Autor Wątek: RAV4 V. Prime - PlugIn  (Przeczytany 79288 razy)

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
RAV4 V. Prime - PlugIn
« dnia: 20 Listopada 2019, 14:24:40 »
Wiadomości już są:
"Toyota RAV4 Plug-In Hybrid ma ponad 300 KM. To najszybsza Toyota zaraz po Suprze!"
http://moto.pl/MotoPL/7,88389,25428288,toyota-rav4-plug-in-hybrid-ma-ponad-300-km-to-najszybszy-suv.html
"Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, Toyota nareszcie oficjalnie pochwaliła się modelem RAV4 w hybrydowej odmianie plug-in. Auto wyróżnia się nie tylko możliwością ładowania z gniazdka i podróżowania wyłącznie na prądzie. Prawdziwym zaskoczeniem jest moc napędu, która wynosi aż 306 KM."
https://e.autokult.pl/35656,toyota-rav4-prime-to-hybryda-plug-in-o-mocy-az-306-km

Skylog

• Gość
Odp: RAV4 V. Prime - PlugIn
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Listopada 2019, 15:24:55 »
Na pewno zapowiada się interesująco ale... jak zawsze w przypadku hybryd plug-in cena sprowadzi na ziemie potencjalnych kupców. Testowałem Outlandera w wersji plug-in. I za cenę nawet powyżej 200000zł nie warto. Tutaj myślę że cena będzie grubo powyżej 200k, obstawiam bliżej 250k.

Offline maly v8

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Listopada 2019, 16:37:05 »
I co to ma być w zamyśle konstruktorów, wyścigówka dla grzybiarza, czy bolid szalonej gospodyni domowej?  <diabel>

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopada 2019, 20:12:42 »
Ciekawa odmiana - zwłaszcza łączna moc jest imponująca biorąc pod uwagę, że silnik spalinowy jest ten sam 2,5 litrowy.

Tak więc poza  odcinkiem 60 km, gdzie pojedziemy na elektryku będziemy dalej jechać na wspomaganej spalinie (ciekawe do jakiej prędkości ), a przy prędkościach autostradowych 140+ zapewne spalanie tak jak obecnej hybrydy ok. 10 l.   

Codzienne  wyjazdy na miasto oraz do pracy jak ktoś ma nie za daleko można by obskoczyć na samym prądzie.  Chętni się znajdą byle cena nie była faktycznie zaporowa :)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Listopada 2019, 02:13:15 »
Ee, to tylko znacznie mocniejszy motor elektryczny, oraz więcej akumulatorów.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Listopada 2019, 08:28:15 »
Dobrze, że się pojawił ten model - trochę brakuje rozwiązań PlugIn u Toyoty. Tanio pewnie nie będzie, ale jak komuś takie rozwiązanie odpowiada to czemu nie. Konkurencja też jest: Peugeot 3008 Hybrid4 czy Citroem C5 Aircorss Hybrid itp.

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Listopada 2019, 11:51:42 »
ja na to, że pojawi sie plug-in po cichu liczyłem jak miał być prezentowany obecny model, dlatego po pierwszym efekcie wow!, jakoś się lekko rozczarowałem; tylko ta niby większa moc, która w żaden sposób nie zmienia osiągów od wersji 197 KM; także to tylko utwierdza mnie, że trzeba czekać na wersję FL, która będzie na pewno już z Plug-in; dla mnie to by było to na co czekam; zwykły szary dzień można by opędzać na prądzie, wtedy już warto dopłacić do takiego auta.

Offline pafcio01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Listopada 2019, 12:02:07 »
Skoro cena Hybrydy Exa i 4x4 przekracza teraz 200k to w wersji plugin przekroczy zapewne 250 i będzie chyba bliżej 300. Jak za Toyotę to już sporo.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Listopada 2019, 12:48:59 »
Skoro cena Hybrydy Exa i 4x4 przekracza teraz 200k to w wersji plugin przekroczy zapewne 250 i będzie chyba bliżej 300. Jak za Toyotę to już sporo.
No właśnie cena w Europie pewnie będzie zabijać opłacalność zakupu, a szkoda, bo szykuje się kawał świetnego auta :good:
Z tego co oglądałem na yt, to amerykańscy recenzenci szacują cenę w USA na poziomie 50k USD, a biorąc pod uwagę różnicę w cenie obecnych modeli miedzy USA a PL, to u nas cena Plug-ina będzie zaczynać sie pewnie od 220-250tys. PLN.

Kurczę, jak brałem IV gen. na wynajem w ub. roku, to tak zakładałem, że do 2021 pojawi się wersja Plug-in i wtedy będzie można myśleć o wymianie. A teraz to nie takie oczywiste... bo i wysokość raty najmu jest kosmiczna przy hybrydach plug-in i elektrykach. W PL wciąż panuje przekonanie (i to nawet wśród operatorów flotowych), że po tych 3 latach trzeba wymieniać w tych samochodach baterie :wallbash:

Co do samego auta, to podobno dzięki znacznie wydajnieszej baterii, mogli wsadzić dużo mocniejsze silniki elektryczne, zwłaszcza na tylnej osi, dzięki czemu to już nie jest pseudo-AWD, tylko prawdziwy napęd na 4 buty, jaki powinien być. Stąd też ponoć ten przyrost mocy do ponad 300KM, przy zastosowaniu tego samego benzyniaka, co w zwykłej hybrydzie. Już pomijam zalety jazdy na prądzie - u mnie przez 5 dni w tygodniu mógłbym śmigać do pracy bez odpalania spalinówki, a tylko w weekendy i na dłuższe wycieczki jeździć w trybie hybrydowym. Bajka!

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Listopada 2019, 13:23:54 »
Wszystko się zgadza. I to na pewno bardzo ciekawa propozycja, ale nie okłamujmy się to nadal będzie Toyota za ponad 200k. I jestem przekonany że każdy nabywca tego modelu kupi go nie ze względu na oszczędność, a przyspieszenie, moc, wygodę. Bo na pewno w jeździe codziennej będzie oszczędnie, ale nie na tyle żeby zwróciła się różnica między pluginem a np hybrydą.

Druga sprawa że i samą hybydę kupujemy ze względu na komfort i w najnowszej odsłonie również moc. Bo nawet jeżdżąc oszczędnie ile czasu, jest potrzebne żeby zwróciła się różnica między benzyną a hybrydą 6-7 lat robiąc rocznie kolo 25000km?

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Listopada 2019, 22:34:47 »
Większa moc, wynika z innych akumulatorów i pojemności.
W hybrydzie , gdzie są akumulatory 1,8-1,9 kWh masz ustawiony "bezpiecznik" na 23kW.
Wiec w pluginie, gdzie pewnie pojemność będzie około 12kWA, po prostu będzie większa dostępna moc.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Grudnia 2019, 15:01:52 »
w przypadku tego plugin jeździłbym przez 80 procent drogi na baterii i byłbym w stanie przymknąć oko na desperacki design nadwozia. na coś takiego mógłbym wymienić czwartą generację, zwłaszcza po liftingu..

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Stycznia 2020, 10:56:11 »
Czyżby Prime miała być tańsza niż zakładaliśmy? Na forum RAV4 World użytkownik zamieścił post ze screenem z norweskiego cennika gdzie cena między wersją Selection AWDi a Prime to około 6%. Jakby przenieść te % na PL warunki wyszłoby że przykładowo Selection AWDi 165000zł to Prime 175000zł? To byłaby nie lada gratka, bo choćby taki Passerati Plug-In kosztuje powyżej 200k.

Ale ciężko mi w to uwierzyć.

https://www.rav4world.com/attachments/screen-shot-2020-01-15-at-12-34-22-am-png.148578/

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Stycznia 2020, 23:53:55 »
https://www.toyotanews.eu/pl/informacje-prasowe/1504-rav4-plug-in-hybrid-nowy-flagowy-model-hybrydowy-toyoty
Cena będzie kluczowym, elementem bo za chwilkę na rynek wskoczy Tesla Y jak i Ford.

Offline piechu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Stycznia 2020, 09:17:28 »
na oficjalnych materiałach widać że wersja EU utraciła ledowe przeciwmgielne które były w prezentowanym modelu w LA, ale chyba tez zyskała podswietlenie sterownika szyb wzgledem std hybrydy

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl