Autor Wątek: Auris II lift - komunikat o awarii PCS przy niskiej temperaturze zewnętrznej  (Przeczytany 10462 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eko

• Toyot Leżący
  • *
Dzień dobry,
Nurtuje mnie pewna przypadłość , pacjent:
AURIS lift, Po uruchomieniu silnika w temperaturze zewnętrznej w granicach od 4/5*C w dół pojawia się komunikat o usterce systemu PCS - trójkącik pikanie kontrolka itp.
Sytuacja dzieje się za każdym razem - przy wyjeździe z garażu gdy odczyt z termometru stopniowo spada w dół i dojdzie do właśnie okolicach 4/5 stopnia na plusie to odpala się dyskoteka.
Po ściągnięciu osłony lusterka i radaru zmierzyłem obwód grzałki w podstawie ( o ile to ten trop)
- napięcie na odpalonym silniku 0.17-0.25V (tak niskie ??)
- rezystencja grzałki 0.25M?
Dobrze szukam problemu tam?
Dziękuję, Pozdrawiam

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris II lift - komunikat o awarii PCS przy niskiej temperaturze zewnętrznej
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopada 2019, 17:31:27 »
Jedz do ASO. Mi założyli raz grzałke, później drugi, a za trzecim skalibrowali i wygrali jakiś nowy soft i teraz może z 5x do roku się przytrafi

Offline irekwielki

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris II lift - komunikat o awarii PCS przy niskiej temperaturze zewnętrznej
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Listopada 2019, 22:27:32 »
U mnie czasem błąd się pojawiał, gdy szybko uruchomiłem samochód, czytałem że to może być problem z alarmem. Teraz czekam dłużej zanim wyłączę power. Czasem może być też błąd słabej baterii w alarmie

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline Eko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Listopada 2019, 06:25:13 »
Alarmu brak, nie ten trop.
Zobaczymy co jutro powiedzą w ASIO, podobno kwestia że zbiera się wilgoć w okolicach radaru. Związane z wcześniejszą wymianą szyby prawdopodobnie.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Listopada 2019, 08:27:29 »
Też to miałem. Założyli matę grzewczą w okolicy czujników na szybie i jest ok.

Offline Eko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Listopada 2019, 10:13:13 »
Dziś przy okazji przeglądu nie udało się tego rozwiązać, bo jak na złość temperatura na zewnątrz nie pozwoliła na wygenerowanie problemu a w pamięci brak usterek. Co w sumie daje jakiś obraz i chyba faktycznie kolega wyżej ma to samo. A gdybyś mógł opisać który element założyli? Jakiś nr z FV lub cokolwiek, bo mam wersję z grzałką podstawy radaru - ALE po ściągnięciu obudowy faktycznie jest rosa na około samego radaru.

Offline Eko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Listopada 2019, 17:34:53 »
Pytanie do kogoś kto kuma co nie co z kabelkami
1. Jakie powinno być napięcie na przewodach grzałki radaru?
2. Prawidłowa rezystancja powiedzmy w temp pokojowej grzałki?
Dziękuję

Offline Eko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopada 2019, 21:22:38 »
Chyba wiem co sie dzieje
1. Rezystancja grzalki okolo 38ohm
2. Napiecie na kostce grzalki 0 - poprzedni pomiar uwalony z powodu usterki multimetru jak sie okazalo przypadkiem.
Poytanie, sygnal na grzalke idzie przez przekaznik pod zegarami, czy inaczej? Jezeli tak, to ktory to?
Pozdrawiam

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Listopada 2019, 11:16:18 »
Przekaźnik od grzałki jest w skrzynce w komorze silnika, opisany powinien być jako TSS C HTR.

Offline Eko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Listopada 2019, 11:50:27 »
Bóg zapłać

« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2019, 12:30:21 wysłana przez fazibazi »

Offline Eko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Listopada 2019, 08:54:32 »
Dobra, kopania ciąg dalszy.
Czy ktoś dysponuje schematem skrzynki bezpieczników pod maską, wersja na rynek zachodni (jeżeli to robi różnicę)?
Przeglądając neta i min. allegro w poszukiwaniu fotek poglądowych skrzynek ciekawi mnie fakt, że zarówno przedliftowe i poliftowe skrzynki potrafią nie mieć tego przekaźnika PSS C-HTR. Zastanawiam się, czy są jakieś różne rozwiązania dla tej instalacji.
https://bezpieczniki.net/toyota-auris-2013-2018-bezpieczniki-schemat/

''R13    Hatchback, Wagon (1AD-FTV): (EFI MAIN NR 2)
Hatchback, Wagon (1ND-TV): (TSS-C HTR)
Sedan (? listopad 2016): Światła stopu (STOP LP)
Sedan (listopad 2016 ?): (TSS-C HTR)''
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2019, 08:59:37 wysłana przez Eko »

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Listopada 2019, 09:50:23 »
Sam sobie odpowiedziałeś, w zależności od tego, czy przed czy po lifcie, i od rodzaju silnika są różne kombinacje.

Tu masz schemat, podobny chyba do tego, co podlinkowałeś. Co ciekawe, na schemacie starszym, z 2016, tego przekaźnika nie ma w ogóle uwzględnionego, jest pusta podstawka.

Offline Eko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Listopada 2019, 09:54:59 »
No właśnie mnie to zastanawia, bo u mnie jest pusto. A jest to o ile pamiętam z przełomu chyba 2016 listopada. Na końcu wiązki przy grzałce połączenia z masą brak, plusa również brak. Żaden z pinów nie jest raczej luźny za zegarami. Więc zastanawiam się czy coś nie umarło dalej..

« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2019, 10:01:40 wysłana przez Eko »

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Grudnia 2019, 18:07:10 »
U mnie znowu pokazał się komunikat o nie działaniu PCS... I było zaparowane w okienku z kamerami. Mimo, że rok temu grzałkę mi zamontowali i poprzedniej zimy nie miałem problemów. A dwa tygodnie temu jechałem po nocy i ważny system nie chciał działać z powodu zaparowania. Słabo.

Rozebrałem obudowę, grzałka ma 26 Ohm, napięcie do grzałki dochodziło 14.7V po uruchomieniu silnika oczywiście. Nie wiem jaki opór ma mieć ta grzałka. Może coś się w niej zepsuło, zwiera po drodze i nie grzeje tam gdzie powinno ?

Jakby co to numer części Toyota 88185-05030 . Kosztowało gdzieś za oceanem 30 - 40 USD. W jakimś sklepie w DE chyba za 29 EUR. Tyle Google pokazuje.
Zapytam w ASO ile chcą i czemu tak drogo. ;)

Wracając do tematu, co zrobić z parującym okienkiem kamer systemu PCS? Tak mi chodziło po  głowie, aby jakiś mikrowentylatorek zamontować, zasilany z obwodu grzałki na przykład. I będzie odparowywał szybę i chłodził układ kamer.  :o
Pozdrawiam
Wojtek

Offline Eko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Grudnia 2019, 18:54:54 »
Teraz ja już jestem mądry. W sumie fajna ta toyota. Udostępnia wszystko co potrzebne do napraw za grosze w zasadzie. Blogoawiony tt.eu
Około 26 ohm i 14 volt na odpalonym tak ma byc. Skoro jest tak jak napisałeś to grzlka sprawna.
Jeździsz na skuteczności niskiej w ustawieniach klimy i trybie AUTO / SOFT?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl