Autor Wątek: Auris II lift - komunikat o awarii PCS przy niskiej temperaturze zewnętrznej  (Przeczytany 10483 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eko

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris II lift - komunikat o awarii PCS przy niskiej temperaturze zewnętrznej
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Grudnia 2019, 15:26:08 »
Dziwne. U mnie mimo że nie działa w ogóle ogrzewanie to jest zero pary.
Szybę miałeś zmienia a kiedykolwiek?
Może spróbuj po prostu dobrze to odtluscic. I to dobrym płynem do mycia szyb samochodowych i dla pewności IPĄ

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
Odp: Auris II lift - komunikat o awarii PCS przy niskiej temperaturze zewnętrznej
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Grudnia 2019, 15:46:32 »
Wentylator 30x30 mm zmieści prostopadle do szyby się tu, przymierzałem:

Ale trzeba jakoś wymyślić sposób przekierowania powietrza przed kamery.

U Chińczyków można kupić mniejsze 20x20 . Wpisz w wyszukiwarkę mikrowentylator 12v
https://pl.aliexpress.com/w/wholesale-micro-fan-12v.html

Najbardziej chamskie byłoby wycięcie dziury z boku tej osłony kamer i przyklejenie tam wentylatora, aby dmuchał do otworu. Od strony pasażera oczywiście aby nie drażniło kierowcy swoim chamstwem.  :-)
Pozdrawiam
Wojtek

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Grudnia 2019, 18:56:07 »
Z wentylatorem to chyba bym się wstrzymał. Poza tym, że skomplikowane to będzie się właśnie kurzyć, hałasować, wibrować, z czasem się zużyje...
Jeśli nie można inaczej, może tymczasem spróbuj tych żelków do osuszania opakować różnego rodzaju sprzętu elektronicznego. Jeśli to jest w miarę szczelna przestrzeń, powinno wystarczyć na jakiś czas... 
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Grudnia 2019, 21:15:45 »

Najbardziej chamskie byłoby wycięcie dziury z boku tej osłony kamer i przyklejenie tam wentylatora, aby dmuchał do otworu. Od strony pasażera oczywiście aby nie drażniło kierowcy swoim chamstwem.  :-)
Myślę, że jakby go wkleił prostopadle nawet klejem na gorąco to by zagrało. Tylko tam nie jest potrzebna jakąś wielka wichura więc żeby nie hałasował trzeba by obroty zmniejszyć

Offline Eko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Grudnia 2019, 21:20:50 »
A może raz jeszcze dodam, wyeliminować wilgoć w wozie. Wycieraczki pod nogi zmienić na gumowe, odtluscic szybę całą, również pod radarem, śmigać na klimie jak lord? Dotknij proszę ręka radiatora kamer w trakcie pracy i za chwilę szyby z zewnątrz. Wnioski same przyjdą.

« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2019, 21:23:04 wysłana przez Eko »

Offline Eko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Grudnia 2019, 21:22:26 »
PS. Fakt jedyne co wg mnie mogłoby przynieść montowanie wiatraka to schodzenie samych kamer. A zatem mniejsza różnica temperatur. Bo o to chodzi toyocie w montowaniu maty tam. Ale w sunie, każdy robi jak chce
Pozdrawiam

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Grudnia 2019, 22:06:56 »
A może raz jeszcze dodam, wyeliminować wilgoć w wozie. Wycieraczki pod nogi zmienić na gumowe, odtluscic szybę całą, również pod radarem, śmigać na klimie jak lord? Dotknij proszę ręka radiatora kamer w trakcie pracy i za chwilę szyby z zewnątrz. Wnioski same przyjdą.

Dywaniki gumowe. Jazda na klimie czy bez nie ma znaczenia. Szyba od wewnątrz niezaparowana, boczne również. Sxyba nad kamerami zaparowana - brak cyrkulacji powietrza no chyba że tam panuje inny mikroklimat niż w całym aucie. Ciepła wilgotne skrapla się na zimnym więc skoro w całym aucie nic się nie skrapla tylko tam to coś jest nie tak. Nie jrst to odosobniony problem. U mnie poprzedni właściciel zgłaszał to w ramach gwarancji. Niby zrobili a nie zrobili. Mi już po gwarancji zaśpiewali 800 zł. Na razie wymieniam sobie korespondencję z Toyotą ale jednocześnie szukam rozwiązania problemu.

Offline Eko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Grudnia 2019, 22:13:53 »
Powtórzę raz jeszcze.
Odtluszczales szybę pod radarem?
I nie mam na myśli przetarcia "mystermasylem"

Offline Eko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 29 Grudnia 2019, 22:17:06 »
Bo na prawdę zastanawia mnie fakt, że niektórym nie rosieje. Ajaj widać na obrazku, Tobie i to bardzo

Offline JG2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Grudnia 2019, 11:43:35 »
Czy ktoś z kolegów ma informację od kiedy w Aurisach były montowane grzałki PCS i czy ewentualnie można taką założyć samemu bez wielkiej ingerencji w wiązkę zasilającą?

Offline Eko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 30 Grudnia 2019, 12:04:38 »
Listopad 2016 ale to rynek polski, nie wiem jak reszta,

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Grudnia 2019, 14:06:22 »
Na razie wykombinowałem, że nawiercę i wypiłuję kilka otworków w tej osłonie kamer, z jednej strony tuż przy krawędzi, aby powietrze z nadmuchu mogło wpadać pod osłonę. Potem trzeba będzie zrobić kierownicę powietrza do komory nad kamerami.

Osłonę można kupić na Alledrogo za jakieś niewielkie pieniądze, także nie ryzykuję zbyt dużo. :)
Pozdrawiam
Wojtek

Offline JG2

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris II lift - komunikat o awarii PCS przy niskiej temp. zewnętrznej
« Odpowiedź #42 dnia: 01 Stycznia 2020, 04:29:14 »
Mam Auris z kwietnia 2016 i jest bez grzałki. Czy do montażu grzałki trzeba dołożyć jeszcze jakiś sterownik grzałki, czy jest ona podłączona na stałe do zasilania kamer. Myślę o samodzielnym montażu.

Offline Eko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Stycznia 2020, 11:08:35 »
Steruje tym ecu wysyła sygnał gdy są wymagane warunki, can zegary itp.
Ale, jeżeli Twój od loczatku nie miał toproste. Wystarczy pośmiać się wg mnie np pod odszronuanie luster ale z oddzielnym przekaznikiem i brzpievznikuwm
Jedz do szybiarza, poproś by za 50 zł zdjął Ci mate z uszkodzone szyby przeznaczonej na zlomkwanie.  Ma to zrobić opalarka, grzejemy od zewnątrz  podobno około 80*C ikldj gładko puszcza.
Sry za literówki, sylwester.kto w ogóle pisze w nowy rok jakieś pierdoły? Pozdrawiam

Offline JG2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Stycznia 2020, 12:38:29 »
Ciekawy pomysł, to może się udać. Choć trochę na leniwca, myślałem że da się grzałkę podpiąć przy module kamer podobnie jak przy obecnych rocznikach. A może da się stary układ adaptować do układu z grzałką (może ktoś ma dostęp do schematu).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl