Autor Wątek: wycieraczki / smugi  (Przeczytany 162724 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
Odp: wycieraczki / smugi
« Odpowiedź #330 dnia: 21 Marca 2021, 12:18:29 »
Pytanko do użytkowników którym ASO wymieniło pióra - komu dalej maże a u kogo jest w 100% ok i po jakim czasie?

Ja miałem pióro wymienione 2 razy i po drugim razie jest chyba gorzej niż na początku.

Offline bmichal039

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #331 dnia: 21 Marca 2021, 13:51:06 »
W moim serwisie nie słyszeli o "poprawionym piórze wycieraczki" no coment

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Krisman prawo czy lewo? Bo chętnie sprawdzę co teraz wiedzą (po biuletynie)  :grin:
Aktualnie:
Corolla HB 1.8 HSD, 2024, Executive, Imperial Red
Było:
Corolla HB 1.8 HSD, 2020, Executive+VIP, Precious Silver
Auris HB 1.8 HSD, 2017, Premium+Comfort, Manhattan Grey

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #332 dnia: 21 Marca 2021, 14:10:50 »
Prawo ale już dzwonili, że ma być urządzenie do regulacji, więc może coś drgnęło z wiedzą.
Biuletyn był już wtedy

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline UPX

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #333 dnia: 21 Marca 2021, 14:12:55 »
U mnie od odbioru jest OK, wycieraczki bez zastrzeżeń
A jest jakiś biuletyn?
Jak jest to daj namiar.
Nowe wycieraczki przydadzą się zawsze

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #334 dnia: 21 Marca 2021, 15:35:52 »
U mnie po odbiorze w grudniu ub.r. z salonu mazało, po kilku dniach polepszyło się, później znów było gorzej, zgłosiłem do TMP, wyznaczyli termin wymiany, przed wymianą mazanie zniknęło, mimo to wymienili pióro kierowcy, było ok, po kilku dniach znów zaczęło mazać, mam wrażenie że zmiana płynu do spryskiwacza to spowodowała, wczoraj umyłem auto na ręcznej myjce z aktywną różową pianą, po tym jak ręką odjął -  pięknie zbiera. Nie wiem od czego to zależy,  płynu mam dalej ten sam.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #335 dnia: 21 Marca 2021, 17:17:36 »
U mnie po odbiorze w grudniu ub.r. z salonu mazało, po kilku dniach polepszyło się, później znów było gorzej, zgłosiłem do TMP, wyznaczyli termin wymiany, przed wymianą mazanie zniknęło, mimo to wymienili pióro kierowcy, było ok, po kilku dniach znów zaczęło mazać, mam wrażenie że zmiana płynu do spryskiwacza to spowodowała, wczoraj umyłem auto na ręcznej myjce z aktywną różową pianą, po tym jak ręką odjął -  pięknie zbiera. Nie wiem od czego to zależy,  płynu mam dalej ten sam.

U mnie po wymianie pióra było ok kilka dni. Teraz znów smuży. Jak daje spryskiwacz to mniej ale przy deszczu lub wody z pod kół jest kiepsko. Za chwilę wymienię olej więc zgłoszę do wymiany ramię.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #336 dnia: 22 Marca 2021, 06:40:43 »
U mnie też minęło kilka tygodni od wymiany pióra, okazuje się, że lekko maże. Oczywiście jest to powierzchnia nieduża. Max 100 cm2, ale denerwuje.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #337 dnia: 22 Marca 2021, 09:23:30 »
Ja jeszcze nie wymieniałem, ale płyn zawsze leję ten sam i raz mazanie jest, a raz nie ma. Wg mnie jest to związane z temperaturą powietrza, prędkością i rodzajem opadu ("woda" spod kół, śnieg, deszcz, itd.). Np. na postoju problem nie występuje praktycznie w ogóle. Najgorzej jest chyba w przedziale 0-5 stopni, bo wtedy zauważam rozmazywanie. Na autostradzie problem nie występuje i zgaduję, że jest to zasługa pędu powietrza/docisku pióra do szyby. Najgorzej w przedziale 40-100 km/h i to też nie zawsze. Podsumowując, napiszę tak:
1. Nie ma tragedii, ale TO JEST NOWE AUTO - coś takiego nie powinno mieć miejsca.
2. W innych autach nie muszę się doktoryzować - jak pióra są zużyte wymieniam pióro i jest git.

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #338 dnia: 22 Marca 2021, 15:10:20 »
1. Nie ma tragedii, ale TO JEST NOWE AUTO - coś takiego nie powinno mieć miejsca.
2. W innych autach nie muszę się doktoryzować - jak pióra są zużyte wymieniam pióro i jest git.
W poprzednim aucie pióra wymieniłem po 2 czy 3 latach od rozpoczęcia użytkowania, a ile lat one tak naprawdę miały lat, to nie wiem.
Całe szczęście wygląda na to, że pojawiła się jakaś normalna procedura naprawy oprócz wymiany piór.

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #339 dnia: 23 Marca 2021, 11:21:27 »
Już kilka osób pisało o procedurze / biuletynie apropos wycieraczek - możecie podać jakieś szczegóły? Pytałem na przeglądzie z półtora miesiąca temu to mówili tylko o wymianie piór.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #340 dnia: 23 Marca 2021, 13:30:50 »
Co prawda do corolli ale za pewne to samo. W rav nie mam z tym problemu więc nie szukałem.
Modele - kody modeli :  Corolla  - MZEA11, MZEA12, MZEH12, NRE210, ZRE210, ZRE212, ZWE211, ZWE213

Opis zjawiska : Niektórzy klienci mogą odczuwać i zgłaszać rozmazywanie i słabą widoczność przez przednią szybę podczas jazdy w czasie deszczu, wynikające z śladów wody pozostawionych na szybie po wycieraczkach .

Procedura naprawy : Zdejmij i zainstaluj pióra wycieraczek w celu regulacji zgodnie z procedurą TechDoc, Corolla / Na zewnątrz pojazdu / Wycieraczka i spryskiwacz / Guma wycieraczki przedniej / Wymiana

Naprawa polega na przestrzeganiu instrukcji instalacji w instrukcji naprawy Corolli, mierzeniu, regulowaniu i potwierdzaniu prawidłowego kąta ramienia / ostrza względem powierzchni szyby.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #341 dnia: 23 Marca 2021, 13:56:29 »
Ja to chyba przyzwyczaiłem się do tych smug w mojej Ravce :-)ponieważ coraz mniej mi to przeszkadza. Gdy byłem w serwisie na wymianie reflektorów to zgłosiłem te wycieraczki. Coś tam pogmerali coś tam poszeptali, czymś umyli szybę. Teraz jest raz lepiej raz  gorzej, zależy to chyba od temperatury na zewnątrz. Zgłoszę to jeszcze przy pierwszym przeglądzie, ale znam odpowiedź serwisu, że mają już rok i się zużyły. 

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #342 dnia: 29 Marca 2021, 21:52:10 »

U mnie po wymianie pióra było ok kilka dni. Teraz znów smuży. Jak daje spryskiwacz to mniej ale przy deszczu lub wody z pod kół jest kiepsko. Za chwilę wymienię olej więc zgłoszę do wymiany ramię.
Dziś zmieniałem olej po 2k i sprawdzili kwestionowaną po wymianie wycieraczkę.
Mistrz warsztatu skierował mnie na gwarancyjną wymianę całego ramienia. Jak będą wymieniać w przyszłym tygodniu zmienią również pióro na nowe.
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2021, 21:54:29 wysłana przez Baracuda »

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #343 dnia: 02 Kwietnia 2021, 12:38:12 »
U mnie niestety serwis rozkłada ręce. Dwukrotna wymiana pióra z regulacją nic nie dała.

BTW, czy coś na stronie WWW tego forum się zmieniło? Zawsze miałem wątki w których uczestniczę pierwsze na liście, teraz są gdzieś daleko.

Offline Pedr0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #344 dnia: 03 Kwietnia 2021, 14:22:42 »
Coś jest na rzeczy, bo nawet w ASO już potwierdzili, że problem jest ogólnie znany i producent zaleca najpierw regulację ramienia. U mnie na razie pomogło - to znaczy dalej są małe miejsca ze smugami, ale nie ma porównania do tego co było. Zobaczymy na jak długo.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl