Skoro cena Hybrydy Exa i 4x4 przekracza teraz 200k to w wersji plugin przekroczy zapewne 250 i będzie chyba bliżej 300. Jak za Toyotę to już sporo.
No właśnie cena w Europie pewnie będzie zabijać opłacalność zakupu, a szkoda, bo szykuje się kawał świetnego auta

Z tego co oglądałem na yt, to amerykańscy recenzenci szacują cenę w USA na poziomie 50k USD, a biorąc pod uwagę różnicę w cenie obecnych modeli miedzy USA a PL, to u nas cena Plug-ina będzie zaczynać sie pewnie od 220-250tys. PLN.
Kurczę, jak brałem IV gen. na wynajem w ub. roku, to tak zakładałem, że do 2021 pojawi się wersja Plug-in i wtedy będzie można myśleć o wymianie. A teraz to nie takie oczywiste... bo i wysokość raty najmu jest kosmiczna przy hybrydach plug-in i elektrykach. W PL wciąż panuje przekonanie (i to nawet wśród operatorów flotowych), że po tych 3 latach trzeba wymieniać w tych samochodach baterie

Co do samego auta, to podobno dzięki znacznie wydajnieszej baterii, mogli wsadzić dużo mocniejsze silniki elektryczne, zwłaszcza na tylnej osi, dzięki czemu to już nie jest pseudo-AWD, tylko prawdziwy napęd na 4 buty, jaki powinien być. Stąd też ponoć ten przyrost mocy do ponad 300KM, przy zastosowaniu tego samego benzyniaka, co w zwykłej hybrydzie. Już pomijam zalety jazdy na prądzie - u mnie przez 5 dni w tygodniu mógłbym śmigać do pracy bez odpalania spalinówki, a tylko w weekendy i na dłuższe wycieczki jeździć w trybie hybrydowym. Bajka!