Autor Wątek: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic  (Przeczytany 163046 razy)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic
« Odpowiedź #75 dnia: 21 Listopada 2019, 17:01:45 »
Ogólnie podwozia Toyot nie są jakoś dobrze zabezpieczone przed rdzą i rdzewieją. Tu na forum jest trochę takich przykładów zardzewiałych Aurisów, Corolli itp. autek.  W mojej Corollce po roku ślady rdzy na zawieszeniu już się pokazywały - dlatego podwozie zakonserwowałem.  Widziałem w stacji konserwacji pojazdów, że nowe Toyoty Land Cruiser też konserwowano. Jak podwozie jest zabezpieczone w RAV4 to trzeba by podjechać do takiej stacji i obejrzeć - może w ravce jest lepiej.

Offline slawus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 21 Listopada 2019, 19:33:14 »
Ja dzisiaj odebrałem moją Rav4, wersja Selection i-AWD i według mnie do poprawy jest podgrzewanie kierownicy, zupełnie nie rozumiem dlaczego podgrzewana jest tylko jej część, zupełnie inaczej niż w moim drugim aucie gdzie kierownica podgrzewana jest na całym obwodzie.

Dodatkowo przycisk włączający podgrzewanie jest po lewej stronie, a podgrzewanie po prawej, według mnie lepiej by było gdyby te funkcje były w jakiś sposób zgrupowane.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 22 Listopada 2019, 09:31:31 »
... zupełnie nie rozumiem dlaczego podgrzewana jest tylko jej część ....

podgrzewana jest część, za którą powinno się trzymać kierownicę. Po co grzać całość ?

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #78 dnia: 22 Listopada 2019, 10:07:20 »
a propos poprawiania, no na taki napęd warto poczekać , w końcu plug-in...

https://motoryzacja.interia.pl/samochody-nowe/news-toyota-rav4-plug-in-hybrid-rekordowo-mocna,nId,3345062

Offline slawus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 22 Listopada 2019, 10:45:44 »
Po co grzać całość ?

Użytkuje auto gdzie jest grzana cała kierownica i takie rozwiązanie mi bardziej odpowiada. Nie zawsze trzymamy kierownicę w jednym miejscu, szczególnie gdy jedziemy na krótkich odcinkach w mieście gdzie często kręcimy kierownicą, która miejscami jest ciepła, a miejscami zimna, co w mojej ocenie sprawia wrażenie negatywne, dlatego uważam, że jest to do poprawy.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 22 Listopada 2019, 10:46:26 »
Dzisiaj Hybrid wersja Exec kosztuje 180k, to ile będzie kosztowała plugin Exec powyżej 200k? Mimo że napęd na pewno będzie baaardzo ciekawy i dający sporo frajdy, nawet jakby miał 300km (a może więcej, trwa homologacja) pewnie moment obrotowy ponad 600nm to czy Toyota Rav4 jest tyle warta.

Moim skromny zdaniem nawet wersja Hybrid Exec jest nieco przeceniona, 180k za Toyote to dużo. Ale że póki co nie mają konkurencji, to mogą sobie na to pozwalać.

Wracając do tematu, nieco dziwnym rozwiązaniem są dość luźno położone plastiki w bagażniku. I niestety w czasie jazdy słychać hałasy z tylnej części auta.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2019, 11:03:29 wysłana przez Skylog »

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 22 Listopada 2019, 20:05:55 »
Ktoś już próbował podchodzić do tych żółtych żarówek podświetlenia wnętrza/ bagażnika? W sensie wymiany na LED, bo to rzeczywiście wygląda żenująco  <zalamka>
Jeszcze ciekawostka w temacie podświetlenia. Mam Comfort + Style i główny schowek przed pasażerem, ten zamykany, w desce, nie jest podświetlony. Jakie kojarzycie samochody bez takiego podświetlenia? Simply clever po toyotowemu chyba powinien polegać na dodawaniu latarki? W temacie stylistyki, to właśnie ten model mi się spodobał. Gdyby obecna RAV4 wyglądała jak poprzednik, nigdy bym nie skierował swoich kroków do salonu Toyoty. Także kwestia gustu, co się komu podoba.

p.s. Nigdy nie miałem Toyoty i pewnym szokiem dla mnie jest podejście producenta do informowaniu o szczegółach technicznych. Np. można mieć światła full LED albo bardziej full LED. I ni wuja wiadomo co one zawierają, czym się różnią.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2019, 20:13:40 wysłana przez antyrama »

Offline ematebe

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #82 dnia: 28 Listopada 2019, 12:41:02 »
Po 3 dniach użytkowania mój podstawowy zarzut to:

Podświetlenie elementów deski itp wewnątrz.
Nie chodzi mi przy tym o natężenie światła, choć i to pozostawia wiele do życzenia, ale zakładam że łatwo można to samemu wyeliminować. Problemem jest natomiast brak podświetlenia wielu miejsc, elementów, przełączników itp - nawet nie są podświetlone przyciski do włączania oświetlenia wewnętrznego, nie wspominając już o schowku przed pasażerem.

Tym jestem bardzo zawiedziony, zobaczymy jak z innymi spostrzeżeniami.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 28 Listopada 2019, 13:43:00 »
Niestety. Tez zwróciłem na to uwagę mają cały dzień auto dla siebie. Szczególnie brakowało mi 2 rzeczy, podświetlenia przycisków nad głową żeby włączyć oświetlenie wewnątrz, straszna lipa to jest i podświetlenia sterowania oknami, chociaż na to jest rozwiązanie za około 1000zł Q-LED montowane w Warszawie.

W pakiecie są doświetlone uchwyty wszystkich 4 drzwi + schowek + bagażnik. Ale do jasnej cholery... auto za 172k i brakuje podświetlenia. Brak słów.

Do tego jeszcze dodam marne oświetlenie bagażnika, o żółtych światełkach nie wspominam bo to już było wałkowane.

Offline Gary

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 28 Listopada 2019, 19:26:29 »
A jakie sa swiatla w nocy ? Dobrze swieca?
Jezdzilem caly dzien testowo, ale akurat nie trafilem na wieczor  :|

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 28 Listopada 2019, 20:39:47 »
Wersja Selection która testowałem światła nocne ma naprawdę super. Full led świecą mocno, ładnie odcinają, świecą przede wszystkim szeroko na tyle że doświetlanie zakrętów (którego zresztą RAVka nie ma) jest niepotrzebne. Do tego automatyczne światła drogowe i akurat w tej kwestii nie ma się do czego doczepić.

Dzisiaj zamówiłem swój model. Przy okazji zadałem pytanie o wymianę oświetlenia wewnątrz auta i do wtorku (urlop) mam mieć odpowiedź czy salon może wymienić żarówki do razu na full ledy.

Offline jacool

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 28 Listopada 2019, 20:56:28 »
Daj znać czy dadzą radę z tymi LED-ami .. no i czasowo jak to wychodzi
RAV4 HYBRID COMFORT FWD

Offline Tomik01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 28 Listopada 2019, 21:02:02 »
Wersja Selection która testowałem światła nocne ma naprawdę super. Full led świecą mocno, ładnie odcinają, świecą przede wszystkim szeroko na tyle że doświetlanie zakrętów (którego zresztą RAVka nie ma) jest niepotrzebne. Do tego automatyczne światła drogowe i akurat w tej kwestii nie ma się do czego doczepić.

Dzisiaj zamówiłem swój model. Przy okazji zadałem pytanie o wymianę oświetlenia wewnątrz auta i do wtorku (urlop) mam mieć odpowiedź czy salon może wymienić żarówki do razu na full ledy.

Pytałeś może czy planują zmienić cenę dla hybryd w związku ze zmianą stawki akcyzy ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline KonradMK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: 29 Listopada 2019, 09:07:22 »
Ja mam tylko jeden duży zarzut - aerodynamika. Szumy powyżej 140kph są na tyle duże że można je nazwać uciążliwymi. Z małych rzeczy to oszczędne podświetlenie przycisków i alarm.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 29 Listopada 2019, 10:12:38 »
Patrząc na oszczędności jakie czyni Toyota np w kwestii oświetlenia zastanawia mnie kilka rzeczy:

1) Czy ubogie np podświetlenie wynika z chęci oszczędności, czy z podejścia Toyoty do projektowania aut (może żeby za dużo świecidełek nie rozpraszało kierowcy)?
2) Czy oszczędności są tylko w mniej istotnych rzeczach jak światełka, czy stosują je wszędzie co się odbije na jakości auta?

Wracając do tematu lakieru, szyb itp. Niestety to nie tylko Toyota a cała obecna motoryzacja tak wygląda. Auta robione "ekologicznie" psia mać, zasłaniają nam oczy systemami bez których moglibyśmy się obejść, żeby usprawiedliwić wyższą cenę aut. A tym samym obniżają ich jakość, co odbija się na codziennej eksploatacji.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl