Autor Wątek: Niebawem kupuję Priusa - pierwszy w życiu :)  (Przeczytany 8910 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Niebawem kupuję Priusa - pierwszy w życiu :)
« dnia: 27 Października 2019, 20:45:23 »
Witam,

jestem tu nowy od piątku :)
na początku nowego roku będę kupował używanego Priusa - wymarzony to III generacja biała perła na 16 lub 17 calach.
Obecnie jeżdżę dieslem ze stajni fiata ale 90% tras to miasto i mam już dość marnotrawienia paliwa w korku. Mam świadomość że będzie to inny świat zwłaszcza na początku włącznie z "odgłosem tramwaju"  :-)

Mam do Was, jako do właścicieli, kilka pytań:

1 czy lepiej kupować auto z większym przebiegiem ok 160...180k km czy polować na nieco droższe ale z przebiegiem ok 100k km albo poniżej?
Pytam pod kątem baterii HV która podobno nieużywana regularnie traci parametry i może być w gorszym stanie niż ta z auta z większym przebiegiem...prośba o Wasze opinie.

2 czy ktoś z Was ma doświadczenie z wersją z szyberdachem z panelem słonecznym gdzie jest wbudowany panel - podobno zasila dmuchawę wiec za free mamy wentylację jak jest słońce i doładowuje baterię HV na postoju? czy warto starać się o tę wersję z panelem? czy dużo to daje? Mam garaż kryty ale wiadomo że często zdarza się zostawiać auto na otwartym słońcu...

3 czy polecacie kupić Pirusa z komisu czy lepiej od właściciela prywatnego gdzie auto cały czas jest w użyciu a więc i bateria HV jest używana?

4 Podobno na auta do 10 lat można uzyskać gwarancję z ASO Toyoty na baterię ? 250zł na rok?

5 czy w zimę nie ma problemu z szybkim nagrzewaniem auta, a lato z chłodzeniem? wiem, że kompresor klimy jest silnikiem elektrycznym zasilanych z baterii HV ale oczywiście nie wiem jak z wydajnością...

6 czy macie doświadczenie z wersją gdzie w lampach są dwie soczewki z diodami LED? jak wygląda oświetlenie ndrogi w nocy w porównaniu do ksenonów? Nie wiecie czy moduły na power LED są wymienialne w przypadku awarii?

7 czy korzystacie z jakichś zniżek z tytułu że jest to hybryda ? np. darmowy parking ? szukam jakiegoś extra arguemntu aby przekonać żonę  :-P

8 jak wygląda wysokość polisy AC/OC ? czy są jakieś wyższe opłaty w związku że to hybryda?

9 jak wygląda poziom hałasu dla prędkości powyżej 100km/h? niektórzy twierdzą, że jest bardzo głośno bo wyciszenie jest kiepskie... prośba o info.

10 czy opony są jakieś specjalne i extra twarde ? czy kupuje się zwykłe opony o odpowiednim rozmiarze?

11 ogólne pytanie - na co zwracać uwagę w momencie oględzin? zapewne są bolączki tego modelu ale wszystkiego jeszcze nie wyczytałem  :grin:

Pozdrawiam Wszystkich właścicieli Priusów
i z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi
Tomek

rkon1

• Gość
Odp: Niebawem kupuję Priusa - pierwszy w życiu :)
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Października 2019, 20:57:41 »
Proponuję wygospodarować sobie wolny wieczór  i przeczytać forum od początku do końca. Zauważysz że na wszystkie Twoje pytania są odpowiedzi na tym forum. Na dodatek posiądziesz kompendium wiedzy o Priusie, która na pewno Ci się przyda jeśli tylko zostaniesz posiadaczem tego auta.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Października 2019, 21:08:03 »
Dzięki, ogólnie tak też zamierzam i właśnie wertuję forum lecz jak małe dziecko człowiek chciałby wszystko wiedzieć od razu :)

Pozdrawiam

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Października 2019, 23:51:02 »
1. do 250tys bateria raczej nie jest problemem, z drugiej strony gorzej może wyglądać bateria HV nagminnie przegrzewana (np. zapchany wentylator itp.) niż "niedoużywana".  Ja ja będę szukał swojej drugiej hybrydy (bo żona się łasi na obecną) to przede wszystkim będę chciał w jakiś sposób sprawdzić czy nie bierze za dużo oleju i czy kompresor klimy nie hałasuje....  :grin:
2. masz garaż to tym bardziej rzadziej będziesz z tego korzystał, też się na to napalałem na początku a w sumie to daje niewiele....nie wiem czy tyle samo co webasto z funkcją przedmuchu w lecie (temp. zew. powyzej 15stC)  :o
3. bez znaczenia, i tu i tu możesz się nadziać na dzidę. Polecam z programu toyota plus (zawsze to ASO cokolwiek to oznacza) ale tu zapłacimy więcej lub samodzielnie z DE, NL i też taniej nie będzie itp.
4. Tak jeżeli do tej pory była kontynuowana i nie minął termin kolejnego badania (np. wczoraj) chociaż jak już na forum zauważyliśmy te badania z ASO mają duuużą tolerancję..
5. nie ma problemu ale spalanie rośnie bo pracuje spalina i ciepło nie bierze się znikąd, jak chcesz być eko w zimie to krótkie odcinki pokonuj w kurtce :D polecam webasto, latem wygląda to lepiej przynajmniej w korku klima pracuje przy wyłączonej spalinie, zawsze coś ale jak się kończy HV to spalina się uruchomi itp.itd. Generalnie auto nie lubi stać, i pokonywać krótkich odcinków. Idealne do taxi i pracy ciągłej....
6. nie wiem
7. w niektórych miastach (gminach) coś tam można wywalczyć. Trzeba mieć wyciąg z homologacji itp. Małżonce spodoba się automat i łatwość manewrowania na parkingu D,R do pewnej prędkości możemy przerzucać bez wciskania hamulca  :cool:
8. Nie ma wpływu.
9. Nie jest głośno. To jest też pojecie względne. Jest dużo opinii że silnik "wyje", że skrzynia "wyje". Najlepiej jak sam wsiądziesz i sobie "depniesz" to ocenisz, według mnie silnik słychać przy przyspieszaniu ale jest to normalny dźwięk czterosuwa, nic więcej. Skrzyni nigdy nie słyszałem. Jak zaczniesz słyszeć dźwięki "tramwajowe" ponizej 80km/h to te spalinowe powyżej 80km/h mogą być uznane za "wycie" ale jak już napisałem to jest normalny odgłos silnika spalinowego....tylko przez to że pojawia się rzadziej niż w tradycyjnym samochodzie i inna jest jego charakterystyka może wydawać się "inny"
10. kup zwykłe i nie kupuj żadnych "eco bio low ressistant" bo twoje oszczędności skończą się w rowie lub na tylnym zderzaku pojazdu z przodu. Polecam dobre wielosezonówki (wczoraj miałem ostre hamowanie na A2 i za mną samochód w lusterku tańczył i słyszałem jego ABS a mój nawet nie pisnął) chyba że masz czas i chęć na zestawy lato zima to oczywiście nikt nie broni.
11. aku 12v i te auta często jeżdżą na taxi.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline lukasz-h

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Października 2019, 08:45:33 »
6. W PIII masz dwie opcje: halogen lub LEDy. Różnica jest ogromna, ledy świecą na prawdę świetnie, moim zdaniem lepiej niż xenony, w innych samochodach. Niestety przez to, samochód jest niski i ma nisko światła to świecą one dość krótko, przy takiej mocy chciałoby się, żeby zasięg był większy. Co do serwisowalności to nie wiem, na razie działają, więc sie nie martwię tym :)

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Października 2019, 10:44:13 »
1. do 250tys bateria raczej nie jest problemem, z drugiej strony gorzej może wyglądać bateria HV nagminnie przegrzewana (np. zapchany wentylator itp.) niż "niedoużywana".  Ja ja będę szukał swojej drugiej hybrydy (bo żona się łasi na obecną) to przede wszystkim będę chciał w jakiś sposób sprawdzić czy nie bierze za dużo oleju i czy kompresor klimy nie hałasuje....  :grin:
11. aku 12v i te auta często jeżdżą na taxi.
@fazibazi
Twój bierze olej? Da się jakoś sprawdzić przed zakupem, żeby nie brał oleju ?  :o
Możesz rozwinąć punkt 11 ?  :o Jak akumulator 12 v to taksówka? czy Jak  ? :laugh: <taniec>

Offline GregPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Października 2019, 11:32:30 »

Cytuj (zaznaczone)
1 czy lepiej kupować auto z większym przebiegiem ok 160...180k km czy polować na nieco droższe ale z przebiegiem ok 100k km albo poniżej?
Pytam pod kątem baterii HV która podobno nieużywana regularnie traci parametry i może być w gorszym stanie niż ta z auta z większym przebiegiem...prośba o Wasze opinie.

P3 z przebiegiem 100tys lub mniej, to raczej fikcja (nie mówię, że to niemożliwe, ale realny przebieg tego modelu oscyluje w okolicach 200k). Baterię łatwo sprawdzić podczas jazdy testowej - naładowana do pełna powinna pozwolić na przejechanie około 2km i powinna rozładowywać się równomiernie (wskaźnik naładowania)

Cytuj (zaznaczone)
2 czy ktoś z Was ma doświadczenie z wersją z szyberdachem z panelem słonecznym gdzie jest wbudowany panel - podobno zasila dmuchawę wiec za free mamy wentylację jak jest słońce i doładowuje baterię HV na postoju? czy warto starać się o tę wersję z panelem? czy dużo to daje? Mam garaż kryty ale wiadomo że często zdarza się zostawiać auto na otwartym słońcu...
Panele nie ładują baterii HV. Pomijając skuteczność tego wentylowania w gorące dni, to moim zdaniem warto szukać takiej wersji bo:
- najczęściej jest to max opcja - ma LEDy z przodu i audio JBL
- ma otwierany szyberdach (który jak dla mnie jest wart o wiele więcej niż te wiatraczki na słońce ;) )

Cytuj (zaznaczone)
3 czy polecacie kupić Pirusa z komisu czy lepiej od właściciela prywatnego gdzie auto cały czas jest w użyciu a więc i bateria HV jest używana?
wg. mnie używany od osoby prywatnej, ale takiej co ma ten samochód już parę lat daje większe szanse na udany zakup

Cytuj (zaznaczone)
4 Podobno na auta do 10 lat można uzyskać gwarancję z ASO Toyoty na baterię ? 250zł na rok?
Można. W Łodzi można nawet "wejść" w tą usługę nawet, jeśli wcześniej nie było to robione.

Cytuj (zaznaczone)
5 czy w zimę nie ma problemu z szybkim nagrzewaniem auta, a lato z chłodzeniem? wiem, że kompresor klimy jest silnikiem elektrycznym zasilanych z baterii HV ale oczywiście nie wiem jak z wydajnością...
kompresor nie ma nic wspólnego z ogrzewaniem auta w zimie - tutaj całą robotę robi silnik spalinowy. Z chłodzeniem nie ma problemu - jak jest sprawny układ, to działa już po kilkunastu sekundach (nie liczyłem dokładnie, ale szybko zaczyna lecieć zimne powietrze)

Cytuj (zaznaczone)
6 czy macie doświadczenie z wersją gdzie w lampach są dwie soczewki z diodami LED? jak wygląda oświetlenie ndrogi w nocy w porównaniu do ksenonów? Nie wiecie czy moduły na power LED są wymienialne w przypadku awarii?
Miałem Priusa z halogenami, teraz mam z LED'ami. To jest PRZEPAŚĆ jeśli chodzi o jakość oświetlenia drogi. LED'y są duuuuuuuużo lepsze i prawidłowo wyregulowane oświetlają daleko przed samochodem.

Cytuj (zaznaczone)
7 czy korzystacie z jakichś zniżek z tytułu że jest to hybryda ? np. darmowy parking ? szukam jakiegoś extra arguemntu aby przekonać żonę  :-P
w Łodzi możesz mieć bodajże za 120zł / rok darmowe parkowanie w strefie płatnego parkowania.

Cytuj (zaznaczone)
8 jak wygląda wysokość polisy AC/OC ? czy są jakieś wyższe opłaty w związku że to hybryda?
ani wyższe ani niższe (PZU, Hestia)

Cytuj (zaznaczone)
9 jak wygląda poziom hałasu dla prędkości powyżej 100km/h? niektórzy twierdzą, że jest bardzo głośno bo wyciszenie jest kiepskie... prośba o info.
jest normalnie jak na tą klasę samochodu. Zdecydowanie nie nazwałbym tego "głośno".

Cytuj (zaznaczone)
10 czy opony są jakieś specjalne i extra twarde ? czy kupuje się zwykłe opony o odpowiednim rozmiarze?
rozmiar fabryczny jest trochę nietypowy - lepiej szukać zamienników (ciut mniejsza/większa średnica koła wychodzi), a będzie taniej niż za rozmiar dedykowany. Ja mam dwa komplety Dunlop'a (na zimę i na lato) i nie zamienię na żadne inne ;)

Cytuj (zaznaczone)
11 ogólne pytanie - na co zwracać uwagę w momencie oględzin? zapewne są bolączki tego modelu ale wszystkiego jeszcze nie wyczytałem  :grin:
to co wszędzie: czy nie był bity (za mocno ;) ), czy ma komplet dokumentów najlepiej pasujących do pojazdu (banał, ale czasami można potem w urzędzie trochę nerwów stracić), czy oba kluczyki faktycznie są od tego auta, itd. itp.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Października 2019, 12:49:05 »
Twój bierze olej?
Nie. Nie jestem w stanie wyłapać ubytku pomiedzy wymiamami (co 10-15tys).
Da się jakoś sprawdzić przed zakupem, żeby nie brał oleju
Nie wiem, chętnie bym sam poznał jakąś metodę...
Wyjaśniam 11. Jeżeli aku 12v nie jest oryginał AGM to może oznaczać ze auto stało gdzieś dlugo pod chmurką i nie było uzytkowane (taka moja teoria). No i to że priusy jeżdżą na taxi to chyba zrozumiałe
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2019, 12:50:54 wysłana przez fazibazi »

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Października 2019, 19:00:46 »
Dziękuję wszystkim za cenne odpowiedzi!

zastanawiam się jak sprawdzić przy zakupie czy silnik bierze w nadmiernych ilościach olej - raczej ciężki temat a właściciel z pewnością prawdy tu nie powie...że nie wspomnę o komisie... sprawdzenie samego bagnetu nic nie da :(

co do akumulatora 12V to w Priusach są stosowane niestety drogie akumulatory AGM które mają o wiele więcej cykli ładuj/rozładuj (30% +) to ma sens w hybrydach no i spokojnie podobno wytrzymują 10 lat. Ale wiem gdzie się znajduje więc w momencie kupna zerknę do bagażnika i sprawdzę napięcie po włączeniu samych świateł.

test dystansu na samej baterii HV jest faktycznie idealny do przetestowania pojemności baterii ;)

Zastanawiam się czy stojąc w korku w zimę gdzie długo nie chodzi benzyna, a aku 12V ładuje się z baterii HV, czy można jakoś zmusić komputer do włączenia silnika celem ogrzania kabiny? trybu samej benzyny przecież nie ma :) czy komputer sam się domyśli wiedząc, że na zewnątrz jest -15 a ustawione w panelu grzanie na MAX ?
Pytam o takie głupoty ale mam małe dziecko z problemami zdrowotnymi i wolę wiedzieć zawczasu i nie inwestować od razu w webasto :)

Pozdrowienia

PS będę szukał raczej egzemplarza z lampami LED ;)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Października 2019, 19:30:12 »
zmusić
Dokładnie tak jest. Chcąc mieć w zimie ciepło spalina będzie grzałką. Jezeli nie chcesz grzania to temperatura na low i wylaczone "auto" wtedy spalina będzie pracować tylko tyle ile sama potrzebuje na swoje potrzeby.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Października 2019, 20:24:28 »
Dokładnie tak jest. Chcąc mieć w zimie ciepło spalina będzie grzałką. Jezeli nie chcesz grzania to temperatura na low i wylaczone "auto" wtedy spalina będzie pracować tylko tyle ile sama potrzebuje na swoje potrzeby.

Dzięki! no to przyznam że Japończycy o wszystkim pomyśleli ;)

Offline GregPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Października 2019, 14:56:50 »
PS będę szukał raczej egzemplarza z lampami LED
... i z tempomatem aktywnym - polecam :) (z zewnątrz różni się tylko logiem toyoty na wlocie powietrza)

Offline priusowner

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Października 2019, 19:11:44 »
Po dwoch latach jazdy PIII ( jezdzilem tez duzo PII) stwierdzam, ze PIII jest glosno. Nie mowie tu o wyciu slinka/skrzyni tylko o wyciszeniu.
Po porstu jest glosno, jak lece obwodnica a syn siedzi z tylu to naprawde ciezko sie rozmawia ( opony mam Goodyear Efficientgrip Performance 215/45R17 69 dB )

Planuje wymienic glosniki w przednich drzwiach i przy okazji wycisze drzwi matami. Zakupie tez maty zeby wyciszyc bagaznik i mam nadzieje, ze bedzie lepiej.

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Października 2019, 23:12:01 »
Również uważam, że na autostradzie jest głośno, a powodem są szumy toczenia. Przeszedłem wygłuszenie bagażnika i drzwi i niewiele pomogło (chociaż wygłuszenia drzwi nie żałuję), ale jak wygluszylem nadkole od strony kierowcy to nagle zacząłem słyszeć inne dźwięki - np. szum wiatru w okolicach uszczelek drzwi ;D Polecam więc wygluszyc nadkola i podłogę (co też niebawem uczynię).

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Października 2019, 10:28:31 »
Witam. P3 2012r przebieg 205tys  jest moją 3 toyotą. Poprzednio Corolla e11 i e12.
Ja nie uważam że P3 jest głośny, owszem podczas intensywnego przyspieszenia silnik wyje, ale to trwa krótko, po lekkim odpuszeniu gazu wycie znika. Wówczas P3 myślę że jest cichszy niż moje poprzednie Toyoty. Najlepiej zapisz się na jazdę testową w ASO.
Jeśli chodzi gwarancję na baterie, radzę zadzwonić do Toyota Motor Poland i przedstawić różne warianty (np. brak ciągłości przeglądów baterii). Toyota Motor Poland decyduje ostatecznie o naprawie gwarancyjnej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl