Autor Wątek: Yaris II 1,33 problem z startem silnika  (Przeczytany 6419 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

przemo02

• Gość
Yaris II 1,33 problem z startem silnika
« dnia: 14 Listopada 2019, 10:29:00 »
Yariska 2 generacji 1,33 silnik picuś glańcuś przez dłuższy czas jednak.
Problem polega na tym że rozrusznik nie kreci zawsze po przekręceniu kluczyka. Problem  pojawia się losowo. Niestety autem jeździ mama a mi nigdy nie robiła problemu. Czujniki położenia sprzęgła są sprawne więc to eliminuje. Szczerze obstawiam elektrykę, albo przekaźnik (którego nie mogę zlokalizować) albo jakaś masa.
Dzieje się to na obu kluczykach, jednak czasem zmiana kluczyka na drugi pomaga od razu.
Z tego co wiem to czasem potrzeba nawet piecu prób przekręcenia by w końcu zaczął działać rozrusznik.
Samego rozrusznika także jeszcze nie miałem okazji sprawdzić, jednak chociaż dzieje się to już z 2 miesiące. Podobno im bardziej wilgotno tym częściej to się dzieje jednak jak powiedziałem podczas moich prób  mi nie robiła takich problemów.
Za dwa tygodnie mam wolny weekend więc mam zamiar się zająć tym tematem więc prosiłbym o jakieś sugestie.
Z góry dzięki  :-)
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2019, 10:31:28 wysłana przez przemo02 »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Yaris II 1,33 problem z startem silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopada 2019, 13:09:08 »
Dywanik pod pedalem?

przemo02

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Listopada 2019, 13:22:28 »
:) nie, na pewno nie.

Offline Problem

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Listopada 2019, 15:09:48 »
Bendiks?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Listopada 2019, 15:23:04 »
Stacyjka ?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Listopada 2019, 16:25:26 »
zasyfione klemy ?

przemo02

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Listopada 2019, 17:35:45 »
Klemy odpadają. Są ładne i dobrze trzymają. Stacyjki szczerze mówiąc nie wiem jak sprawdzić jej sprawność, jak mówiłem nie ważne jaki kluczyk i tak się to dzieję.
No i niestety jeszcze nie dobrałem się do rozrusznika więc nie wiem czy jest bendiks sprawny. Na pewno z wywiadu wiem że nie wysuwa się wtedy gdy pojawia się ten problem. Mam tam system start stop więc faktycznie mógł się już zużyć.

Offline Radomadre

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Listopada 2019, 21:26:40 »
Tak na szybko to wydaje nie się, iż w tym przypadku zawinił czynnik ludzki czyli Twoja mama :) Ja nigdy nie miałem problemów z odpaleniem mojej Yariski (system start stop), natomiast mój tata albo na początku moja żona już tak. Albo nie do końca wciskali sprzęgło albo dywanik nie oryginalny podchodził pod pedał itp. Wyeliminuj najpierw podstawowe rzeczy a później ewentualnie szukaj problemu.

przemo02

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Listopada 2019, 07:07:39 »
Dywaniku nigdy nie było w tych okolicach, a mama jest kierowca zawodowym więc wątpię aby popełniała przy tym błąd. Ja osobiście miałem za mało możliwości prób aby mi się to zdarzyło.

Offline apq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Listopada 2019, 10:24:43 »
albo przekaźnik (którego nie mogę zlokalizować)
Skrzynka obok akumulatora.

przemo02

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Listopada 2019, 16:35:06 »
Niestety jeszcze nie miałem możliwości zaglądać ale wiem od matki że jak przekręca kluczyk a silnik nie odpala to nie gaśnie tablica w sensie kontrolki a gaśnie jedynie radio, a w momencie jak po przekręceniu kluczyka następuje rozruch to nie wyłącza się radio ale deska się wyłącza. Z tego co wiem to w trakcie zapłonu powinno wyłączać wszystkie źródła prądu.
Za dwa tygodnie będę miał możliwość przyjrzenia sie co jest

przemo02

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Stycznia 2020, 08:22:55 »
Info dla potomnych. Nie ustaliłem co było winne gdyż auto nie miało już problemów  z odpaleniem.
Tylko nie wiem dlaczego ale wyciągnąłem skrzynie w celu regeneracji łożysk w środku i po montażu auto odpala na zimnym jakby bez ssania coś w stylu na trzy gary. Błąd sondy P-0037. Padła grzałka w sondzie, a prąd idzie na grzałki (około 14V) . Wątpię aby to miało coś wspólnego z skrzynią, masy podkręcane. Czy to zapalanie ma związek z lambdą?

Offline wapniak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Stycznia 2020, 19:08:09 »
A wiesz chociaż, która to sonda? Jeśli tak to: sprawdź rezystancję grzałki. Wypnij z kostki i zmierz od strony sondy. 2 przewody tego samego koloru, bodajże czarne. Potem pomyślimy. Tu masz pomoc, odnosi się do innego modelu, ale zasada ta sama. https://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=274214

przemo02

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Stycznia 2020, 06:16:19 »
Tak juz sprawdzałem, dlatego wiem że idzie na nią +-14V a ona sama nie ma przejścia prądu. Pierwsza jest winna. Druga wszystko sprawne. Uniwersalna wejdzie?

Offline wapniak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Stycznia 2020, 08:31:38 »
Ja wymieniłem na dedykowaną, 2 razy taniej niż w serwisie, a z uniwersalną nie mam pojęcia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl