Autor Wątek: Toyota Touch 2 - soft  (Przeczytany 310487 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota Touch 2 - soft
« Odpowiedź #555 dnia: 10 Marca 2022, 12:15:36 »
mam jeszcze pytanko jaki pen najlepiej do tego i tak mniej wiecej ile czasu przeznaczyć ?

Upgrade softu Audio to ok. 400MB, a oprogramowania Navi to jakieś 1,5GB. Instaluj po kolei, nie wrzucaj wszystkiego na raz, choć da się. Czyli teoretycznie 2GB, w FAT32 pendrive wystarczy...

Nie zawsze wystartuje samo. Mnie nigdy ten upgrade sam nie startuje, wchodzę w odpowiednie opcje (nie mam ekranu przed sobą, więc nie powiem dokładnie).

P.S. Tak, dokładnie, ściągasz to co pod Twój model sprzętu...
SAP ABAP Certified Developer

Offline Venosaur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #556 dnia: 10 Marca 2022, 21:04:06 »
Dziękuję za pomoc i wskazówki.
Wszystko poszło bez problemu.  :-)
obecnie mam najnowszą wersję audio :)

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #557 dnia: 10 Marca 2022, 21:47:27 »
Dziękuję za pomoc i wskazówki.
Wszystko poszło bez problemu.  :-)
obecnie mam najnowszą wersję audio :)
Która wersja?

Offline Venosaur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #558 dnia: 11 Marca 2022, 10:08:25 »
wyświetla mi ver 1170 a było 1075

Offline seba_god

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla sedan
« Odpowiedź #559 dnia: 02 Kwietnia 2022, 13:16:00 »
Cześć koledzy,

Mam pytanie związane z nowym systemem multimedialnym (corollka sedan rocznik modelowy 2022 Executive VIP - odebrałem dwa tygodnie temu). Mam w nim nawigację, przy  próbie aktualizacji pojawia się komunikat o błędzie i konieczności kontaktu z dealerem. Dziś byłem w serwisie i mnie pogonili twierdząc, iż aktualizacje wykonuje się tylko przez Pandrive. Jakoś mi się w to nie chce wierzyć (po co w takim razie taka funkcja w systemie?). Ponadto na stronie Toyoty jest tekst o tym, iż nowe systemy aktualizują się on-line.
W serwisie MyToyota aktywowałem "Smart services" - one są chyba między innymi odpowiedzialne za zdalne aktualizacje. Czy się mylę?
Macie to już przerobione?

Ostatnie pytanie po co jest w tym systemie Wifi? Do czego można je wykorzystać?
Pozdrawiam
Seba

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #560 dnia: 02 Kwietnia 2022, 18:09:28 »
Ponadto na stronie Toyoty jest tekst o tym, iż nowe systemy aktualizują się on-line.
Auto może i nowe, ale system stary.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #561 dnia: 02 Kwietnia 2022, 18:13:12 »
Wi Fi masz dla navi ( pogoda, informacje,  korki itp.)
On line można przesłać np.zaplaniwaną trasę. 

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline seba_god

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla sedan
« Odpowiedź #562 dnia: 03 Kwietnia 2022, 10:36:00 »
Ok. tylko dlaczego w opisie aktualizacji na stronie Toyoty piszą, iż są dwie metody aktualizacji map:
1. dla nowych systemów metoda online
2. wejść na stronę Toyoty i pobrać aktualizację dla starszych systemów.
żródło: https://www.toyota.pl/service-and-accessories/my-toyota/map-updates

W mojej nawigacji jest w menu dostępna funkcja "Aktualizacja map". Czy mam rozumieć, że muszę włożyć pendrive z mapami i dopiero wtedy jej użyć?
W tej chwili wywala mi komunikat, że jest problem i sugeruje kontakt z dealerem. Przy braku pendrive z nową mapą komunikat powinien być trochę inne (o ile pisał to ktoś z głową).

https://photos.app.goo.gl/gPtw3JmDofpAox6T6

Co ciekawe to aktywowałem smart services ale nie pojawiła mi  się możliwość przesyłania trasy zdalnie do samochodu.
Pozdrawiam
Seba

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #563 dnia: 03 Kwietnia 2022, 12:00:19 »
Nie wiem jak jest konkretnie u Kolegi w nowym systemie. Ale co do zasady aktualizacja map to kilka lub kilkanaście GB danych i ściąganie danych w tle nie ma żadnego sensu. Na internetowym koncie MyToyota jest sklep i tam jest dostępne wszystko, co się Koledze należy.
On line można przesłać np.zaplaniwaną trasę.
To chyba idzie przez BT
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2022, 12:52:37 wysłana przez surrender »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #564 dnia: 03 Kwietnia 2022, 13:38:10 »
Być może po BT, w każdym bądź razie u mnie działa.
Co do przesłania map On line, też mam teoretycznie taką opcję, ale ograniczoną do bodajże dwóch lub trzech map. Nigdy nie próbowałem tego sposobu, z penem jest to godzina z całym pakietem.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2022, 13:40:42 wysłana przez Krisman »

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #565 dnia: 04 Kwietnia 2022, 08:49:46 »
Panowie, jak najbardziej można via połączenie komórkowe. Nie ma problemu. Trzeba podpiąć przez BT telefon i włączyć tethering... zalogować trzeba się jeszcze do myToyota w aucie. Działa, sprawdzałem. Jednakże, zdecydowanie lepiej i pełniej (wraz ze zmianą numeracji), jest zrobić to z pendrive i taką procedurę polecam. To samo z aktualizacją oprogramowania Audio i oprogramowania navigacji (nie mylić z mapami, bo to co innego).

WIFI jest jako hotspot dla telefonów w aucie, a nie że podepniemy auto pod inny hotspot...

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #566 dnia: 04 Kwietnia 2022, 10:42:36 »

WIFI jest jako hotspot dla telefonów w aucie, a nie że podepniemy auto pod inny hotspot...

Jako hotspot? W mojej Corolli'19 po włączeniu Wi-Fi w ustawieniach nie jest rozgłaszana żadna sieć Wi-Fi.
Po co miałby być ten hotspot, dla serwisu bezprzewodowego czy by udostępniać internet? Jeśli to drugie to powinno być gdzieś miejsce na kartę SIM, by mieć jakiś pakiet danych do wykorzystania.
Mógłbyś to trochę rozjaśnić?
Nie mam navi jak by co.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #567 dnia: 04 Kwietnia 2022, 12:17:03 »
...to i nie masz Wi- Fi, skoro bez NAVI
Jest dopiero po dołożeniu modułu.
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #568 dnia: 04 Kwietnia 2022, 21:33:52 »
Wifi w standardowym tablecie bez navi służył do włączenia MirrorLinku, nawet działał do czasu jak wgrałem aktualizację z grudnia 2020, przestał, ale w "najnowszym" z kwietnia zeszłego roku znowu zaczął działać, przynajmniej u mnie, nie używam ale sprawdziłem z ciekawości.
Co do hotspotu wifi, Toyota sprzedaje osobny moduł, montowany w środkowym tunelu, obok podłokietnika, jest nawet instrukcja montażu na portalu tech, osobiście gdybym sam potrzebował hotspota w aucie to bym włożył do schowka pod łokciem stary telefon z kartą sim i włączył tethering.
Jeśli chodzi o aktualizacje to w poprzednich wersjach robiło się je tylko z pendrive ale być może w najnowszej wersji zrobili upgrade OTA, tylko pytanieo czy wymaga udostępnienia tabletowi osobnego internetu np z telefonu czy korzysta z wbudowanego modemu, który mają wszystkie tablety, starsze i nowsze, z  navi i bez. W to drugie wątpię bo prędkości transmisji tych modemów nie były jakieś porażające więc trwałoby to wieki. Sama trochę dłuższa przejechana trasa potrafi się wysyłać na serwer czasem 2 dni a co dopiero pobranie paczki z firmware (te karty sim mogą mieć narzucone jakieś sztywne limity ilości danych i prędkości).

Offline K602

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #569 dnia: 04 Kwietnia 2022, 22:06:45 »
W mojej ocenie, patrząc na zachowanie systemu, WIFI jest samym hotspotem.

Do ściągania map online, trzeba udostępnić internet z telefonu...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl