Autor Wątek: wycieraczki / smugi  (Przeczytany 162849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: wycieraczki / smugi
« Odpowiedź #180 dnia: 07 Stycznia 2021, 17:31:01 »
Może z braku innych pomysłów w miejscu "mazania" przerobili, by mocniej dociskała? Porównać ze starą by się przydało.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #181 dnia: 07 Stycznia 2021, 17:51:01 »
Witam. Ja w swojej ravce też widziałem kółka po przyssawkach zwłaszcza na tylnej szybie. Umyłem dokładnie szybę przednią i tylną od zewnątrz i od wewnątrz benzyną extrakcyjną. Praca na 1,5 godziny . Już nie mam śladów żadnych jak zaparują szyby , a i wycieraczki zbierają super. Zrobiłem to wszystko po 2 tygodniach używania auta i po przeczytaniu wątków na tym forum. Benzyna zrobiła robotę (chyba było coś na szybie ...fabrycznego?). Używam zimowego płynu (niebieski kanisterek) z .......biedry, caaałkiem spoko. Zdrowia Wszystkim w Nowym Roku!!!!!

Ja chyba tez widze te przyssawkowe kolka na wysokosci akurat mojego wzroku od strony kierowcy probowalem znalesc ta sama po drugiej stronie myslac ze powstaly one przy produkcji jak matowali szybe ale druga strona wychodzi chyba poza wycieraczke od strony pasazera. Widac je tylko na mokrym. Sproboje twoj sposob.

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #182 dnia: 08 Stycznia 2021, 14:57:40 »
No to wycieraczka wymieniona.
Jak wspominałem w poprzednim poście ASO na początku odmówiło, ale po ponownym e-mailu do TMP zlecono wymiane i TMP wzieła koszty na siebie. Pan który wymieniał powiedział, że problem jest znany i występuje we wszystkich ravkach i corollach, a nowe pióro ma nowy profil. Czekam do pierwszego większego deszczu :)

@radmor wielkie dzięki za podzielenie się, ja za Twoim postem napisałem to TMP i dostałem od nich też zaproszenie do ASO w celu wymiany
Cytuj (zaznaczone)
Informujemy, że jest to znany nam problem wystepujący w tym modelu, dlatego też w grudniu 2020 roku została wprowadzona kolejna modyfikacja, która powinna rozwiązać przedmiotowy problem. Prosimy zatem o kontakt z dowolną Autoryzowaną Stacją Dilerską Toyoty celem umówienia się na wizytę i naprawę.

także planuje wizytę i jadę wymienić - zobaczymy czy coś pomoże.  :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #183 dnia: 08 Stycznia 2021, 19:30:33 »
Przypatrz się przy okazji, czy tylko wymieniają pióro, czy coś robią z ramieniem. To by była istotna informacja.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #184 dnia: 09 Stycznia 2021, 14:54:50 »
Przypatrz się przy okazji, czy tylko wymieniają pióro, czy coś robią z ramieniem. To by była istotna informacja.

Mam wizytę w przyszły czwartek, jak dzwonili do mnie z ASO to powiedzieli, że właśnie składają zamówienie/zlecenie do TMP na wymianę, ale do końca nie powiedzieli czy chodzi właśnie o pióro czy coś więcej. Na bank ich dopytam i nawet sobie w jakiś sposób oznaczę obecne pióro i ramię, aby mieć pewność.  :cheesy:

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #185 dnia: 09 Stycznia 2021, 14:57:09 »
Tylko pióro, nie wjeżdżałem nawet na warsztat. Dosłownie 10 sekund roboty.

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #186 dnia: 15 Stycznia 2021, 23:16:10 »

Mam wizytę w przyszły czwartek, jak dzwonili do mnie z ASO to powiedzieli, że właśnie składają zamówienie/zlecenie do TMP na wymianę, ale do końca nie powiedzieli czy chodzi właśnie o pióro czy coś więcej. Na bank ich dopytam i nawet sobie w jakiś sposób oznaczę obecne pióro i ramię, aby mieć pewność.  :cheesy:

Jak te wycieraczki ?

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #187 dnia: 16 Stycznia 2021, 01:02:27 »
Byłem w ASO i faktycznie wymiana tylko samego pióra po stronie kierowcy. Narazie przy 10km w śniegu efekt jest pozytywny, ale zobaczymy jak dalej to będzie się zachowywać.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #188 dnia: 16 Stycznia 2021, 15:12:46 »
Niestety u mnie po paru tygodniach od wymiany pióra wszystko wraca do "normy". Nie próbowałem jeszcze czyszczenia benzyną ekstrakcyjną.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #189 dnia: 16 Stycznia 2021, 17:46:49 »
A czy macie u siebie zaaplikowane jakieś powłoki na szybie?
Pytam bo ja taką mam i nie zaobserwowałem żadnych smug w trakcie deszczu.
Jak było przed to nie wiem bo nie było okazji sprawdzić.

Odnosząc się do nierówności szyby to to chyba ktoś niepoważny pisał.
Miałem okazję widzieć jak wygląda produkcja szyb samochodowych w Pilklington Automotive Polska.
Nie ma co wyjaśniać to trzeba zobaczyć.
ano ja tez mam powłoke - bo zrobilem sam po odbiorze auta ii czasami jak lało to nawet wycieraczki nie ruszalem
aa jak juz - to rusze wycieraczkä i jest git
mam filmik ale moze potem wrzuce..

generalnie powłoka robi robote,bo w poprzednim aucie nic nie dawalem i masakra wlasnie byla

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #190 dnia: 17 Stycznia 2021, 16:36:00 »
Faktycznie coś z tymi wycieraczkami jest na rzeczy. Ja nie narzekam bo u mnie dobrze zbierają, ale dzisiaj rano jak już mi szybę odmroziło to przy pierwszych dwóch ruchach pozostawał ślad o którym wszyscy piszą, potem jeszcze kilka razy próbowałem i się nie powtórzyło.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #191 dnia: 17 Stycznia 2021, 20:54:20 »
Niestety u mnie po paru tygodniach od wymiany pióra wszystko wraca do "normy". Nie próbowałem jeszcze czyszczenia benzyną ekstrakcyjną.
U mnie, w pierwszych 1..2 dniach po odbiorze auta (22 grudnia) wycieraczki mazały, potem jakby się dotarły i wydawało się, że jest poprawa ale po kolejnych kilku dniach w czasie deszczy jak i po spryskaniu szyby zostaje cienka warstewka wody, która dość szybko paruje ale tak to nie powinno działać. co ciekawe - przyjrzałem się i mam wrażenie, że w 1 stronę zbiera dobrze, a przy powrocie maże - może te pióra powinny w druga stronę pracować ;). 
Przy okazji montażu chlapaczy zgłosiłem w serwisie ten problem i gość mi powiedział, że mogą wymienić pióra (odpłatnie :( ) ale to nie da efektu, bo aktualna partia tak ma, zapisał to jako zgłoszenie do TMP i na tym się skończyło. Ja niezależnie od tego zgłosiłem problem do TMP i na razie czekam na odpowiedź.
Dolegliwość nie jest znaczna ale jednak w nowym aucie nie powinno być takich rzeczy.
W stary Mondku mam wycieraczki wymienianie niecały rok temu i dalej zbierają idealnie.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2021, 20:56:51 wysłana przez Markid »

Offline Erbi

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #192 dnia: 18 Stycznia 2021, 10:19:56 »
Mam u siebie dokładnie ten sam problem, auto z czerwca 2019. Wycieraczka od strony kierowcy jak wraca w położenie neutralne to zostawia ślad na linii oczu. Próbowałem różnych rozwiązań, nic nie pomaga. Kolega ma identyczne auto wyprodukowane tydzień później, ten sam problem, identycznie.
Napisałem parę dni temu do TMP, dostałem info, że nie ma akcji serwisowej na ten element, ale wyszła w 2020 poprawiona wersja "pióra" i zapraszają na wymianę do ASO. Ostatecznie mają mi to zrobić nieodpłatnie w ramach "gestu". Jadę w tym tygodniu na wymianę to się okaże, czy to rozwiąże problem i na potencjalnie jak długo.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #193 dnia: 18 Stycznia 2021, 10:23:59 »
Dostałem odpowiedź z TMP, mam się zgłosić do serwisu na bezpłatną wymianę. Wg maila pióra zostały poprawione od grudnia 2020.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #194 dnia: 18 Stycznia 2021, 10:47:44 »
Trzymam kciuki Panowie! Dajcie koniecznie znać po X dniach użytkowania, czy problem minął. :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl