Autor Wątek: Auris 1.6 LPG automat  (Przeczytany 11179 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris 1.6 LPG automat
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Listopada 2019, 09:03:57 »
Szczerze odradzam kupowania auta z lpg, szczególnie nie polecam BRC i Landi Renzo o lubryfikatorze nie wspomnę.

Czyli zakładasz że nie warto kupić zamochodu z LPG a sam założyłeś - więc nie chcesz go później sprzedać. Sory ale LPG nie dyskfalifikuje samochodu! Wszystko zależy od tego jak ktoś go użytkował i czy dbał o samochód. Sam miałem Aurisa 1.6 2010 FL z BRC 80 000 km zrobione na LPG (a łacznie samcohód mial 150 000KM przejechane) i nic się nie działo. Wymiana oleju co 12000 km regulacja i wymiana filtrów!  tak samo i nic się nie działo. Nawet dodam że Toyota (ASO Bielany) tego Aurisa odemnie odkupiła (w czerwcu tego roku) a później sprzedała jako pewne używane. Aczkolwiek duża część aut z LPG (szczególnie te tańsze) są zajechane do granic możliwości. Dlatego panuje takie przekonanie że samochód z LPG lepiej sobie odpuścić.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Listopada 2019, 10:15:38 »
Nie będę pisał o wyższości świat jednych nad drugimi.
Ja osobiście nie kupiłbym używanego samochodu z używana instalacja lpg, a z BRC czy landi to na 100% nie. Wolałbym kupić bez lpg i sobie założyć. Poziom montazu instalacji w naszym kraju jest bardzo niski, z reguły montaz odbywa się ?do obiadu?. Polak niestety potrafi oszczędzać na wszystkim, wystarczy popatrzeć ile jeździ samochodów bez korka wlewu lpg. Tyle w temacie.
Piszesz, ze Bielany odkupiły od ciebie toyote. Każdy dealer lubi przyjmować samochody tej samej marki co sprzedaje z prostego powodu, mogą z nim zrobić wszystko.
Toyota Corolla SD 2018

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Listopada 2019, 13:12:26 »
Każdy dealer lubi przyjmować samochody tej samej marki co sprzedaje z prostego powodu, mogą z nim zrobić wszystko.
Zrobić wszystko to znaczy co ?
Przerobić na kwietnik, rozebrać na części, zezłomować, czy sprzedać z zyskiem jako pewne auto od Toyoty z roczną gwarancją.
I ta roczna gwarancja obejmuje też tą wredną, wadliwą i fatalną instalację gazową.

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Listopada 2019, 15:23:55 »
Kupując używany samochód możemy spodziewać się dosłownie wszystkiego nawet z salonu Toyoty plus :P   i nie mówmy o pewnej historii auta jeżeli był naprawiany poza Aso to nie będzie żadnego śladu ani wpisu. Oczywiście zgadzam się że druciarzy LPG mamy w Polsce w większości zakładów , tylko nieliczni robią to naprawdę dobrze, dlatego kupno używanego z gazem jest ryzyko większe ale też nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka. Oczywiście że długość wężyka od wtryskiwacza do wkrętki ma znaczenie i zawsze najlepiej jak najkrótsze ale też nie przesadzajmy z tymi kilkadziesiąt centymetrów bo to już katastrofa :P
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Listopada 2019, 18:54:57 »
Ja osobiście nie kupiłbym używanego samochodu z używana instalacja lpg, a z BRC czy landi to na 100% nie. Wolałbym kupić bez lpg i sobie założyć. Poziom montazu instalacji w naszym kraju jest bardzo niski, z reguły montaz odbywa się ?do obiadu?
Kojażę Cię z forum lpg i generalnie masz rację, ale z powyższym się osobiście nie zgadzam.
Z mojego punktu widzenia (sam ogarniam lpg) po kupnie auta z lpg mam instalację wbitą w DR. Jeśli jest skopana lub nieodpowiednie graty, to wywalam graty i montuje po swojemu. Nawet gdybym się nie znał, to doprowadzenie do ładu obecnej instalacji jest tańsze niż montaż nowej, bo być może nie wszystko jest do wymiany.
Pomijam zagadnienia i teorie wsysane z palców przez majstrów z forum lpg, nie dajmy się zwariować.
Też nie bardzo lubię BRC, Prins czy inne wynalazki, ale zauważ jedną sprawę- te instalacje są [cenzura] fajnie długowieczne. Troszkę może ich jakość opadła, ale porównując powiedzmy wtryski Hana i brc, to hana upadła na pysk z hukiem.
Wtryski na szynie, no cóż... Gwarantuję, że jeśli instalacja będzie odpowiednio wystrojona, to nie zauważysz różnicy między szyną, a wtryskami pojedynczymi. Oczywiście szyna zamontowana zgodnie ze sztuką, czyli blisko wkrętek..
Tak dla własnej ciekawości, poszukaj instalacji montowanych w Australii lub NZ. Ludzie śmigają na szynach, bo ma prawo to działać pod pewnymi warunkami.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Listopada 2019, 20:24:49 »
@edison, uważasz, ze długości wężykow to mit ? Gazownik u którego zakładałem gaz do Toyoty, w Dusterze mojego znajomego wymieniał cały przód instalacji. Wężyki w fabrycznej (zakładanej na etapie produkcji samochodu) instalacji lpg miały po wyprostowaniu (są wyprofilowane): dwa zewnętrzne ok 38cm, dwa wewnętrzne ok 17 cm. Żeby być precyzyjnym, długości wezykow podałem tylko za przykład. Na prawidłowy montaz składa się dużo więcej niuansów, niż sam sterownik, wtryski i reduktor ;)

@agiles dobrze mnie kojarzysz. Tu na forum posługujemy się pewnymi ?skrótami myślowymi? i nie zawsze, z uwagi na obszerność tematu lpg, posługujemy się precyzyjnymi stwierdzeniami. Szyna to tylko ?obudowa? wtrysków pojedynczych. Natomiast, moim skromnym zdaniem, nie da się zamontować porządnie i blisko wkretek szyny z uwagi na jej gabaryty i na osprzęt silnika. Dlaczego często jest montowana przez fahofcuf ? Bo łatwiej jest ja zamontować od wtrysków pojedynczych i potrzeba  na to więcej czasu ;) - tylko i aż.
Ilu jest gazowników, którzy demontują kolektor do nawiertow ? Nie za wiele z uwagi na czas montazu instalacji. Nie wrzucam wszystkich do jednego wora ale jakość montazu instalacji w naszym kraju jest słaba.
Miałem okazje być kiedyś na szkoleniu BRC, pomijając pitolenie....... wprost mówią, ze kolektorów nie należy demontować. Kolejna sprawa jest zablokowany sterownik, w razie w tylko serwis ma do niego dostęp. Nie jest tez tajemnica, ze gazownik nie ma pełnego wglądu we wszystkie opcje sterownika. Następna sprawa o ceny części zamiennych takich jak reduktor czy wtryski, niestety nie są proporcjonalne do jakości. O Landi to juz nawet pisać nie będę ;)

« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2019, 20:28:10 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 22 Listopada 2019, 21:11:15 »
@edison, uważasz, ze długości wężykow to mit ?
Przeczytaj uważnie. Co do tematu ogólnego bez zmian. :)
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl