Autor Wątek: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic  (Przeczytany 162916 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Skylog

• Gość
Odp: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic
« Odpowiedź #60 dnia: 20 Listopada 2019, 10:00:59 »
Podsumowanie po testach. Dodam jeszcze coś od siebie:

1) brak podświetlenia pod lusterkami w wersji Selection, jest to tylko w wersji Executive (sprawdziłem na placu, są mleczne lampki)
2) tłukące się plastiki w bagażniku
3) znaczący szum opon zimowych szczególnie słyszalny w tylnej części auta
4) dziwny alarm Vodafone. Dokładnie chodzi o to że zawoziłem dziecko do żłobka, otworzyłem auto bezdotykowo przykładając rękę do przedniej klamki, później otworzyłem tylne drzwi żeby włożyć córkę do fotelika, i alarm zaczął po chwili odliczania wyć. Rozmawiałem o tym w salonie, ten typ tak ma. Bezsens. Wychodzi na to że trzeba otworzyć auto z kluczyka, a jeśli bezdotyk to najpierw drzwi przednie później tylne. Wygodne to maks. To samo dotyczy klapy bagażnika.
5) rysujące się plastiki piano black, specjalnie przetarłem chusteczką plastiki przy nadkolu żeby zobaczyć w jakim są stanie i już były tam rysy. Wersja testowana przeze mnie miała 2400km. To jak to będzie wyglądało przy przebiegu 200000km bo na taki przebieg planuję kupić auto.
6) słabo oświetlone wnętrze, zwykłe żarówki
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2019, 10:07:10 wysłana przez Skylog »

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 20 Listopada 2019, 10:06:44 »
Jeżeli chodzi o alarm to niekoniecznie jest kwestia kolejności otwierania drzwi. Być może po prostu alarm nie zdążył się rozbroić. Czasami też nie rozbraja się nawet jak się wsiądzie od razu z przodu. Czasami zaczyna wyć po skończonej jeździe, wyjściu z samochodu i zamknięciu drzwi. "Ten typ tak ma" i dokupienie alarmu to był największy błąd jaki zrobiłem przy konfiguracji samochodu, właściwie tylko dlatego, że wielu ubezpieczycieli go wymaga, ale jak się okazuje nie wszyscy

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 20 Listopada 2019, 10:15:39 »
To samo pomyślałem. Biorę pod uwagę alarm tylko dlatego że ubezpieczyciel tego wymaga. Druga sprawa że alarm powinien byc dla nas użytkowników jak najbardziej przyjazny, bo prawda jest taka że dzisiaj jak mają ukraść auto to i tak to zrobią w kilka sekund/minut bez większej ingerencji.

Od razu to skojarzyłem z zabezpieczeniami antypirackimi w grach na PC. Czasem uprzykrzają one życie tym co legalnie grę kupili, tymczasem pirackie wersje śmigają bez problemów. Pomyśleć że to auto w mojej konfiguracji to 185000zł.

Offline adamast

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 20 Listopada 2019, 10:29:19 »
Ja też domówiłem alarm i mam te same problemy. Porobiłem trochę testów i mój wniosek jest taki, że czujnik/antena tego alarmu jest umieszczona w okolicy kierownicy. Pilot musi się więc znaleźć wewnątrz samochodu i to na siedzeniu kierowcy. Samo otwarcie przednich, lewych drzwi nie wystarczy do rozbrojenia alarmu - przynajmniej u mnie.

pzdr, A.

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 20 Listopada 2019, 10:37:57 »
To nie jest prawda - mi alarm często rozbraja się jeszcze przed tym jak wsiądę do samochodu i zawsze rozbraja się przy otwieraniu bagażnika (a na to akurat dużo ludzi narzeka, że nie działa). Inna sprawa to to, że często przy rozbrajaniu alarmu piszczy (zazwyczaj) 3 razy co wg instrukcji świadczy o tym, że ktoś próbował otworzyć maskę... a raczej nic się nie działo w międzyczasie. Czy takie popiskiwanie przy rozbrajaniu świadczy o tym, że w międzyczasie alarm wył?

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 20 Listopada 2019, 10:39:07 »
To nie jest prawda - mi alarm często rozbraja się jeszcze przed tym jak wsiądę do samochodu i zawsze rozbraja się przy otwieraniu bagażnika (a na to akurat dużo ludzi narzeka, że nie działa). Inna sprawa to to, że często przy rozbrajaniu alarmu piszczy (zazwyczaj) 3 razy co wg instrukcji świadczy o tym, że ktoś próbował otworzyć maskę... a raczej nic się nie działo w międzyczasie. Czy takie popiskiwanie przy rozbrajaniu świadczy o tym, że w międzyczasie alarm wył?
Jakiego koloru masz diodę przy alarmie?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 20 Listopada 2019, 10:44:26 »
Czerwona dioda. mruga jednostajnie przed rozbrojeniem, gaśnie po rozbrojeniu, ew. po tym jak "samochód coś wykryje" mruga po rozbrojeniu tyle razy ile było sygnałów dźwiękowych przy rozbrajaniu

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 20 Listopada 2019, 10:50:56 »
Ktoś pisał, że ma zieloną i nie ma problemów. Tak jakby nowa wersja.

Mnie też alarm pika jak otwieram  bagażnik lub tylne drzwi. Rzadko zdąży się rozbroić.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 20 Listopada 2019, 10:56:38 »
Jeszcze jedno pytanie się pojawiło w trakcie testów. Mianowicie automatyczne światła długie. Kiedy je włączałem, po lewej stronie kierownicy na dole, literka A= jakoś tak. Dostawałem informację że należy włączyć światła drogowe. I automatyczne długie nie włączały się. Jak to robicie u siebie? Dodam że światła miałem włączone na auto.

A o alarm jeszcze dopytam w salonie. Nie może tak być że wkładając dziecko do fotelika, zaczyna mi wyć samochód. To samo dotyczy klapy bagażnika.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2019, 11:06:44 wysłana przez Skylog »

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 20 Listopada 2019, 11:09:10 »
Jeszcze jedno pytanie się pojawiło w trakcie testów. Mianowicie automatyczne światła długie. Kiedy je włączałem, po lewej stronie kierownicy na dole, literka A= jakoś tak. Dostawałem informację że należy włączyć światła drogowe. I automatyczne długie nie włączały się. Jak to robicie u siebie?
Ja robię tak samo - na stałe mam włączony przełącznik pod kierownicą. Jak chcę korzystać z długich to po prostu manetką włączam długie i dalej już jest z automatu. Czasami zaczyna działać z kilkusekundowym opóźnieniem. Mam też jedno miejsce w którym w ogóle nie włącza długich, mimo że jest ciemno, być może drażni go oświetlenie z pobliskiej wioski.

A o alarm jeszcze dopytam w salonie. Nie może tak być że wkładając dziecko do fotelika, zaczyna mi wyć samochód. To samo dotyczy klapy bagażnika.
Jak nie chcesz mieć takich problemów to nie kupuj tego alarmu niezależnie co powiedzą Ci w salonie

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #70 dnia: 20 Listopada 2019, 11:12:55 »
Biorę pod uwagę alarm tylko dlatego że ubezpieczyciel tego wymaga
Nie mam alarmu i mam ubezpieczony samochód.
Pisałem już: zmień ubezpieczyciela.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 20 Listopada 2019, 11:20:32 »
Biorę pod uwagę alarm tylko dlatego że ubezpieczyciel tego wymaga
Nie mam alarmu i mam ubezpieczony samochód.
Pisałem już: zmień ubezpieczyciela.

Tak tez zrobię, dziękuję. Ale wolę to podkreślić na forum, bo spodziewam się że nie tylko ja mam podobny dylemat.

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 20 Listopada 2019, 11:22:08 »
Tylko przed podpisaniem przeczytajcie warunki tego AC, bo zdarza się, że w formularzu wybierzecie, że nie macie alarmu, wyliczy wam składkę, a i tak w OWU jest zapisany wymóg posiadania zabezpieczeń. Tak jest (a przynajmniej było jakiś czas temu) w Link4. Z ubezpieczycieli, którzy nie wymagają alarmu jest np. HDI

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #73 dnia: 21 Listopada 2019, 10:17:55 »
A tak a propos alarmu, czy ktos z Was wie jak go mozna programowac ? Mozna ponoc dodac dodatkowe "Driver Card" (tzw karty Proxi). Winternecie widzialem takie procedury jak wejsc w tryb programowania.....W anglojezycznych instrukcjach w takiej serii alarmow jest to opisane np. tu (strona 14) https://www.caratec.de/downloads/al_ak46ba_ak46pr_ak46ex.pdf...
Ne sprawdzalem czy to dziala .....

Przy odbiorze auta mialem tak zaprogramowane - zeby nie wymagal tej karty do calkowitego rozbrojenia - ale to szybko doprogramowali - a teraz widze ze to dziadostwo jest - pewnie mozna to znowu wywalic....
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2019, 10:21:34 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 21 Listopada 2019, 14:24:45 »
A jak wygląda kwestia zabezpieczenia auta przed korozją? W internecie bardzo mało informacji o tym czy Toyota stosuje blachy ocynkowane, czy RAV4 jest dobrze zabezpieczona przed rdzą.

Tak na prawdę w ogóle jest mało informacji o rdzewiejących bądź nie rdzewiejących Toyotach, co może i lepiej. Bo widocznie nie ma z tym problemów.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl