Autor Wątek: wycieraczki / smugi  (Przeczytany 162839 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: wycieraczki / smugi
« Odpowiedź #300 dnia: 12 Lutego 2021, 20:45:14 »
Nie da się czytać tych mądrości językowych - może rozwiniecie to na jakimś innym forum tematycznym !

To postulat, czy rozkaz?  <kawusia>

Żeby nie było - mi po wymianie nie mażą....

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #301 dnia: 12 Lutego 2021, 20:56:20 »
Nie da się czytać tych mądrości językowych - może rozwiniecie to na jakimś innym forum tematycznym !

A co to za nowy znak interpunkcyjny u Ciebie na końcu zdania...  :grin: :cool:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #302 dnia: 12 Lutego 2021, 21:38:56 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 20:45:14

Cytat: czp w Dzisiaj o 20:16:49

A co to za nowy znak interpunkcyjny u Ciebie na końcu zdania...  :grin:

Asymiluję się  :grin:

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #303 dnia: 13 Lutego 2021, 11:59:56 »
trzeba ustawić kont

W "koncie" to chyba stałeś na polskim :)

Fakt, że przy wymianie w ASO słyszałem o tej mitycznej maszynce... Podobno mają ją gdzieś w Opolu, czy pod Poznaniem...
Jest we Wrocławiu. Ale cudów nie działa raczej, co prawda nie ma deszczu ale sól + spryskiwacze w mieście i widać że dobrze nie jest.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #304 dnia: 13 Lutego 2021, 21:39:32 »
Kąt natarcia pióra? Jeśli ramię jest ok, to "natarcie" również powinno być ok, a jak nie to ramię do wymiany. To nie są luzy zaworowe w hondzie, że trzeba regulować tylko kawałek stali, który najwyraźniej został źle zaprojektowany. Opowieści o urządzeniu do ustawiania kąta natarcia wycieraczki to jakieś bajania ASO, które najchętniej sprzedawałyby wycieraczki za miliony.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #305 dnia: 13 Lutego 2021, 22:06:46 »
Podejrzewam, że chodzi o "wzorzec" który nie pozwala przegiąć ramienia za daleko jednocześnie wymiarujący, by nie było za mało :)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #306 dnia: 13 Lutego 2021, 22:32:56 »
tak zastanawiam się czy to w ogóle jest problem z wycieraczkami czy Toyota tak ma i po prostu rożni ludzie, mający różne doświadczenia z wycieraczkami w poprzednich samochodach, mają inny poziom akceptacji jakości pracy wycieraczek?

ostatnio przechodziłem obok jakiejś ch-r, gdzie ktoś siedział w środku z włączonymi wycieraczkami (padał śnieg), a że szedłem dokładnie od frontu ch-r to widziałem jak wycieraczki pracują i było widać, że wycieraczka od strony kierowcy przy powrocie zostawia smugi...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #307 dnia: 13 Lutego 2021, 22:55:02 »
Moje nie zostawiają nic, a od zawsze mam pierdoxca na punkcie czystości szyb (koledzy nawet się z tego śmieją, bo minimum raz w roku, a  bywa i częściej, wymieniam pióra)
Nie wiem dlaczego jedne auta mażą a inne nie, ale moje odpukać nie maże i nawet była pokusa by skorzystać z okazji i wymienić pióro, tylko po co, skoro jest ok ;)

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #308 dnia: 13 Lutego 2021, 22:58:39 »
tak zastanawiam się czy to w ogóle jest problem z wycieraczkami czy Toyota tak ma i po prostu rożni ludzie, mający różne doświadczenia z wycieraczkami w poprzednich samochodach, mają inny poziom akceptacji jakości pracy wycieraczek?

No cóż... Na forum nie raz pojawiają się posty, które można traktować jako czasem niezbyt uzasadnione "czepialstwo" (np. że samochód to g... bo coś tam trzeszczy, słabo wyciszone, plastiki od kolan twarde itp, a w mercedesie czy volvo tego nie było).

Z tymi wycieraczkami to chyba jednak poważniejszy problem; w moim przypadku bywały sytuacje - np. w czasie jazdy przy obfitych opadach, zwłaszcza po zmroku - naprawdę miałem obawy przed dalszą jazdą. Mazanie było tak duże, że przy dodatkowym podświetleniu rozmazanej wody światłami pojazdów jadących z naprzeciwka, czułem się jakbym miał poważną wadę wzroku - zasadniczo kierowało się trochę po omacku. Tak że to nie jest kwestia komfortu, ale bezpieczeństwa. Jak ktoś akceptuje taką wadę i nie próbuje jej wyeliminować, to chyba coś z nim nie tak. 

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #309 dnia: 14 Lutego 2021, 00:13:58 »
Z tymi wycieraczkami to chyba jednak poważniejszy problem; w moim przypadku bywały sytuacje - np. w czasie jazdy przy obfitych opadach, zwłaszcza po zmroku - naprawdę miałem obawy przed dalszą jazdą. Mazanie było tak duże, że przy dodatkowym podświetleniu rozmazanej wody światłami pojazdów jadących z naprzeciwka, czułem się jakbym miał poważną wadę wzroku - zasadniczo kierowało się trochę po omacku. Tak że to nie jest kwestia komfortu, ale bezpieczeństwa.

Dokładnie to było u mnie, samochód w nocy w deszczu absolutnie nie nadawał się do jazdy. Kilkoma samochodami już jeździłem, ale takiego czegoś wcześniej nie mialem. Po wymianie piór jest lepiej, zobaczymy na jak długo.

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #310 dnia: 14 Lutego 2021, 07:31:29 »
Prawdziwy problem jest przy niskiej temperaturze (powiedzmy -15c w dół) i szybkiej jeździe sypniętą jakimś chlorkiem drogą gdzie co chwilę trzeba pryskać szyby. Gdy na szybie zostaje rozmazany płyn po 2-3 s odparowuje z niego alkohol (czy inny zimowy uzdatniacz) a warstewka wody zamarza i przez kilkanaście sekund widoczność jest bardzo ograniczona, w nocy dramatycznie słaba.
Zajeździłem w życiu kilka służbowych aut, gumy wycieraczek zmieniałem w nich zwykle 2 razy w roku (na początku jesieni i koniec zimy) i zazwyczaj nowe gumy rozwiązywały problem.
W ravce od początku było słabo a wymiana piór w moim przypadku nie dała zadowalającego efektu.
Co ciekawe moje ASO twierdzi że problem nie jest im znany  :o (druga najczęstsza odpowiedź zaraz po ?ten typ tak ma?)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #311 dnia: 14 Lutego 2021, 09:55:31 »
carter czy walder?

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #312 dnia: 14 Lutego 2021, 13:25:53 »
No cóż... Na forum nie raz pojawiają się posty, które można traktować jako czasem niezbyt uzasadnione "czepialstwo" (np. że samochód to g... bo coś tam trzeszczy, słabo wyciszone, plastiki od kolan twarde itp, a w mercedesie czy volvo tego nie było).

To są uzasadnione narzekania. Takie auto, tym bardziej nowe, nie powinno trzeszczeć, plastiki w miejscach gdzie się je ciągle dotyka powinny być miękkie (sam o tym pisałem), wyciszenie też nie jest super, oświetlenie wnętrza i przycisków to żart. Ale nikt nie pisał że przez to samochód to guano, wręcz przeciwnie, ludzie pisali że to raczej irytujące drobiazgi. Ogromna większość tutaj, w tym ja, jest z auta zadowolona, z wyjątkiem:
Z tymi wycieraczkami to chyba jednak poważniejszy problem; w moim przypadku bywały sytuacje - np. w czasie jazdy przy obfitych opadach, zwłaszcza po zmroku - naprawdę miałem obawy przed dalszą jazdą. Mazanie było tak duże, że przy dodatkowym podświetleniu rozmazanej wody światłami pojazdów jadących z naprzeciwka, czułem się jakbym miał poważną wadę wzroku - zasadniczo kierowało się trochę po omacku. Tak że to nie jest kwestia komfortu, ale bezpieczeństwa. Jak ktoś akceptuje taką wadę i nie próbuje jej wyeliminować, to chyba coś z nim nie tak.
100% racji, ta wycieraczka to katastrofa.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #313 dnia: 14 Lutego 2021, 13:27:01 »
Co ciekawe moje ASO twierdzi że problem nie jest im znany
Etap wyparcia ;) w moim twierdzili tak w grudniu :)

Offline Gelu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #314 dnia: 14 Lutego 2021, 17:45:52 »
Prawdziwy problem jest przy niskiej temperaturze (powiedzmy -15c w dół) i szybkiej jeździe sypniętą jakimś chlorkiem drogą gdzie co chwilę trzeba pryskać szyby. Gdy na szybie zostaje rozmazany płyn po 2-3 s odparowuje z niego alkohol (czy inny zimowy uzdatniacz) a warstewka wody zamarza i przez kilkanaście sekund widoczność jest bardzo ograniczona, w nocy dramatycznie słaba.
Zajeździłem w życiu kilka służbowych aut, gumy wycieraczek zmieniałem w nich zwykle 2 razy w roku (na początku jesieni i koniec zimy) i zazwyczaj nowe gumy rozwiązywały problem.
W ravce od początku było słabo a wymiana piór w moim przypadku nie dała zadowalającego efektu.
Co ciekawe moje ASO twierdzi że problem nie jest im znany  :o (druga najczęstsza odpowiedź zaraz po ?ten typ tak ma?)

Miałem dokładnie to samo w poniedziałek. Temp. -12 stopni i śnieg non stop. Na wysokości wycieraczek w pozycji "spoczynku" tworzyła się skorupa lodu. Wydaj mi się, że problemem leży w części szyby na której spoczywają wycieraczki. W miejscu tym szyba nie jest niczym grzana i tworzy się skorupa lodu do której przymarzają wycieraczki. Wymieniłem w ASO na Bosch Aerotwin.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl