Autor Wątek: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic  (Przeczytany 162996 razy)

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 2019 - co producent powinnien poprawic
« Odpowiedź #285 dnia: 13 Marca 2020, 09:26:13 »
ak, chodzi o otwieranie nogą, nie z guzika na klapie.
Standardowy "use case": auto stoi zamknięte na parkingu, podchodzisz z zakupami, otwierasz bagażnik machnięciem nogi, auto się odryglowuje, bagażnik otwiera, i jeśli w tym momencie ktoś chwyci za klamkę od drzwi - alarm się włącza.
Po ostatnich zmianach robionych przez ASO ten alarm włącza się z opóźnieniem, czyli powiedzmy jak już zdążę wszystko zapakować i wsiąść za kółko.
Innymi słowy, otwarcie bagażnika gestem (gdy auto jest zamknięte) nie rozbraja alarmu, bo najwyraźniej centralka alarmu nie dostaje żadnej informacji o tym zdarzeniu.

Jedyne wyjście to po otwarciu bagażnika nogą nie dotykać drzwi, potem zamknąć bagażnik, zaryglować z powrotem auto, odczekać 3s i dopiero wtedy ponownie odryglować przez otwarcie drzwi - no kompletny bezsens!

Przy nowej wersji alarmu już ten problem nie występuje. Otwierając bagażnik nogą, alarm się wyłącza.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #286 dnia: 13 Marca 2020, 10:55:05 »
Może zielone światło dla osób chcących AA i AC w RAV4 2019. U kangurów można za jedyne 200 (niecałe 500zł?) ich dolarów zrobić upgrade. Oby i w PL dali taką opcję.

https://www.rav4world.com/threads/any-aussie-owners-who-got-the-android-auto-firmware-update-yet.299931/

Post #20

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #287 dnia: 29 Marca 2020, 08:32:25 »
https://www.auto-swiat.pl/testy/testy-nowych-samochodow/toyota-rav4-25-hybrid-4x4-hybryda-do-miasta-czy-w-teren-test/n0hbxw6.amp

Co sądzicie o artykule. Autor twierdzi że wersja 4x4 jest ociężała i się buja? Wiem że już na forum był wałkowany temat, ale rzadko się spotyka żeby ktoś jednak odradzał napęd na obie osie w tym aucie.

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #288 dnia: 29 Marca 2020, 10:07:51 »
Co sądzicie o artykule.
Nie mam porównania do przednionapędowej ale mam drugiego SUV-a, też 4x4 o podobnej mocy i ciężarze. W obu czuć ciężar ale czego po takiej szafie można oczekiwać? Zainteresował mnie natomiast coś innego, autor pisze: Nowoczesne multimedia oferują dostęp do interfejsów Android Auto i Apple CarPlay.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #289 dnia: 29 Marca 2020, 10:12:26 »
Testował rocznik 2020 a wtym już jest AC i AA. Ale z tymi nowoczesnymi... Trochę za daleko.

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #290 dnia: 29 Marca 2020, 11:00:18 »

https://www.auto-swiat.pl/testy/testy-nowych-samochodow/toyota-rav4-25-hybrid-4x4-hybryda-do-miasta-czy-w-teren-test/n0hbxw6.amp

Co sądzicie o artykule. Autor twierdzi że wersja 4x4 jest ociężała i się buja? Wiem że już na forum był wałkowany temat, ale rzadko się spotyka żeby ktoś jednak odradzał napęd na obie osie w tym aucie.

Osobiście jakoś wielkiego bujania nie zauważyłem, z tą ociężałością to też przesada, jeździłem cztery lata poprzednią wersją z AWD i w porównaniu do najnowszej Ravki jeżeli chodzi o komfort jazdy jest o wiele lepiej , o napędzie już nie wspominam, bo hybryda 222KM w najnowszej wersji jest rewelacyjna. Napęd AWD jak i reszta auta  w cięższy teren się nie nadaje, ale np. do łatwiejszego ruszenia na śliskim, na śniegu czy wyjazdach w góry jak najbardziej.
Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

analyzer1986

• Gość
« Odpowiedź #291 dnia: 29 Marca 2020, 11:05:49 »
Ja z kolei nie rozumiem jak można decydować się na tak duże auto, suv-a zwłaszcza jeszcze o mocy powyżej 200km bez napędu 4x4.
Jeździłem przed zakupem Rav4 wersją 4x2 i ani tym się nie dało ruszyć dynamiczniej, ani wjechać na najmniejszy pagórek, ani nie był stabilny w zakrętach, a na płycie poślizgowej był już zupełnie dramat.

W kwestii artykułu to jak ktoś chcę czuć pełen komfort podczas dynamicznej jazdy to nie kupuje suv-a, a jak ktoś decyduje się na suv-a to niech nie żałuje na napęd (wiem, że załączany) na tył.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #292 dnia: 29 Marca 2020, 12:01:11 »
Łołołoł. Miliony much nie mogą się mylić  :cheesy: Jednak większość Ravek sprzedaje się w wersji 4x2. Nie widzę ich leżących po rowach na zakrętach, stojących pod pagórkami itp.
Stabilność tego samochodu nie zależy tak mocno od wersji, on jest tak skonstruowany że słabo mu idzie przy gwałtownych zmianach kierunku jazdy. Vide test łosia przez jakiś nordyków zrobiony.
Sam napęd w hybrydzie zbyt wydajny nie jest. Ktoś robił testy na rolkach i podobno Toyota zasugerowała aby nie publikował tego filmiku dla hybrydy.  :shock: Na pewno coś pomoże w górach w zimie, przy śliskiej nawierzchni, lecz zapewne nie wszyscy będą mieli możliwość skorzystania z tego. Może przy dynamicznym starcie na mokrym, ale jak napisałeś SUVa nie kupuje się dla dynamicznej jazdy (a tym bardziej hybrydy).
Sorry, ale 10k hajsu można przeznaczyć na inne wydatki. Jak dla mnie za dodatkowy silniczek przy tylnej osi to trochę za dużo. Przy wsparciu jakie daje, może 5k byłoby rozsądniejszą propozycją. To tak porównując do benzyny w nowej Ravce, gdzie na pewno dodatkowa oś może więcej.

Offline CezJJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #293 dnia: 29 Marca 2020, 12:22:56 »
Ciekawostka: Porównanie Ravki Hybrid 4x4 wersji poprzedniej (2017) z wersją 4x4 z roku 2019 - jazda na rolkach.

"New 2019 Toyota RAV4 HYBRID AWD vs 2017 Toyota Rav4 Hybrid AWD - 4x4 test on rollers"

https://www.youtube.com/watch?v=YvNaiXzdtnM

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #294 dnia: 29 Marca 2020, 14:25:58 »
Łołołoł. Miliony much nie mogą się mylić  :cheesy: Jednak większość Ravek sprzedaje się w wersji 4x2.

Droga myszo, wściekła :) Co prawda raz, ale nie przy szaleńczej prędkości, na śliskiej nawierzchni, w zakręcie, napęd 4x4 mi się przydał. Nie była to Toyota, ale najbardziej popularny w PL przedstawiciel auta dla ludu dla rodzin (czyt. passeratti), jednak w rowie się nie znalazłem. Choć na szczęście instynkt zadziałał i miast hamować, przyspieszyłem, to osobiście wolałbym więcej nie próbować - łapy trzęsły mi się i zastanawiałem się czy pielucha by się nie przydała. Być może w bardziej spodziewanych okolicznościach, ale niestety nie stawiają znaku "droga na całej szerokości  zaje@#$%^ olejem z ciągnika/koparki/HGW_czego".
Więc nie wiem jak napęd zachowałby się w RAV4, jednak wolałem zrezygnować z panoramicznego dachu i zanabyć w jego miejsce ten dodatkowy silnik na tylną oś.

P.S.
Ja też nie wierzę w 222Hp w tym aucie. Kiedyś miałem Saaba 9-5, też ciężkie bydle. I tam 2WD 230Hp, co prawda uturbione, jednak jechało diametralnie inaczej. I inaczej też jeździ 150Hp 2.0 w A4 35 TFSI automat. A o audio nawet nie wspomnę.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #295 dnia: 29 Marca 2020, 17:05:47 »
Kolejny, mało sensowny temat (jak dyskusja o kolorach), który tylko i wyłącznie doprowadzi do scysji.
Najgorzej, jak ktoś nie jest w stanie sam określić, czy coś mu jest potrzebne czy nie i próbuje się dowiedzieć od innych czy warto na to wydać swoje pieniądze. :thumbdown:
Więcej samodzielności w podejmowaniu decyzji drodzy Forumowicze.
Uważam, że można wyrazić swoją opinię, ale sugerowałbym, aby nie była zbyt kategoryczna typu: tylko baran kupuje SUVa bez napędu 4x4 albo napęd 4x4 jest do bani i nie jest nikomu potrzebny.

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #296 dnia: 29 Marca 2020, 17:36:14 »
Kolejny, mało sensowny temat (jak dyskusja o kolorach), który tylko i wyłącznie doprowadzi do scysji.
Najgorzej, jak ktoś nie jest w stanie sam określić, czy coś mu jest potrzebne czy nie i próbuje się dowiedzieć od innych czy warto na to wydać swoje pieniądze.
Więcej samodzielności w podejmowaniu decyzji drodzy Forumowicze.
Uważam, że można wyrazić swoją opinię, ale sugerowałbym, aby nie była zbyt kategoryczna typu: tylko baran kupuje SUVa bez napędu 4x4 albo napęd 4x4 jest do bani i nie jest nikomu potrzebny.
Zgadzam się. Dać mu wódki :)

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #297 dnia: 29 Marca 2020, 17:48:17 »
jednak wolałem zrezygnować z panoramicznego dachu i zanabyć w jego miejsce ten dodatkowy silnik na tylną oś.
Ale ja nie myślałem o zakupywaniu panoramicznego dachu, bardziej o wydaniu tych pieniędzy na jakieś środki dezynfekcyjne, może kwiatki czy cokolwiek innego do mieszkania.
Nie jestem przeciwnikiem 4x4, są osoby którym się przyda i powinny go mieć, ale większość go nie wykorzysta. A temat jest "co producent powinien poprawić", więc sugeruję, że cenę napędu 4x4 w hybrydzie. Te 50 kucy za 10k zeta nie przekonuje mnie

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #298 dnia: 29 Marca 2020, 18:36:55 »
Te 50 kucy za 10k zeta nie przekonuje mnie
Co masz na myśli :-o
O kakich 50 kucach piszesz ?

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **