Autor Wątek: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic  (Przeczytany 162951 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic
« Odpowiedź #240 dnia: 24 Lutego 2020, 11:00:19 »
Zakładamy hipotetycznie, że aktualizacja  Android Auto / Apple Car Play nie będzie przeprowadzona dla RAV4 wyprodukowanych od 11.2018 do 09.2019. Takie wieści powoli spływają z salonów i TMP. Czy powyższy czarny scenariusz będzie dotyczył również rynku niemieckiego? Jeżeli nie, to przecież podjedziemy do najbliższego salonu toyoty przy granicy z Polską, pójdziemy sobie na kawkę i technik niemiecki nam wszystko zaktualizuje. Pozostaje kwestia rozsądnej ceny za tę usługę. Więc telefony w łapki, wysyłać emaile do swoich znajomych w Niemczech i zamieszczajcie odpowiedzi na forum. Przecież sprawa dotyczy kilkuset jak nie kilku tysięcy klientów w Polsce którzy będą jeździć z telefonem przyczepionym do kokpitu. Jeżeli Toyota Niemcy będzie robić taką usługę, to przecież większość z nas pojedzie do sąsiadów i wykonano taką aktualizację.

Mieszkam w Niemczech i niestety tutaj to samo się mówi. Jest sprawdzana opcja aktualizacji AC i AA, ale tylko dla aut z seryjną nawigacją.
Właśnie ostatnio czytałam, że Belgia / Holandia mają update potwierdzony, bo właśnie mają radia z GPS/NAV.
Aczkolwiek klient@toyota.pl po zapytaniu się co z modelami z JBL i nawigacją wkleił ten sam template odpowiedzi co zaprezentowano w jakimś innym wątku: NIE, jeżeli niewyprodukowany w odpowiednim terminie.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #241 dnia: 24 Lutego 2020, 13:03:43 »
Czy po kilku miesiącach użytkowania pojawily się jakieś świerszcze w Waszych autach? Czy nie ma skrzypien?

po 8 miesiącach........cisza   :good:

I oby tak pozostało. A z bagażnika nadal dochodzą niepotrzebne dźwięki? Pamiętam że w moim testowym egzemplarzu, na nierównościach było słychać nieprzyjemne odgłosy od strony bagażnika.

Offline apator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #242 dnia: 24 Lutego 2020, 13:51:15 »
Czy po kilku miesiącach użytkowania pojawily się jakieś świerszcze w Waszych autach? Czy nie ma skrzypien?

po 8 miesiącach........cisza   :good:

I oby tak pozostało. A z bagażnika nadal dochodzą niepotrzebne dźwięki? Pamiętam że w moim testowym egzemplarzu, na nierównościach było słychać nieprzyjemne odgłosy od strony bagażnika.

Nic dotychczas nie zauważyłem i niech tak pozostanie jak najdłużej

Offline apator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #243 dnia: 24 Lutego 2020, 13:54:44 »
Zakładamy hipotetycznie, że aktualizacja  Android Auto / Apple Car Play nie będzie przeprowadzona dla RAV4 wyprodukowanych od 11.2018 do 09.2019. Takie wieści powoli spływają z salonów i TMP. Czy powyższy czarny scenariusz będzie dotyczył również rynku niemieckiego? Jeżeli nie, to przecież podjedziemy do najbliższego salonu toyoty przy granicy z Polską, pójdziemy sobie na kawkę i technik niemiecki nam wszystko zaktualizuje. Pozostaje kwestia rozsądnej ceny za tę usługę. Więc telefony w łapki, wysyłać emaile do swoich znajomych w Niemczech i zamieszczajcie odpowiedzi na forum. Przecież sprawa dotyczy kilkuset jak nie kilku tysięcy klientów w Polsce którzy będą jeździć z telefonem przyczepionym do kokpitu. Jeżeli Toyota Niemcy będzie robić taką usługę, to przecież większość z nas pojedzie do sąsiadów i wykonano taką aktualizację.

Mieszkam w Niemczech i niestety tutaj to samo się mówi. Jest sprawdzana opcja aktualizacji AC i AA, ale tylko dla aut z seryjną nawigacją.
Właśnie ostatnio czytałam, że Belgia / Holandia mają update potwierdzony, bo właśnie mają radia z GPS/NAV.
Aczkolwiek klient@toyota.pl po zapytaniu się co z modelami z JBL i nawigacją wkleił ten sam template odpowiedzi co zaprezentowano w jakimś innym wątku: NIE, jeżeli niewyprodukowany w odpowiednim terminie.

W Niemczech również oficjalny komunikat wydany przez Toyota Deutschland mówi, że samochody produkowane do 10.2019 nie dostaną żadnego updatu, lub upgradu. Na forach jednak pojawiła się nieoficjalna wzmianka, że samochody wyposażene w fabryczną nawigację mogą takowy dostać.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #244 dnia: 24 Lutego 2020, 14:19:39 »
Miałem nie pytać , ale już nie wytrzymuję: co ma nawigacja do możliwości update'u oprogramowania  :|
Przy okazji : ile płaciliście za przegląd po 15kkm/roku ?

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #245 dnia: 24 Lutego 2020, 18:03:49 »
Nie wiem czy to może mieć znaczenie ale w Polsce nawigacja dokładana jest przez importera już w kraju. W innych krajach Europy nawigacja jest standardowym wyposażeniem i montowana jest w fabryce.
Być może  są  to różne urządzenia i różne możliwości ich upgradu.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

analyzer1986

• Gość
« Odpowiedź #246 dnia: 24 Lutego 2020, 18:42:39 »
W Polsce jest dokladana aby wydoic jeszcze kilka zlotych od kupujacego, albo mydlic oczy ze kupujacy dostal w gratisie cos co sobie wyceniaja na kuriozalne 3.2 tys zl.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #247 dnia: 24 Lutego 2020, 19:13:18 »
Nie wiem czy to może mieć znaczenie ale w Polsce nawigacja dokładana jest przez importera już w kraju. W innych krajach Europy nawigacja jest standardowym wyposażeniem i montowana jest w fabryce.
Być może  są  to różne urządzenia i różne możliwości ich upgradu.

To samo radio jest aktualizowane a nie modul nawigacji.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #248 dnia: 24 Lutego 2020, 19:42:20 »
Pisałem o tym, że być może system infotaiment w przypadku nawigacji montowanej fabrycznie oparty jest na innym urządzeniu. Ktoś już pisał, że w Rav4 mogą byc montowane trzy różne rodzaje "radia", które na oko wyglądają tak samo.

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #249 dnia: 24 Lutego 2020, 19:45:41 »
W Polsce jest dokladana aby wydoic jeszcze kilka zlotych od kupujacego, albo mydlic oczy ze kupujacy dostal w gratisie cos co sobie wyceniaja na kuriozalne 3.2 tys zl.
W porównaniu do Belgii gdzie samochody są znacznie droższe niż w Polsce, a nawigacja jest standardem to możemy powiedzieć, że jest możliwość rezygnacji z nawigacji i zaoszczędzenia 3.2 kpln.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #250 dnia: 24 Lutego 2020, 20:11:25 »
Fajne podsumowanie znalazłem na Rav4world. Doskonale w nim widać, ile jest plotek na rynku....

1. Nie ma oficjalnej komunikacji od Toyoty na temat modernizacji RAV4 2019, aby uzyskać Apple CarPlay lub AndroidAuto.
2. Wszystkie modele europejskie powinny być takie same - ale różnice mogą wynikać z tego, jak lokalna Toyota w tym kraju radzi sobie z tym problemem.
3. Jedynym krajem, w którym oficjalnie dealerzy zaczynają zapraszać do modernizacji, jest Wielka Brytania - niektórzy dealerzy zapraszają już w marcu.
4. Niektórzy inni dealerzy nieoficjalnie potwierdzają możliwości (Holandia), niektórzy proszą o czekanie (Francja, Hiszpania), a niektórzy twierdzą, że oficjalna modernizacja RAV4 nie będzie możliwa (Niemcy).
5. Istnieją różnice w podejściach, które samochody mogą kwalifikować się do aktualizacji:
  - Wielka Brytania - wszystkie RAV4 2019 oprócz modelu ICON otrzymają to
  - Gdzie indziej czytam samochody wyprodukowane od października 2019 r. Tylko dostanie uaktualnienie
  - W innych krajach kwalifikują się tylko te z systemami MM17 z Toyota Navigation
6. Wygląda na to, że dopóki nie otrzymamy żadnych potwierdzeń od klientów, którzy zmodernizowali swoje systemy, raczej nie uzyskamy wiarygodnych informacji. Może to być związane z kosztami i skalą aktualizacji - że oficjalne kanały Toyoty pozostawiają to poszczególnym przedstawicielstwom handlowym (tak wydaje się działać w Wielkiej Brytanii) lub decydują się na całkowitą rezygnację z aktualizacji (na razie Niemcy) . W jakikolwiek sposób stanie się to mało prawdopodobne przed marcem - czerwcem / lipcem 2020. Ale jeśli to możliwe, należy udostępnić wszystkie dowody - być może aktualizacje mogą być dokonywane przez przedstawicielstwa handlowe w krajach sąsiednich dla tych, którzy nie mogą zrobić tego na swoim miejscu?

Offline Ave1a3

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #251 dnia: 24 Lutego 2020, 20:17:05 »
Ok 950zł po rabacie ok. 200zł (stały klient serwisu). Do w/w ceny doliczyć należy wymianę (na moje żądanie) pióra wycieraczki od strony kierowcy.

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #252 dnia: 24 Lutego 2020, 20:45:57 »
Ok 950zł po rabacie ok. 200zł (stały klient serwisu). Do w/w ceny doliczyć należy wymianę (na moje żądanie) pióra wycieraczki od strony kierowcy.
216 Euro, bez rabatów.

analyzer1986

• Gość
« Odpowiedź #253 dnia: 29 Lutego 2020, 21:17:13 »
Orientujecie sie czy ponizsza sprawa dotyczy rowniez modeli Europejskich?

https://youtu.be/Au6TQBEKjHw

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #254 dnia: 29 Lutego 2020, 22:50:26 »
Czy w Waszych modelach wersje Selection albo Exequtive w tylnej części jest podświetlenie na nogi tak jak w pierwszym rzędzie?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl