienialne w przypadku awarii?
Miałem Priusa z halogenami, teraz mam z LED'ami. To jest PRZEPAŚĆ jeśli chodzi o jakość oświetlenia drogi. LED'y są duuuuuuuużo lepsze i prawidłowo wyregulowane oświetlają daleko przed samochodem.
7 czy korzystacie z jakichś zniżek z tytułu że jest to hybryda ? np. darmowy parking ? szukam jakiegoś extra arguemntu aby przekonać żonę 
w Łodzi możesz mieć bodajże za 120zł / rok darmowe parkowanie w strefie płatnego parkowania.
8 jak wygląda wysokość polisy AC/OC ? czy są jakieś wyższe opłaty w związku że to hybryda?
ani wyższe ani niższe (PZU, Hestia)
9 jak wygląda poziom hałasu dla prędkości powyżej 100km/h? niektórzy twierdzą, że jest bardzo głośno bo wyciszenie jest kiepskie... prośba o info.
jest normalnie jak na tą klasę samochodu. Zdecydowanie nie nazwałbym tego "głośno".
10 czy opony są jakieś specjalne i extra twarde ? czy kupuje się zwykłe opony o odpowiednim rozmiarze?
rozmiar fabryczny jest trochę nietypowy - lepiej szukać zamienników (ciut mniejsza/większa średnica koła wychodzi), a będzie taniej niż za rozmiar dedykowany. Ja mam dwa komplety Dunlop'a (na zimę i na lato) i nie zamienię na żadne inne

11 ogólne pytanie - na co zwracać uwagę w momencie oględzin? zapewne są bolączki tego modelu ale wszystkiego jeszcze nie wyczytałem 
to co wszędzie: czy nie był bity (za mocno

), czy ma komplet dokumentów najlepiej pasujących do pojazdu (banał, ale czasami można potem w urzędzie trochę nerwów stracić), czy oba kluczyki faktycznie są od tego auta, itd. itp.