Autor Wątek: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic  (Przeczytany 163062 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic
« Odpowiedź #180 dnia: 13 Stycznia 2020, 21:04:32 »
Mam zapewnienie od handlowca w dniu podpisywania umowy ze jak cena sie zmienila na korzysc to uwzglednia to ostatecznym rozliczeniu, mam nadzieje ze tyle ile wynosi Ekobonus to bylo by milo..

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #181 dnia: 14 Stycznia 2020, 16:35:14 »
Czy ktoś wie do czego służy przekliknięcie w pedale przyspieszenia? Pedał dochodzi do końca a później wyraźny klik. Pierwszy raz się spotykam z takim czymś

Arst

• Gość
« Odpowiedź #182 dnia: 14 Stycznia 2020, 21:11:52 »
Czy ktoś wie do czego służy przekliknięcie w pedale przyspieszenia?
To jest "kick-down". Informacja dla przekładni i sterownika silnika, że chcesz przyspieszyć naprawdę szybko. W Mercedesach stosowane od co najmniej 30stu lat, obecnie stosowane niemal w każdym aucie z automatyczną przekładnią.
W klasycznej konstrukcji wciśnięcie pedału do końca powoduje natychmiastową redukcję i wkręcanie silnika na wysokie obroty, w hybrydzie Toyoty o ile dobrze pamiętam jest to informacja dla ecvt aby zablokować wałek MG1 (wewnętrzny), w celu natychmiastowego zwiększenia obrotów zębatki zewnętrznej (MG2) - dzięki temu cały moment z silnika spalinowego trafia na koła, a bateria nie jest ładowana.

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #183 dnia: 14 Stycznia 2020, 21:29:02 »
To jest "kick-down". Informacja dla przekładni i sterownika silnika, że chcesz przyspieszyć naprawdę szybko. W Mercedesach stosowane od co najmniej 30stu lat, obecnie stosowane niemal w każdym aucie z automatyczną przekładnią.
W klasycznej konstrukcji wciśnięcie pedału do końca powoduje natychmiastową redukcję i wkręcanie silnika na wysokie obroty, w hybrydzie Toyoty o ile dobrze pamiętam jest to informacja dla ecvt aby zablokować wałek MG1 (wewnętrzny), w celu natychmiastowego zwiększenia obrotów zębatki zewnętrznej (MG2) - dzięki temu cały moment z silnika spalinowego trafia na koła, a bateria nie jest ładowana.

Dzięki za odpowiedź. Jest to mój pierwszy automat, więc stąd tu moje pytanie.

Offline Gary

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #184 dnia: 15 Stycznia 2020, 09:59:12 »
Mam pytanie - na autocentrum jeden z posiadaczy rav4 napisal tak: "Grzana kierownica i fotele umilają poranek. No i podgrzewane wycieraczki przednie to hit", hmmm nigdzie do tej pory nie slyszalem zeby nowa rav4 miala podgrzewane wycieraczki???
Z tego co wiem to CRV ma podgrzewana szybe lub wycieraczki przednie ale rav?
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2020, 10:01:25 wysłana przez Gary »

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #185 dnia: 15 Stycznia 2020, 10:10:41 »
Nowa RAV4 na rynek PL ma podgrzewaną szybę od wersji Selection. Podgrzewane dysze spryskiwaczy są np na rynek USA w pakiecie weather, nie mam informacji żeby było to dostępne u nas.

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #186 dnia: 16 Stycznia 2020, 21:51:48 »
I cóż producent poprawił w roczniku 2020? Matowa ramka tabletu?

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #187 dnia: 17 Stycznia 2020, 08:07:04 »
Z tego co wiem to CRV ma podgrzewana szybe lub wycieraczki
W  jaki sposób podgrzewa się wycieraczki ???
Bardzo mnie to zaintrygowało ?
Ramiona ? ;)
A może gumki ? ;)

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #188 dnia: 17 Stycznia 2020, 09:01:33 »
Nowa RAV4 na rynek PL ma podgrzewaną szybę od wersji Selection.
To jest super rozwiązanie.
Co prawda ze względu na kształt szyby i sposób rozwiązania podgrzewania ("druciki") powoduje, że boki są niedogrzane i zawęża pole widzenia, jednak co do zasady polecam w tym jak i w każdym przyszłym samochodzie. Taki must have.

Offline piechu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #189 dnia: 17 Stycznia 2020, 09:15:14 »
Z tego co wiem to CRV ma podgrzewana szybe lub wycieraczki
W  jaki sposób podgrzewa się wycieraczki ???
Bardzo mnie to zaintrygowało ?
Ramiona ? ;)
A może gumki ? ;)

na wysokości wycieraczek na przedniej szybie są standardowe wiązki podgrzewające (tak jak na tylnej szybie)

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #190 dnia: 17 Stycznia 2020, 11:52:38 »
Zatem nie są to żadne "podgrzewane wycieraczki", tylko podgrzewana (w miejscu spoczynku wycieraczek) szyba.

« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2020, 11:54:12 wysłana przez bankroot »

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #191 dnia: 21 Stycznia 2020, 14:24:42 »
Czy ktoś próbował zmianę sterownika szyb i lusterek na wersję podświetloną? Na form rav4world, jest kilku użytkowników którzy wymienili sobie niepodświetlony panel z RAV4 na ten podświetlony z innych modeli.

Ciekawi mnie jak to wygląda w wersji europejskiej. Z którego modelu Toyoty można przełożyć już podświetlony panel. Na rynku USA pasowały te z Camry i Corolli. Słyszałem że w UE pasują również z CH-R ale to nie potwierdzone informacje.

Offline cedricdh

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #192 dnia: 26 Stycznia 2020, 21:22:18 »
 :wallbash: nawet miesiąca nie ma i już laweta zabrała do ASO, Benzyna 2.0. MY20

check sondy lamdy  masakra, jeszcze pytaja gdzie tankowany  jakby to coś zmieniło Orlen a ostatni raz CircleK <zalamka>

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #193 dnia: 27 Stycznia 2020, 11:36:51 »
Czu u was automatycznie wycieraczki też żyją własnym życiem? Czasami jest ok, czasami tak, że latają po suchej szybie, czasami nie włączają się przy całkiem mokrej. Teraz pytanie czy u was tak samo działają czy coś u mnie z czujnikiem deszczu jest nie tak?

Arst

• Gość
« Odpowiedź #194 dnia: 27 Stycznia 2020, 12:07:21 »
Czu u was automatycznie wycieraczki też żyją własnym życiem? Czasami jest ok, czasami tak, że latają po suchej szybie, czasami nie włączają się przy całkiem mokrej. Teraz pytanie czy u was tak samo działają czy coś u mnie z czujnikiem deszczu jest nie tak?
Tak, u mnie w 4gen. jest tak samo - raz działają rzadko, to jak zwiększę czułość +1 to za chwilę zaczynają latać po suchej szybie, innym razem działają dobrze na tej samej czułości, a jeszcze innym razem w ogóle nie chcą zaskoczyć w trybie auto, muszę je "kopnąć" manualnie i nagle zaczynają działać. Czeski film z tym czujnikiem deszczu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl