Autor Wątek: wycieraczki / smugi  (Przeczytany 162856 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
Odp: wycieraczki / smugi
« Odpowiedź #360 dnia: 28 Kwietnia 2021, 15:25:37 »
U kogoś problem rozwiązano? U mnie po kolejnej regulacji, nadziei brak, muszę zrobić nowe nagranie.

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #361 dnia: 28 Kwietnia 2021, 16:22:35 »
U kogoś problem rozwiązano? U mnie po kolejnej regulacji, nadziei brak, muszę zrobić nowe nagranie.
U mnie poprawili chyba kąt ramiona wycieraczkę i na pierwszy rzut oka wygląda, że jest lepiej, ale nie jeździłem dużo od tego czasu, więc nie wiem czy zawsze dobrze działają.
Generalnie po poprawce jeździ się jak normalnym samochodem, ale jeszcze trzeba poczekać, co te wycieraczki wykombinują :)
« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2021, 16:26:36 wysłana przez thomas25 »

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #362 dnia: 18 Czerwca 2021, 17:18:54 »
Ktokolwiek dał radę coś z tym zrobić? Ja zaczynam się poddawać, a podejście toyoty i serwisu realnie zniechęca mnie do marki :(

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #363 dnia: 18 Czerwca 2021, 21:36:22 »
U mnie po wymianie czasem mażą ale najczęściej jest OK. Więc odpuściłem i przywykłem.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #364 dnia: 21 Czerwca 2021, 06:33:01 »
Też stwierdzam, że jak jest ciepło i na szybie nie zostaje film po wycieraczce, bo momentalnie wszystko odparowuje, to śladu żadnego nie ma. Przyznam, że nawet chodzą teraz perfekcyjnie, a że parkuje auto pod lipą, to zużywam górę płynu do spryskiwania, bo po kilku godzinach szyba jest cała zasyfiona (no i całe auto też;)  ).

Offline KrecikD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #365 dnia: 21 Czerwca 2021, 13:17:57 »
Witam Wszystkich jestem nowym klubowiczem,pozwoliłem sobie na dopisek do postu, mam problem ze smugami na przedniej szybie na wysokości wzroku kierowcy w nowej RAV4 HYBRYD EXECUTIVE, zgłoszone do ASO w marcu tego roku zakup auta w lutym tego roku. od od trzech miesięcy jeździ auto od serwisu do serwisu teraz zaliczyło Wałbrzych. Wymieniono dwukrotnie ramię wycieraczki od strony kierowcy i pióro i nadal nic bez efektu. Sprawa była konsultowana online z inż z Japonii, Francji i podobno Holandii, nikt na chwilę obecną nie zna rozwiązania. Jeśli macie takie problemy i usłyszycie w telefonie informacje że wycieraczki nie są na gwarancji w nowym aucie to bzdury, wycieraczki jak i elementy gumowe mają rękojmie i gwarancję. Sprawdźcie proszę swoje przednie szyby dokładnie ja walczę i im nie odpuszczę . Dodatkowym faktem jest że od 2020 roku jest biuletyn serwisowy w którym jest opisany problem i działanie serwisu więc sprzedając auto wiedzieli o problemie technologicznym. Na pewno nie pozwolę na wymianę przedniej szyby, która obniża natarcie wartość auta nie ważne czy to wymieniał serwis.Proszę o info jeśli ktoś z Was ma jakąś informację.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #366 dnia: 21 Czerwca 2021, 14:23:49 »
Przeczytaj wątek od początku. Wielu forumowiczów już to tu opisywało jak też działania jakie były podejmowane (w ASO jak i poza).
U mnie np. wymienili pióro, u niektórych ramię, u innych zmieniali kąt pochylenia ramienia, ... jak dotąd nie ma rozwiązania skutecznego na 100%

Offline felemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #367 dnia: 21 Czerwca 2021, 17:15:00 »
WItam! Ja miałem to samo. Pisałem wcześniej, że umyłem bardzo dokładnie szybę benzyną ekstrakcyjną, wręcz intensywnie myłem w miejscu pracy wycieraczek. Ręcznik papierowy i kilkukrotne moczenie w benzynie i wycieranie. Nie mam ju ż problemu . Pióro wycieraczki ani ramię nie zmieniane. Jest jakiś osad, powloka na szybie , które powoduja mazanie . Po dokładnym odtłuszczeniu problem znikł. Moja RAV4 C+S jest z września 2020. Pozdrawiam.

Offline KrecikD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #368 dnia: 22 Czerwca 2021, 02:04:48 »
Tak czytałem wszystkie posty, ale czy nikt nie napisał pisma do TOYOTA Motor Europe czy do Japonii? Chodzi mi o to że jestem w trakcie batalii o nie dotrzymanie warunków gwarancji przez Toyotę Polska i zamierzam skierować sprawę wydania z serwisu pojazdu z wadą która zagraża bezpieczeństwu jazdy czyli nie sprawnymi wycieraczkami. Temat że nie zbierają właściwie jest oczywisty..Osobiscie byłem w serwisie już pięć razy w tej sprawie i w dokumentach mam że problem nie został rozwiązany. Dlatego też kieruję pytanie czy ktoś już poszedł dalej w sprawie gwarancji a dokładnie jej nie dotrzymania skoro dalej są problemy. Proszę o informację. Dziękuję.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #369 dnia: 22 Czerwca 2021, 08:23:44 »
Teraz niestety ciężko cokolwiek pokazać, bo przy takiej wilgotności i temp. cokolwiek na szybie nie zostanie migiem odparuje z niej. Trzeba w zimę znów będzie zacząć temat.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #370 dnia: 22 Czerwca 2021, 09:30:49 »

Poprawka - do TME i TMJ nie pisałem.
Tak - ja (jak wielu kolegów) pisałem do TMP - wymienili mi po tym w ASO pióro wycieraczki, mieli wymienić pióro i ramię ale ...
kilka dni przed wymianą wycieraczka zaczęła ścierać wręcz idealnie, więc wymienili tylko pióro,
kilka dni po wymianie również pracowała idealnie, później raz mazała, raz nie, ostatnie kilka mc nie mogę narzekać - przypuszczam, że to kwestia temperatury i płynu do spryskiwacza.
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2021, 09:32:57 wysłana przez Markid »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #371 dnia: 22 Czerwca 2021, 09:38:24 »
KrecikD - nie odbieraj moich postów jako chęci zniechęcenia Cię do działania, masz siłę i świeże podejście - to walcz, może to coś da.

Offline KrecikD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #372 dnia: 22 Czerwca 2021, 11:45:39 »
Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Do Markid - jest ok, ja po prostu chyba jak, każdy lubi jak się z nim rozmawia o problemie jak, z klientem a, nie ignoruje. Na razie sprawa jest w Japonii na, analizach zrobili filmy i zdjęcia więc czekam dam znać jaki będzie final. Przytoczę wam email z Wawy z działu obsługi klienta Toyoty ponizej:
Szanowny Panie,

Informujemy, że przekazaliśmy wszystkie informacje do Producenta. Aktualnie czekamy na stanowisko Toyota Motor Europe odnośnie tego czy skuteczność pracy wycieraczek w przedmiotowym samochodzie odbiega od specyfikacji przewidzianej przez Producenta. Jak tylko otrzymamy informacje, przekażemy je Panu oraz przedstawimy propozycję rekompensaty.
Nie wiem jak wy uważacie ale zawsze chodziło o to od kiedy wynaleziono wycieraczki (1926r) żeby skutecznie zbierały opady atmosferyczne to tak na poprawę humoru.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #373 dnia: 22 Czerwca 2021, 11:53:04 »
Najlepszą rekompensatą byłoby naprawienie problemu

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline KrecikD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #374 dnia: 22 Czerwca 2021, 12:00:08 »
Tomeksp -tak by było najlepiej, poczekamy i zobaczymy na, razie też nie pozostaje im dłużny w emailowych przepychankach, znają moje stanowisko i wiedzą też że stoi za mną kancelaria adwokacka, która czeka na sygnał bo też im to zaznaczylem, więc jest pressing.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl