Autor Wątek: wycieraczki / smugi  (Przeczytany 162651 razy)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Odp: wycieraczki / smugi
« Odpowiedź #555 dnia: 06 Stycznia 2023, 23:02:35 »
A po tym glinkowaniu i polerowaniu, polecam się przejechać nocą w deszczu, widok świateł auta z naprzeciwka bezcenny.
Na smugi wystarczy denaturat…
???

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #556 dnia: 07 Stycznia 2023, 07:54:31 »
No ale jak szyba może być winna?
Błąd formy, nierówność w tym miejscu? Nie mam pojęcia, ale faktem jest, że u wszystkich którzy mieli ten problem wygląda to tak samo i w tym samym miejscu na środku szyby od strony kierowcy, nigdy od strony pasażera!
Skoro zmiana piór różnych producentów, czyszczenie nawet tlenkiem ceru nie pomaga na dłużej, a po wymianie szyby na tą produkowaną przez firmę zewnętrzną pomogło w 100% (ktoś tu o tym pisał) to co innego jeszcze może być?
O tu:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=47326.msg762079.msg#762079

Może kolega @Boldwyn by dał znać czy nadal bez problemów?
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2023, 07:59:34 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #557 dnia: 07 Stycznia 2023, 11:41:28 »
A po tym glinkowaniu i polerowaniu, polecam się przejechać nocą w deszczu, widok świateł auta z naprzeciwka bezcenny.
Na smugi wystarczy denaturat…
???
Mażąc glinką po szybie, narobisz mnóstwo małych rysek, bawiąc się do tego polerką dorobisz jeszcze do tego kręgi.
Kto robi trasy w nocy, ten wie, że przedniej szyby środkami ściennymi się nie dotyka :).
Po takich „zabawach” tyko wymiana.
Szkło najlepiej czyści się denaturatem. Do tego dużo daje prawidłowe ustawienie ramion wycieraczek.

Same szyby też są ostatnio z „gównolitu”, ostatnio myślałem, że jakości szyby w Camry nic nie przebije. Przejechałem się Proace City z przebiegiem 190tys. dramat, niby cała, a do wymiany.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #558 dnia: 07 Stycznia 2023, 14:24:41 »
Mażąc glinką po szybie, narobisz mnóstwo małych rysek, bawiąc się do tego polerką dorobisz jeszcze do tego kręgi.
Kto robi trasy w nocy, ten wie, że przedniej szyby środkami ściennymi się nie dotyka .
Po takich „zabawach” tyko wymiana.
Szkło najlepiej czyści się denaturatem. Do tego dużo daje prawidłowe ustawienie ramion wycieraczek.
Glinka to nie kamień szlifierski, jak szyba będzie najpierw umyta i użyje się wody z szamponem dla poślizgu, to na szybie nie ma szans zostawić rys.
A soft99 Glass compund Z, to profesionalny środek do usuwania kamienia i osadów z szyby.
Taka procedura ma za zadanie oczyścić powierzchnię szyby z osadów, które powodują te nierówności, przez które pióra mażą.
Denaturatem to możesz co na najwyżej odtłuścić szybę, ale na dobrą sprawę, to nawet nie zdejmiesz wosku z myjni bezdotykowej, bo do tego potrzebny jest zmywacz silikonowy.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #559 dnia: 07 Stycznia 2023, 16:30:10 »
Za dużo ulotek marketingowych czytasz:).
Popytaj szklarzy jaką funkcję pełni denaturat w ich zawodzie. Po prostu nie ma napisane na etykiecie, że jest super hiper nano profesjonalnym środkiem do pielęgnacji szyb.

Po czyszczeniu Twoim sposobem, polecam zrobić trasę w nocy w deszczu, tak min. 4 godziny. Będziesz wiedział o co mi chodzi.
Ja ogólnie odradzam te niewidzialne wycieraczki i inne wynalazki. Do zdjęć ładnie to wygląda, w praktyce użytkowania, masakra.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #560 dnia: 07 Stycznia 2023, 19:02:12 »
Akurat ja używałam i aplikuję ludziom niewidzialne wycieraczki i każdy sobie bardzo chwali. Używam tylko Soft 99.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #561 dnia: 07 Stycznia 2023, 21:09:31 »
Po czyszczeniu Twoim sposobem, polecam zrobić trasę w nocy w deszczu, tak min. 4 godziny. Będziesz wiedział o co mi chodzi.
Ja ogólnie odradzam te niewidzialne wycieraczki i inne wynalazki. Do zdjęć ładnie to wygląda, w praktyce użytkowania, masakra.
No tak, bo poza tobą to nikt nie jeździ w deszczu i w nocy  :shock:
Polecam Ci wejść na forum typu kosmetyka aut zanim wypowiesz się na temat, o którym nie masz bladego pojęcia. Tam masz kilkadziesiąt tysięcy osób, pedantów, którzy nie mogą znieść dwóch rysek na lakierze i gdyby to co napisałem powodowało JAKIEKOLWIEK rysy na szybie, to oni by to widzieli. A to jest standardowa procedura, którą przeprowadza się raz na pół roku.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #562 dnia: 07 Stycznia 2023, 22:13:40 »
Szyba to nie lakier, nie zamaskujesz nic woskiem itp.
Pogadaj z kierowcami tirów co sądzą o Twoim pomyśle z przednią szybą i wrócimy do tematu.
Dla jednych auto ma być użyteczne dla innych ma wyglądać.

Ps. Ponieważ dyskusja skręca w dziwnym kierunku, kto o czym jakie ma pojęcie, kończę komentować. I powtórzę to co mówią kierowcy zawodowi, przy przedniej szybie się nie kombinuje, bo kończy się to jej wymianą. Cieżko też polemizować z kimś kto pisze o kamieniu na przedniej szybie, chyba z tych ulotek :). Polecam sprawdzić skład wody deszczowej.
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2023, 22:58:46 wysłana przez KubaCamry »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #563 dnia: 07 Stycznia 2023, 23:00:18 »
No tak, bo poza tobą to nikt nie jeździ w deszczu i w nocy  :shock:
Polecam Ci wejść na forum typu kosmetyka aut zanim wypowiesz się na temat, o którym nie masz bladego pojęcia. Tam masz kilkadziesiąt tysięcy osób, pedantów, którzy nie mogą znieść dwóch rysek na lakierze i gdyby to co napisałem powodowało JAKIEKOLWIEK rysy na szybie, to oni by to widzieli. A to jest standardowa procedura, którą przeprowadza się raz na pół roku.
Wiesz, na forach audiofilskich są ludzie, którzy słyszą z której elektrowni prąd zasila ich sprzęt. Także ten tego, trzeba uważać z maniakami wszelkiego autoramentu…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #564 dnia: 08 Stycznia 2023, 00:04:43 »
Wiesz, na forach audiofilskich są ludzie, którzy słyszą z której elektrowni prąd zasila ich sprzęt. Także ten tego, trzeba uważać z maniakami wszelkiego autoramentu…
Właśnie o tym mówię. Skoro jest jakieś freak, który ogląda rysy na lakierze pod mikroskopem i on nie widzi tych rys spowodowanych tą "zabójczą" glinką, to nie ciężko się domyśleć, że to jest po prostu bezpieczna metoda oczyszczania szyby l.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #565 dnia: 08 Stycznia 2023, 09:25:57 »
Prawdą jest, że nawet najlepsza glinka może narobić "szkód", ale prawda jest też taka, że ktoś kto wie jak się nią posługiwać, szkód nie narobi. Sam byłem kilkukrotnie zmuszony tak oczyścić nie tylko szybę, ale i całe auto (lotna farba) i przy działaniu zgodnie ze sztuką, zero rysek (używam niebieskiej soft99 - średnio twarda ).

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2023, 09:27:57 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #566 dnia: 10 Stycznia 2023, 10:19:32 »
Może kolega @Boldwyn by dał znać czy nadal bez problemów?
Tak, ja pisałem. Nadal bez problemów a pogoda syfiata. Ogromna poprawa po wymianie na szybę Pilkington bez wymiany wycieraczki (wycieraczki mają prawie rok, wymienione przy poprzednim przeglądzie po zgłoszeniu problemów z mazaniem - wtedy bez rezultatu).
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2023, 10:21:11 wysłana przez Boldwyn »

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #567 dnia: 10 Stycznia 2023, 13:10:57 »
Cuda w tej Toyocie się dzieją, że brudzi się specyficznie jedynie lewa część szyby.

Haha dokładnie. Akurat lewa i akurat na wysokości oczu kierowcy. Do tego dlaczego zbiera idealnie przy ruchu w górę a z powrotem masakra?
Ja mam osobistą teorię że spartolili to przy przerabianiu z wersji prawej (japońskiej) na lewą ;)

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #568 dnia: 10 Stycznia 2023, 13:13:42 »
Czy są osoby które mają problem z szybą bez ogrzewania?
ja, wielokrotna wymiana pióra i ramię z biuletynu. Jedyne co pomaga to lać płyn na szybę co minutę.

Online Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #569 dnia: 10 Stycznia 2023, 13:18:23 »
Za dużo opcji nie ma. Może być coś nie tak z:
- szybą - co by potwierdzały informacje, że po wymianie na zamiennik jest lepiej,
- ramieniem - tzn. dociskiem (sprężyna) lub kątem - niektórym pomagała regulacja kąta,
- piórami / gumkami - producent DENSO raczej lipy nie robi, wymiana na innego producenta jednym pomagała, innym nie, więc ???
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2023, 13:20:50 wysłana przez Markid »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl