Autor Wątek: Auris II Start Edition...ktoś coś wie ?  (Przeczytany 17622 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris II Start Edition...ktoś coś wie ?
« Odpowiedź #45 dnia: 25 Listopada 2019, 09:43:20 »
Tu mamy wątek do poczytania o przygodach z tą akcją serwisową:

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,45004.0.html
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #46 dnia: 26 Listopada 2019, 02:25:34 »
A co z tym paliwem co już jest ? Wypompują czy jak ? Jestem prawie przekonany, że auris za głośno chodzi i teraz pytanie czy kwalifikuje sie na serwis z wymianą... słychać go z daleka jak jedzie...może na dniach nagram filmik i wstawię...

Chodzi o wysokość poziomu paliwa , jak będzie za wysoki to będą mieli problemy ,albo nachlapią pod kanapą (chyba ). Tak jak koledzy piszą im mniej tym lepiej dla ASO ,ale jak sądzę dla zapachu i tapicery auta też . Mi mówili od połowy baku w dół .Musisz tak tankować ,by jadąc do nich na tą operacje nie mieć za wysokiego poziomu paliwa i będzie dobrze .

Jak jest za głośny silnik to liczysz ,że nowy olej go uciszy ,bo filtry na pewno nie mają na to wpływu . Obecnie przy tych temp , palę dzienne bo ładowanie jest dobre 14.1V (utrzymuje się długawo) i obroty trzyma wyżej ,słychać go bardziej, ale nie ma tragedii . Ktoś tu pisał o tym ,że w ASO głośne tłumiki wymieniają , no bo silniki to już raczej nie . Dobra masz na końcu rury końcówkę chrom jak ja ?
A jak po nocy odpalasz , to po chwili nie schodzi z głośności bardzo ? U mnie schodzi i to znacząco .

Ja to tak rozkminiam ,że pierwszy właściciel facet był starszy i nie słyszał sinika ,dlatego dopłacił ,dołożył pierdziawkę . By usłyszeć czy silnik pracuje i czy dobrze depcze ruszając . Lub ktoś się wkurzał ,że tego auta nie słychać jak przelatuje ,parkuje . Ja z pierdziawki jestem zadowolony , na luzie lekko fajnie basuje ,a w środku jest ok . Wstawił bym foty ,ale nigdy nie lubiłem bawić się w jakieś linki do fotek ,dla czego tu nie może być bezpośredniego wklejania fotek .   

Wiesz jak jedzie auto ,to wszystkie słychać ,bo tarcie opon i opływający wiatr,powietrze , wyższe obroty silnika . Raczej bym się sugerował tym co jest na postoju .

Razem z tempomatem , mam coś takiego że ustalasz sobie prędkość max i (testowałem ) wciskasz pedał gazu a auto i silnik po uzyskaniu określonej/zadanej prędkości dalej nie przyśpiesza ,zostaje na tej prędkości a silnik wyraźnie zwalnia ,takie ustawiane odcięcie . Chyba dobre to . Szkoda że tempomat wyłącza zmiana biegu i inne , jak super było w tym względzie z DSG w VW .

Popatrz jak to ładnie niektórzy ubierają Toyoty w wyposażenie ,którego tak naprawdę w tych autach nie ma , widać to na fotkach ,cyrk na naiwniaki .https://allegro.pl/ogloszenie/toyota-auris-1-6-valvematic-start-edition-jak-nowa-8671386736

Radzę od razu po wymianie zbiornika par paliwa zalać pod korek i stanąć pod górkę. Ja nie sprawdziłem i lało się bo podwinęła się uszczelka.
A to pierdoły z ASO , robią za free to nie uważają ,oj to w takim razie od razu po wylocie auta od nich ,trzeba samemu kanapę do góry i zobaczyć .Powinno być widać jak coś nie tak , naiwnie zapytam lało się do środka ,innej opcji raczej nie ma ?
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2019, 09:38:21 wysłana przez fazibazi »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #47 dnia: 26 Listopada 2019, 08:47:16 »
Też mam Aurisa z 2013 i jak mówisz pierdziawka jest w standarcie (chodzi o niklowaną końcówkę) po to jest wycięcie w zderzaku. Też mi głośno chodził na wolnych obrotach, wymieniłem cały układ na używany z rozbitka o przebiegu 15 tys km. Rok było OK a teraz znowu zaczął głośno pracować jak poprzedni. Z wierzchu układ wydechowy wygląda jak nowy. Najśmieszniejsze z tego jest to że nie ma zamienników.Albo oryginał(sam końcowy)za 600zł lub sportowy Ulter za 620 -720 zł. Nie wiem co robić, rozglądam się za firmą która dorabia tłumiki ale nie mogę zanleźć (nie chodzi mi o kwasówkę tylko o zwykły tłumik)
A lało się na zewnątrz po zbiorniku przy prawym tylnym kole(zaraz obok rury wydechowej masakra)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #48 dnia: 26 Listopada 2019, 10:45:10 »
Też mam Aurisa z 2013 i jak mówisz pierdziawka jest w standarcie (chodzi o niklowaną końcówkę) po to jest wycięcie w zderzaku
No jedno i drugie pasuje do siebie jak ulał i końcówki nie idzie zdjąć . To wszystkie Aurisy to mają , a ja myślałem że tylko lepsze wersje .Muszę popatrzeć na ulicach na tyłki innych Aurisów .

Też mi głośno chodził na wolnych obrotach, wymieniłem cały układ na używany z rozbitka o przebiegu 15 tys km. Rok było OK a teraz znowu zaczął głośno pracować jak poprzedni. Z wierzchu układ wydechowy wygląda jak nowy. Najśmieszniejsze z tego jest to że nie ma zamienników.Albo oryginał(sam końcowy)za 600zł lub sportowy Ulter za 620 -720 zł. Nie wiem co robić, rozglądam się za firmą która dorabia tłumiki ale nie mogę zanleźć (nie chodzi mi o kwasówkę tylko o zwykły tłumik)

Nie wiem mi to mruczenie pasuje ,chyba przesadzacie ,sąsiad myśli że mam lux wersje zczipowaną i ze sport wylotem ;). Popierduję sobie i udaje ,że mam nie Start tylko Sport-Edition he he .

Kładłem się pod auto i z tłumikiem wszystko OK ,po za tym raczej na te lata za wcześnie na dziury w tłumiku , oryginał lepszy od zamienników . Oczywiście ktoś może pomyśleć ,że mamy dziurę w tłumiku ,nawet ja sam tak pomyślałem jak nie obejrzałem tłumika . Dźwięk jest podobny ,może wy macie już jakąś dziurę i dlatego dB wzrosły .

A lało się na zewnątrz po zbiorniku przy prawym tylnym kole(zaraz obok rury wydechowej masakra)

A czyli coś źle zrobili z uszczelką na styku ze zbiornikiem , czyli to co widać pod kanapą to jeszcze coś innego . A może to jest jeden element ,który uszczelnia otwór pod kanapą i otwór w baku . No to super mają naprawić by się tam jakimś króćcem tego zbiornika par paliwa nie lało i nie śmierdziało , robią to a leje się skąd indziej i śmierdzi no super . Mi w aucie nie śmierdzi paliwem ,poza też ,zastanawiam się czy jadąc na to to może nie pogorszy się samemu sobie .

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 26 Listopada 2019, 17:44:25 »
czyli to co widać pod kanapą to jeszcze coś innego

Pod kanapą widać dekiel a pod nim jest cały ambaras (zdjęcie z mojej Auris I):

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #50 dnia: 27 Listopada 2019, 05:34:07 »
Czyli nie możliwe jest ,by coś paliwa wpływało z baku do środka auta  . Ciekawe czy w ASO przy tej robocie ,dobrze oczyszczają to miejsce , bo widać że może do baku nalecieć sporo syfu .

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 27 Listopada 2019, 08:14:52 »
zdjęcie z mojej Auris I
A ten dekielek to ile sobie liczy wiosen?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #52 dnia: 27 Listopada 2019, 08:24:33 »
Tyle co reszta budy, w styczniu będzie 9, ale zdjecie bylo robione 2 lata temu, przy montażu webasto, więc wtedy miał prawie 7.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 27 Listopada 2019, 08:53:37 »
więc wtedy miał prawie 7.
To trochę osłabiające :shock: W takim miejscu korozja po 7 latach?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 27 Listopada 2019, 09:13:52 »
No co poradzisz. "Japończyk - prędzej zardzewieje niż się zepsuje"   :grin: . Za mojego użytkowania nic się tam nie wylało ale może poprzedni właściciel coś zaniedbał. Pod siedzeniem nie widać  :roll:

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Listopada 2019, 09:59:06 »
I dobrze bo tendencja w dużym % jest odwrotna z psuciem . Zardzewiały pojedzie ,a jak silnik kaput to piękny na lawetę i do ogródka dla kur . Właśnie dlatego obecnie mam Toyotę i tu jestem . E tam jak by się w środku wylało to spłynęło by pod nogi i wsiąkło w materiał na podłodze ,po części w kanapę . To miejsce to najwyższy punkt i tam może się zbierać skroplina ,a jak na kanapie ktoś ciężko "pracował" he he ,to guma jeździła po krawędzi i odsłoniła metal . No i suma sumarum jest to co widać .

Zawsze po zakupie auta zaglądam w takie miejsca , bo ludziska wcale tam nie sprzątają , a nuż znajdę paczkę $. W obecnej Aurisce znalazłem 1? w podziale na 10 cent .Ale znajomemu co mi ją łatwił powiedziałem początkowo ,że cała paczka była po 100? ;)

A dekiel jest na jakiś czarny klej mocowany , bo śruby to tam nie ma ?
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2019, 16:46:20 wysłana przez fazibazi »

Offline zikr6

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1,6
« Odpowiedź #56 dnia: 27 Listopada 2019, 12:16:13 »
Śruby i masa uszczelniająca

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #57 dnia: 30 Listopada 2019, 03:31:28 »
że auris za głośno chodzi
Jak tam z tym tłumikiem ,coś się wyjaśniło ?

Porównaj opis oznaczeń auta mojego ze swoim , mamy to samo ?
Ja mam tak od góry E15UT(a)
                               ZRE185(HF)
                               ZRE185L-DHFNPW(2Q) To jest wersja .

Offline camillo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 01 Grudnia 2019, 18:37:10 »
A gdzie owe oznaczenia się znajdują ?
Z tłumikiem jeszcze nic nie wiem... zapewne w przyszłym roku jakoś styczeń - luty podjadę do aso z tym bakiem i podpytam jak to jest z tłumikiem.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2019, 22:48:08 wysłana przez fazibazi »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #59 dnia: 03 Grudnia 2019, 00:52:46 »
Oznaczenia ja mam w dużym A4 i małym brifie ,czyli takim Niemieckim dowodzie rejestracyjnym .   

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl