Autor Wątek: Brak mocy, wysokie spalanie  (Przeczytany 13090 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kama44

• Toyot Leżący
  • *
Brak mocy, wysokie spalanie
« dnia: 05 Listopada 2019, 17:23:04 »
Witam,
Od tygodnia jestem posiadaczem toyota aygo 1.0 2007r i mam parę problemów z autem które chciałbym zweryfikować, pierwsze moje pytanie ile palą silniki 1.0 w cyklu miejskim bo mój pali 6,8 litra na 100km i wydaje mi się że to troszkę dużo dlatego chciałbym zapytać czy to normalne spalanie, pytanie nr 2 czym może być najczęściej w tych silnikach spowodowany brak mocy tzn czuje że silnik jest mułowaty (nie mam informacji co do napraw auta oprócz wymiany olejów czy fitrów) , pytanie nr 3, co może być powodem stuków w silniku tylko i wyłącznie na zimnym silniku przyspieszając w pierwszych 800 metrów, po rozgrzaniu silnika stuki ustępują, za ewentualne wskazówki, pomoc z góry Dziękuje.

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
Odp: Brak mocy, wysokie spalanie
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopada 2019, 10:04:37 »
ile palą silniki 1.0 w cyklu miejskim bo mój pali 6,8 litra na 100km i
Myślę że nie ma w tym nic szczególnego, światła, korki, to jest mozliwy i realny wynik
czym może być najczęściej w tych silnikach spowodowany brak mocy tzn czuje że silnik jest mułowaty
Czego oczekujesz od wolnossącego trzycylindrowca, który przy 2000-2500 RPM ma pewnie 40 koni
Stuki, odgłosy itp... to zawsze ocena subiektywna i trudno się do tego ustosunkować

Offline marantzg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Listopada 2019, 19:46:53 »
Mojej żonie Aygo z 2018r. pali po mieście 4.8/100 - olej Motul 0w20. Twoje spalanie to dla mnie tragedia, cos jest nie tak z tym silnikiem, chyba że olej mineralny słabej jakości wlany

Offline MariuszB

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Listopada 2019, 20:51:28 »
Miasto a aglomeracja z korkami to dwa różne pojęcia.
4.8 to taki silnik pali w trasie przy spokojnej jeździe.
Życie jest zbyt krótkie by jeździć nudnymi autami...

Offline Kama44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Listopada 2019, 07:22:30 »
Auto jeździ na oleju lepkości 5W-40, może filtr paliwa? Albo cewki lub świece do wymiany? Co ile się wymienia w takiej tpyocie filtr paliwa?

Offline Kama44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Listopada 2019, 07:26:31 »
Jeszcze jedno gdzie w tym aucie znajduje się filtr paliwa?

Offline marantzg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Listopada 2019, 23:16:42 »
Na trasie Aygo pali od 3.3/100 do 3.7/100, nie przekraczając 100/h

Offline marantzg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Listopada 2019, 23:23:26 »
Silnik z 2007, to wypadałoby zmienić świece, kable wysokiego napięcia, no i oczywiście filtr powietrza. Olej masz dobry, zacznij od tej wymiany, pózniej można się zastanawiać co dalej.

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Listopada 2019, 23:57:00 »
Mojej żonie Aygo z 2018r. pali po mieście 4.8/100 - olej Motul 0w20. Twoje spalanie to dla mnie tragedia, cos jest nie tak z tym silnikiem, chyba że olej mineralny słabej jakości wlany

Tiia, bajki na dobranoc. Mojej żony pali średnio 4.7 ale z przewagą trasy. Po mieście 6 to nic nadzwyczajnego.

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Listopada 2019, 23:58:44 »
Na trasie Aygo pali od 3.3/100 do 3.7/100, nie przekraczając 100/h
tak, ale na prostym odcinku i z wiatrem bez żadnej górki jedynie z kierowcą i z muskaniem gazu, nie ma szans aby taką średnia uzyskać na dłuższym dystansie,

Cytuj (zaznaczone)
Auto jeździ na oleju lepkości 5W-40,

To nie jest wskazany olej do tego silnika. 0W20 ewentualnie 5W30

Miasto a aglomeracja z korkami to dwa różne pojęcia.
4.8 to taki silnik pali w trasie przy spokojnej jeździe.
dokładnie, miasto miastu nie równe. Jeśli ktoś pisze 3,3 to bajki pisze, mówmy o średnim spalaniu a nie z górki.
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2019, 00:04:20 wysłana przez Meett »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Listopada 2019, 06:35:36 »
To chyba taka nasza polska mentalność ze spalaniem. Wszystkim samochody palą mniej niż producent przewidział ;), w temacie o nowej Ravce, silnik 2,0 benzyna bez hybrydy pali mniej niż 1,6 w Corolli po mieście ;)
@Kama44, dla mnie spalanie twojej Aygo jest w normie. Możesz oczywiście sprawdzić układ zapłonowy, filtry, zalać porządny olej ale wartości rzędu 4 litrów to bym się w mieście nie spodziewał, nawet jeśli mieszkasz przy obwodnicy. Jeśli ktoś szuka oszczędnych silników, to powinien wybierać niemieckie. 
Toyota Corolla SD 2018

Offline Kama44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Listopada 2019, 08:05:55 »
Dzięki Panowie, z tą lepkością oleju to racja, najlepsze z tego wszystkiego jest to że auto kupiłem od diagnostyka który tym samym był kierownikiem serwisu, kupiłem go bez oglądania bo zaufalem gościowi ale jak mi powiedział po 2 dniach że lał do tego silnika olej 5W40 to się przestraszyłem, zejść z lepkością do 5W30 nie mogę bo zarżne silnik prawda,? Co do świec i cewek to wymienię, mam jeszcze jedno pytanie mianowicie czy istnieje możliwość regulacji linki sprzęgła w tym modelu?  Bo gdzieś w necie widziałem że w peugocie i cytrynie się da? Sprzęgło strasznie slizga i bierze od samej góry

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Listopada 2019, 08:29:23 »
Cytuj (zaznaczone)
zejść z lepkością do 5W30 nie mogę bo zarżne silnik prawda,?

To mit, wymieniaj, pamiętaj że powinien mieć normę ACEA A5

Offline Kama44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Listopada 2019, 11:12:36 »
Były właściciel twierdzi przez telefon że lał 5W40 a ja znalazłem wpis serwisowy z przed 2 lat pod akumulatorem że był wlewamy 10W40, oszust tyle, Panowie czy mogę zejść z takiej lepkości czyli 10w40 na 5W30,? Silnik ogólnie jest w dobrej kondycji, za pomoc z góry Dziękuję

Offline Kama44

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Listopada 2019, 11:41:36 »
Przebieg 150 tys, suchy bez wycieków

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl