Autor Wątek: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic  (Przeczytany 163043 razy)

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic
« Odpowiedź #315 dnia: 07 Kwietnia 2020, 11:47:28 »
System wspomagania jazdy w korkach. Czyli, że samochód sam startuje od zera za kimś. W 2019 jest taka sytuacja, że samochód sam wyhamuje przed poprzedzającym, ale gdy osiągniemy zero, trzeba reagować pedałem gazu czy tam przyciskiem na kierownicy.

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #316 dnia: 07 Kwietnia 2020, 12:34:32 »
W innych samochodach sam zaczyna jechać? Myślałem, że to celowe zabezpieczenie, żeby samochód nie ruszył jak ktoś się zajął czymś innym

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #317 dnia: 07 Kwietnia 2020, 13:23:07 »
W innych samochodach sam zaczyna jechać? Myślałem, że to celowe zabezpieczenie, żeby samochód nie ruszył jak ktoś się zajął czymś innym
Np w Tesli :) albo Mercedesie lub Audi. Kiedys byl test wlasnie MB, Audi i Lexusa. I prowadzacy zachwalal wlasnie Lexusa za bezpieczenstwo.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Arst

• Gość
« Odpowiedź #318 dnia: 07 Kwietnia 2020, 14:19:08 »
Np w Tesli :) albo Mercedesie lub Audi. Kiedys byl test wlasnie MB, Audi i Lexusa. I prowadzacy zachwalal wlasnie Lexusa za bezpieczenstwo.
Tesla z FSD to już praktycznie 3 poziom autonomiczności. Natomiast aystenta jazdy w korku, czy system autonomicznego parkowania (poziom 2) można obecnie mieć już nawet w Skodzie (za dopłatą oczywiście).
Toyota - konserwatywna jak zwykle - zasłaniając się bezpieczeństwem pozostaje na poziomie 1. Jest adaptacyjny tempomat, jest lane assist, jest PCS, ale te systemy nie zazębiają się.

Mi też tego brakuje, że tempomat i asystent linii nie działają od 0km. W normalnych warunkach, wyjeżdzając z domu do pracy w godz. szczytu mam spod domu 400m korka do zatkanego ronda i tak posuwam się po 4-5m przez 10-15min. Z zazdrością patrzę na ludzi w VW, czy innych Audi na pasie obok, których auta podjeżdżają same a kierowcy robią sobie "prasówkę" w tym czasie (wiem, wiem, nie wolno, mandaty za telefon i takie tam bla, bla... :song:)

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #319 dnia: 08 Kwietnia 2020, 10:07:08 »
Mi też tego brakuje, że tempomat i asystent linii nie działają od 0km.

Z Twojego avatara wnioskuję, że masz wersję sprzed 2019 roku. W nowej Rav aktywny tempomat działa od 0 km/h i lane assist (wydaje mi się) też. W każdym razie działa to dobrze w "pełzającym" korku. Gdy samochód z przodu stanie na krócej niż 5 sekund, to Rav też sama ruszy.
Niemniej jednak, zgadzam się, że przydałby się prawdziwy asystent jazdy w korku jak na VW. Do tego matrycowe światła...

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #320 dnia: 08 Kwietnia 2020, 10:47:01 »
Mi też tego brakuje, że tempomat i asystent linii nie działają od 0km.

Z Twojego avatara wnioskuję, że masz wersję sprzed 2019 roku. W nowej Rav aktywny tempomat działa od 0 km/h i lane assist (wydaje mi się) też. W każdym razie działa to dobrze w "pełzającym" korku. Gdy samochód z przodu stanie na krócej niż 5 sekund, to Rav też sama ruszy.
Niemniej jednak, zgadzam się, że przydałby się prawdziwy asystent jazdy w korku jak na VW. Do tego matrycowe światła...
On ruszy, ale robi to sporo za ślamazarnie.
Zawsze muszę dodać gazu, bo zrobi się duża luka.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Arst

• Gość
« Odpowiedź #321 dnia: 08 Kwietnia 2020, 10:51:29 »
W nowej Rav aktywny tempomat działa od 0 km/h i lane assist (wydaje mi się) też. W każdym razie działa to dobrze w "pełzającym" korku. Gdy samochód z przodu stanie na krócej niż 5 sekund, to Rav też sama ruszy.
A to przepraszam, nie wiem dlaczego, ale byłem święcie przekonany, że póki co V gen. ma Safety Pack żywcem wzięty z poprzedniej generacji. Zawsze to jakiś postęp.

Do tego matrycowe światła...
A no, matrycowe LEDy w grupie VAG, czy nawet te od Forda to bajka w porównaniu do Toyoty. Nie wiem jak w najnowszej te FullLEDy, ale w mojej światła BiLED są po prostu słabe.

Offline kenzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #322 dnia: 08 Kwietnia 2020, 10:58:49 »
^ najnowsze FullLED, koło wyżej wymienionych przez Ciebie niestety nawet nie stały. Może za 2 generacje dogonią "świat" pod tym względem... ;)

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #323 dnia: 08 Kwietnia 2020, 12:11:16 »
O to to. Jeszcze z awaryjnością niech dogonią resztę świata. Szczególnie Audi. Sorry musiałem to napisać.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #324 dnia: 08 Kwietnia 2020, 12:19:03 »
Toyota wprowadza rozwiazania troche za konkurecnaj, tak z jeden model i face lifting. Ale jak juz cos zrobi to z najwyzszej polki i bezawaryjne.

Kolega ma slabe swiatla - a byl na stacji diagnostycznej je wyregulowac?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #325 dnia: 08 Kwietnia 2020, 12:32:16 »
Matrycowe światła (AHS) już są w Toyocie Corolli (hatchback i kombi) oraz w Prius, więc to nie jest tak, że jeszcze nad tym pracuje, albo jest tylko w Lexusie. Po prostu nie wsadzili ich do Rav4 :)
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2020, 12:47:48 wysłana przez thomas25 »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #326 dnia: 08 Kwietnia 2020, 12:59:06 »
Jeszcze się aktualne reflektory nie skapitalizowały, a sprzedaż idzie dobrze, więc...
Audi niestety nie jest bezawaryjne. A3 zdechło przy przebiegu 15tys.km (padła przepustnica, tydzień czekania), w A4 przy podobnym przebiegu poprosił o dolewkę oleju. Ale za to bajery, wygłuszenie, hmmm... Czasami wolę zapakować się do A4 2019 żony niż do RAV4.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2020, 13:01:55 wysłana przez Kiełek »

Arst

• Gość
« Odpowiedź #327 dnia: 08 Kwietnia 2020, 15:00:12 »
Kolega ma slabe swiatla - a byl na stacji diagnostycznej je wyregulowac?
Wiem, czytałem ten wątek. Jak się skończy ten armageddon, to podjadę. Ale sam fakt, że w nowym aucie światła mogą być źle ustawione?? :czerwona: Takich problemów to ja w żadym nowym aucie nie miałem na przestrzeni ostatnich 20 lat, nawet w Fiacie...

O to to. Jeszcze z awaryjnością niech dogonią resztę świata. Szczególnie Audi. Sorry musiałem to napisać.
Ale że Toyota psuje się mniej? Może i tak, choć mój egzemplarz to chyba wyjątek potwierdzający regułę. Liczba drobnych usterek, z którymi już musiałem się meldować w ASO (a auto ma 1,5 roku i dopiero 12tys. km przebiegu) stawia RAVkę na podium w rankingu awaryjności moich wszystkich aut, zaraz za Polonezem. Audi jeszcze nie miałem, ale w przyszłym roku coś czuję, że wjedzie coś od VAGa. Na pewno żadnej następnej Toyoty <narka>

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #328 dnia: 08 Kwietnia 2020, 17:33:59 »
Możesz przytoczyć tę listę usterek? Jestem miesiąc przed odbiorem auta i byłaby dla mnie cenna.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #329 dnia: 08 Kwietnia 2020, 18:44:34 »
Jestem miesiąc przed odbiorem auta i byłaby dla mnie cenna.
Chyba już za późno  ;)
Co Ci to da?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl