Autor Wątek: wycieraczki / smugi  (Przeczytany 162860 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: wycieraczki / smugi
« Odpowiedź #615 dnia: 29 Maja 2023, 20:16:48 »
Ja już się wypowiedziałem, ale dla uzupełnienia:
Mam nowe ramię i nową wycieraczkę (fanaberia, bo u mnie było naprawdę ok) i jestem niezadowolony z bardzo mocnego docisku do szyby, a w efekcie problem się...pojawił! (ale tylko na starcie i przy małych opadach)
W związku z powyższym kupiłem nowe dwa komplety piór (DENSO HYBRYDOWE i BOSCH PŁASKIE, te droższe...aero twin) No i na starcie Bosch super ale...2 tygodnie i to samo. Nowych Denso jeszcze nie zakładałem, ale nie sądzę, że coś się zmieni.
Jaka jest różnica:
Wcześniej ludzie narzekali na "mazanie" na środku szyby od strony kierowcy. Teraz jak jest za sucho, to w tym miejscu wycieraczka "skacze". Na starcie po założeniu nowych  i przy większych opadach - nie ma problemu i o tyle jest to pocieszające, aczkolwiek WIELKI minus dla toyoty, że tak banalnego problemu którego NIGDY nie doświadczyłem w innych markach, od lat nie potrafi rozwiązać. Raz - szyba, dwa kąt wycierania i linia górnej pracy (martwy punkt jest MEGA szeroki i pod kątem w stosunku do słupka A.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2023, 20:19:23 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #616 dnia: 29 Maja 2023, 20:22:25 »
Bosch aerotwin są beznadziejne, lepiej kupić najtańsze w markecie.
A co do samych wycieraczek, to cudów nie ma, jak po roku mażą, to znaczy, że po prostu są do wymiany. Dużo tesz pomaga niewidzialna wycieraczka + podgrzewana szyba. No i na starcie mają lepiej ci, co jeżdżą od garażu do garażu. W takiej konfiguracji, mojej mamie trzeba było wymienić drugi komplet wycieraczek (pierwsze nie pamiętam kiedy były zmieniane) po 13 latach i 270kkm, co prawda w s-maxie, gdzie Szyba jest pod takim kątem, że niewidzialna wycieraczka działa cud (ok 10-15kmh mniej trzeba niż w klasycznym sedanie czy hatchbacku).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #617 dnia: 29 Maja 2023, 20:31:33 »
A co do samych wycieraczek, to cudów nie ma, jak po roku mażą, to znaczy, że po prostu są do wymiany.
One mazały w toyotach od nowości, tak cudów nie ma (choć jak słucham Glapińskiego... ;) ), to bubel toyoty potwierdzony biuletynami!

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #618 dnia: 29 Maja 2023, 20:32:55 »
Ja od lat używam alca Germany czy jakoś tak
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #619 dnia: 29 Maja 2023, 20:39:19 »
Ja od lat używam alca Germany czy jakoś tak
Przerabiałem, sztandarowy produkt w Castoramie...średnio.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #620 dnia: 29 Maja 2023, 21:23:28 »
W Castoramie nie widziałem. Były/są na najbliższej stacji, zresztą BP. w Jeepie sprawowały się lepiej niż wszystkie inne Bosche, Valeo, Denso itp.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #621 dnia: 29 Maja 2023, 23:51:33 »
BP mówisz..Castorama teraz też przejęta od Francuzów przez Angoli :) Ja też byłem zadowolony z tej marki jakieś 12-15 lat temu...ale to były jeszcze szkieletowe pióra.
To tania marka i nie oczekujmy cudów.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #622 dnia: 30 Maja 2023, 07:17:28 »
Wiem że tania marka była - wtedy wycieraczka kosztowała całe 10 czy 12 złotych… Ale w Jeepie działa o niebo lepiej od renomowanej konkurencji. A kupiłem pierwszy raz ponieważ prawie nowa Valeo pękła w trasie i musiałem natychmiast coś kupić i na BP była tylko Alca w odpowiednim rozmiarze.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #623 dnia: 31 Maja 2023, 12:04:59 »
A ja uważam, że skoro w Rav4 poprzedniej generacji wycieraczka kierowcy mazała, po wymianie na BOSH nadal mazała, a w nowej też maże( mniej, ale maże), to żadne wymiany wycieraczek czy ramion nie pomogą, jedynie wymiana szyby na niefabryczną. Przy czym, ja jestem w stanie zaakceptować tą niewielką plamkę na szybie podczas deszczu i nie zdobędę się na odwagę, aby wymieniać dobrą szybę na nową. Jak dostanę strzała kamieniem, poproszę, aby wymienili na podgrzewaną ale niefabryczną. Fakt, że jak grzanie włączone, nie maże.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #624 dnia: 31 Maja 2023, 15:45:57 »
A jakie preferujecie? Mi przy częstej zmianie polecano wycieraczki OXIMO. Wiele osób chwali sobie ich jakość i stosunek do ceny
Kupiłem i się rozczarowałem. Dno. Długie pióro nie dociskało na całej powierzchni.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #625 dnia: 31 Maja 2023, 17:46:27 »
Huberto to bot reklamujący oximo

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #626 dnia: 31 Maja 2023, 21:51:06 »
Faktycznie pisze same gładkie teksty owijane wkoło słowa oxima ;)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #627 dnia: 16 Czerwca 2023, 23:40:54 »
Ja już się wypowiedziałem, ale dla uzupełnienia:
Mam nowe ramię i nową wycieraczkę (fanaberia, bo u mnie było naprawdę ok) i jestem niezadowolony z bardzo mocnego docisku do szyby, a w efekcie problem się...pojawił! (ale tylko na starcie i przy małych opadach)
W związku z powyższym kupiłem nowe dwa komplety piór (DENSO HYBRYDOWE i BOSCH PŁASKIE, te droższe...aero twin) No i na starcie Bosch super ale...2 tygodnie i to samo. Nowych Denso jeszcze nie zakładałem, ale nie sądzę, że coś się zmieni.
Jaka jest różnica:
Wcześniej ludzie narzekali na "mazanie" na środku szyby od strony kierowcy. Teraz jak jest za sucho, to w tym miejscu wycieraczka "skacze". Na starcie po założeniu nowych  i przy większych opadach - nie ma problemu i o tyle jest to pocieszające, aczkolwiek WIELKI minus dla toyoty, że tak banalnego problemu którego NIGDY nie doświadczyłem w innych markach, od lat nie potrafi rozwiązać. Raz - szyba, dwa kąt wycierania i linia górnej pracy (martwy punkt jest MEGA szeroki i pod kątem w stosunku do słupka A.

u mnie po "naprawach" toyoty skacze wycieraczka, ale przy prędkościach 120km/h+ przy wolniejszej jeździe było ok, wydaje mi się, że to przez nową wersję wycieraczki, która jest bardziej wygięta; jako że czasem jeżdżę drogami ekspresowymi/autostradowymi to po 2 tyg postanowiłem wymienić oryginalną wycieraczkę:
1. denso hybrid - na początku ok, ale po 2-3 tyg od założenia zostawia małą smugę na środku
2. oximo - przez 2 tyg wszystko idealnie, później zaczeła mocno hałasować i w na końcach wycieraczki przestała zbierać (za słaby docisk)
3. swf hybrydowe - to samo co denso

generalnie wożę 2 komplety i jak zirytują mnie smugi to wymieniam, po wymianie nowa zawsze daje radę idealnie przez tydzień może dwa; smutne, że toyota nie potrafi takich rzeczy ogarnąć  :|

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #628 dnia: 17 Czerwca 2023, 09:36:44 »
SWF? Zaskoczyłeś mnie, są hybrydowe? Nadal Japan made?
To były majlepsze pióra jakie miałem w aucie, ale to było 24 lata temu w Almerze N15

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #629 dnia: 18 Czerwca 2023, 00:20:16 »
SWF? Zaskoczyłeś mnie, są hybrydowe? Nadal Japan made?
To były majlepsze pióra jakie miałem w aucie, ale to było 24 lata temu w Almerze N15

tak, są hybrydowe; 24 lata temu to okolice przejęcia SWF przez valeo; nie zwracałem uwagi, gdzie są robione, ale wygląda na to, że w EU
https://www.valeoservice.pl/pl/newsroom/swf-setna-rocznica
"Obecnie –100 lat później –produkty SWF sprzedawane są w ponad 50 krajach, a marka stała się wiodącym światowym specjalistą w branży wycieraczek: projektuje i produkuje w Europie pióra, silniki oraz inne komponenty wycieraczek."

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl