Autor Wątek: RAV4 V. Prime - PlugIn  (Przeczytany 79339 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pawel4985

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 V. Prime - PlugIn
« Odpowiedź #45 dnia: 31 Maja 2020, 23:00:10 »
Jak myślicie jaka cena będzie w Polsce bo na tej stronie pisze że najuboższa wersja ma ruszyć od 152000zł po przeliczeniu.
https://whatnext.pl/toyota-rav4-prime-2021-cena/

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
RAV4 V. Prime - PlugIn
« Odpowiedź #46 dnia: 31 Maja 2020, 23:26:44 »
Jak myślicie jaka cena będzie w Polsce bo na tej stronie pisze że najuboższa wersja ma ruszyć od 152000zł po przeliczeniu.
https://whatnext.pl/toyota-rav4-prime-2021-cena/
Obstawiam cene od 179,900 w podstawowym lakierze. Cena uderza w Lexusa NX.

Camry w US tez zaczyna sie od jakichs 80tys. Zł.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 31 Maja 2020, 23:31:24 wysłana przez klaudiusz »

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 31 Maja 2020, 23:51:20 »
Cena podstawowej RAV4 Hybrid to 28100$, PlugIn 38100$. Czyli przekładając to na hybrydę u nas 137900zł to proporcjonalnie PlugIn powinien startować od 187000zł. I to w przypadku jeśli pozwolą sobie na wersję Active dla PlugIn'a

Arst

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 01 Czerwca 2020, 11:23:46 »
Obstawiam cene od 179,900 w podstawowym lakierze. Cena uderza w Lexusa NX.
Też coś tak czuję, że taniej nie będzie. A wersja Executive pewnie w okolicach 210-220 tys. zł.
Tyle, że - moim zdaniem - to cena bardziej wycelowana w (jedynego konkurenta) Outlandera PHEV, niż Lexusa. Bo jak ktoś jest zorientowany na plug-ina, to NXa nie będzie brał pod uwagę.

I tu pojawia się problem - kto to kupi? Owszem, będzie kusić osiągami (zwłaszcza w odniesieniu do Mitsubishi), ale trzeba być strasznym fanem SUV-ów i Toyoty aby wyłożyć takie pieniądze na takie auto. Moim zdaniem ten model wejdzie na rynek europejski o jakieś 5 lat za późno i nie wróżę mu wielkiego sukcesu. Osobiście wolałbym dołożyć te 20-30 tysi i kupić Teslę Model 3 (lub nadchodzący Model Y) w wersji Long Range AWD, zamiast wybierać "pół-środki".

Zresztą, widać to na ulicach - w Szczecinie jak dotąd tylko raz widziałem Outlandera PHEV, natomiast widok Leaf'ów, BMW i3, Renault Zoe, czy też ostatnio sporo Tesli Model X nie jest już niczym nadzwyczajnym na parkingach w centrach handlowych.

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 01 Czerwca 2020, 12:13:20 »
To niedo końca taki półśrodek. RAV4 plugin możesz pojechać np. Z Warszawy nad może a Teslą nie.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Arst

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 01 Czerwca 2020, 13:31:04 »
To niedo końca taki półśrodek. RAV4 plugin możesz pojechać np. Z Warszawy nad może a Teslą nie.
Też tak myślałem, ale ostatnio kilka faktów zmusiło mnie do zrewidowania poglądów...

Robiąc ostatnio 2x trasę Szczecin - Białystok, widziałem 1x Teslę Model 3 (na S3) i 2x Model S (na A2 między Wawą a Poznaniem) i tak zacząłem się zastanawiać czy i gdzie oni się naładują, jak długo będą czekać przy ładowarce, itd.
I złapałem się na tym, że przecież moja hybrydowa RAVka ma tylko 560km zasięgu (przy tempie 130km/h) i sam muszę dobrze zaplanować tankowanie (nie wcześniej, niż po zrobieniu 300-350km), żeby zrobić całą trasę (788km) z jednym postojem. A RAV4 Prime z całą pewnością nie przejedzie więcej - choćby ze względu na większą masę akumulatorów i wyższe spalanie, żeby tę masę toczyć.

A taka Tesla Model 3 LR ma obecnie już ok. 390km realnego zasięgu (więc trasę Wawa - Trójmiasto zrobisz spokojnie bez ładowania po drodze). Ostatnio słyszałem też, że GreenWay wybuduje kilkanaście punktów ładowania wzdłuż A2 między Strykowem a Warszawą i wzdłuż A1 między Strykowem a Toruniem.
Dzięki temu taką Teslą będzie już można przejechać niemal całą Polskę wzdłuż i wszerz z tylko 1 ładowaniem w połowie drogi.

Ja przy okazji tankowania i tak muszę zrobić 30min postój na posiłek i odpoczynek. W przypadku ładowania aku byłoby to dodatkowe 30-45min - czyli zamiast 7h15min, podróżowałbym ok. 7h45min (niech będzie nawet 8h15min zakładając, że będę jechał wolniej) - jak dla mnie: różnica żadna na takiej trasie, a oszczędność znacząca (nawet gdybym płacił na GreenWayu za 1kWh jak za 1 litr Pb - bo drugą "połowę" i tak naładuję w domowym garażu).

A powiedzmy sobie szczerze: ile takich wycieczek robiłby posiadacz plug-ina/elektryka rocznie? Jedną? Dwie? Przecież jak ktoś więcej jeździ poza miastem, to kupno plug-ina w ogóle nie ma sensu. Bo za te same pieniądze to można kupić porównywalnego SUVa z dieslem i cysternę paliwa do niego. No chyba, że ktoś chce być koniecznie trendy, eco, itd. - to wtedy nie ma co dyskutować.
Plug-in ma sens jedynie jak ktoś robi >90% przebiegu w zatłoczonym mieście (plus benefity z darmowego parkowania, jazdy bus-pasem, itp.), ale i tutaj elektryk i tak zawsze wygrywa.

IMHO z plug-inami jest jak z telewizorami "HD-ready" jakieś 15 lat temu - były fajne i nowoczesne, jak w gniazdku antenowym był sygnał analogowy. Bo były płaskie, lepiej oglądało się filmy z komputera, czy zdjęcia. Ich "fajność" zakończyła się wraz z pojawieniem TV cyfrowej w jakości FullHD i telewizorów obsługujących 1080p za niewiele większe pieniądze...
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2020, 13:41:44 wysłana przez Arst »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 01 Czerwca 2020, 13:46:28 »
Też tak myślałem, ale ostatnio kilka faktów zmusiło mnie do zrewidowania poglądów...

Robiąc ostatnio 2x trasę Szczecin - Białystok, widziałem 1x Teslę Model 3 (na S3) i 2x Model S (na A2 między Wawą a Poznaniem) i tak zacząłem się zastanawiać czy i gdzie oni się naładują, jak długo będą czekać przy ładowarce, itd.
I złapałem się na tym, że przecież moja hybrydowa RAVka ma tylko 560km zasięgu (przy tempie 130km/h) i sam muszę dobrze zaplanować tankowanie (nie wcześniej, niż po zrobieniu 300-350km), żeby zrobić całą trasę (788km) z jednym postojem. A RAV4 Prime z całą pewnością nie przejedzie więcej - choćby ze względu na większą masę akumulatorów i wyższe spalanie, żeby tę masę toczyć.

A taka Tesla Model 3 LR ma obecnie już ok. 390km realnego zasięgu (więc trasę Wawa - Trójmiasto zrobisz spokojnie bez ładowania po drodze). Ostatnio słyszałem też, że GreenWay wybuduje kilkanaście punktów ładowania wzdłuż A2 między Strykowem a Warszawą i wzdłuż A1 między Strykowem a Toruniem.
Dzięki temu taką Teslą będzie już można przejechać niemal całą Polskę wzdłuż i wszerz z tylko 1 ładowaniem w połowie drogi.

Ja przy okazji tankowania i tak muszę zrobić 30min postój na posiłek i odpoczynek. W przypadku ładowania aku byłoby to dodatkowe 30-45min - czyli zamiast 7h15min, podróżowałbym ok. 7h45min (niech będzie nawet 8h15min zakładając, że będę jechał wolniej) - jak dla mnie: różnica żadna na takiej trasie, a oszczędność znacząca (nawet gdybym płacił na GreenWayu za 1kWh jak za 1 litr Pb - bo drugą "połowę" i tak naładuję w domowym garażu).

A powiedzmy sobie szczerze: ile takich wycieczek robiłby posiadacz plug-ina/elektryka rocznie? Jedną? Dwie? Przecież jak ktoś więcej jeździ poza miastem, to kupno plug-ina w ogóle nie ma sensu. Bo za te same pieniądze to można kupić porównywalnego SUVa z dieslem i cysternę paliwa do niego. No chyba, że ktoś chce być koniecznie trendy, eco, itd. - to wtedy nie ma co dyskutować.
Plug-in ma sens jedynie jak ktoś robi >90% przebiegu w zatłoczonym mieście (plus benefity z darmowego parkowania, jazdy bus-pasem, itp.), ale i tutaj elektryk i tak zawsze wygrywa.

IMHO z plug-inami jest jak z telewizorami "HD-ready" jakieś 15 lat temu - były fajne i nowoczesne, jak w gniazdku antenowym był sygnał analogowy. Bo były płaskie, lepiej oglądało się filmy z komputera, czy zdjęcia. Ich "fajność" zakończyła się wraz z pojawieniem TV cyfrowej w jakości FullHD i telewizorów obsługujących 1080p za niewiele większe pieniądze...
Tylko ze jak Tobie sie skonczy benzyna to tankujesz na pierwszej stacji. I lecisz sobie te 140km/h po autostradzie. Tesla wlepiasz sie za ciezarowka i te 85-90 lecisz. Natomiast tak do miasta to super sprawa. Lepiej wynajac Hidhlandera jak juz bedzie na tydzien wakacji niz rezygnowac z Tesli :)

Arst

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 01 Czerwca 2020, 14:39:09 »
Tylko ze jak Tobie sie skonczy benzyna to tankujesz na pierwszej stacji. I lecisz sobie te 140km/h po autostradzie. Tesla wlepiasz sie za ciezarowka i te 85-90 lecisz.
Tak, masz rację. Póki co, to z pewnością jest kwestia jakiegoś kompromisu, ale z każdym rokiem jest co raz lepiej (rozwój technologii, wzrost gęstości energii w akumulatorach + rozwój infrastruktury do ładowania w PL)

Natomiast tak do miasta to super sprawa. Lepiej wynajac Hidhlandera jak juz bedzie na tydzien wakacji niz rezygnowac z Tesli :)
Dokładnie. Oczywiście każdy dobiera auto do swoich potrzeb. Ja po prostu doszedłem do wniosku, że byłbym już w stanie jeździć elektrykiem na codzień. Ale są priorytety - najpierw instalacja fotowoltaiki w domu. Bez tego nie ma zabawy... <taniec>

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 02 Czerwca 2020, 09:15:06 »
Wszyscy macie rację. Jeśli Prime będzie kosztowała powyżej 200k ( a wszystko na to wskazuje) to to auto nie jest tyle warte. Nie okłamujmy się RAV4 nie jest autem premium i już wydanie 180k na Executive to jednak moim zdaniem górna granica za tego typu samochody. Na pewno Prime kusi osiągami, może nieco lepszymi dodatkami we wnętrzu (oby dołożyli wyciszenia, ale zakładam że to zrobią). Ale na pewno nie oszczędnością. Bo co z tego że może spalić mniej jak w zakupie będzie na tyle droga że to i tak się nie opłaci.

Druga sprawa w moim przypadku w garażu pod osiedlem nie mam możliwości ładowania z gniazdka. A te wszystkie ładowarki na mieście, to wychodzą drożej niż litr paliwa. Jeśli nie słyszeliście, to radzę poszukać w necie ile kosztuje naładowanie auta w mieście "szybką" ładowarką.

Podsumowując. Jakbym miał wydać powiedzmy 220k na RAV4 Prime. To wolałbym dołożyć i wziąć Highlandera który też niedługo ma zawitać do EU. A to już inna liga.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 02 Czerwca 2020, 17:40:20 »
moim zdaniem problem polega na tym, że obecne hybrydowe rav4 są na tyle ekonomiczne i bezproblemowe w eksploatacji, iż niewielu użytkowników czuje potrzebę wymiany na cokolwiek innego; tym bardziej dziwnego i obarczonego dużą dopłatą. hybrydę używamy jak chcemy - jest autonomiczna i stosunkowo dynamiczna. ma tani serwis i trzyma wartość przy odsprzedaży. plugin narzuca jednak pewien reżim; ja sam w dłuższej perspektywie nie byłbym skłonny co wieczór wtykać go do gniazdka.

osiągi poniżej 7 do setki są dla innych aut, trudno wykorzystać je w takim aucie jak rav4..

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 02 Czerwca 2020, 18:18:03 »
osiągi poniżej 7 do setki są dla innych aut, trudno wykorzystać je w takim aucie jak rav4..

Abstrahując od wszystkiego - ja bym nie miał problemów z wykorzystaniem tych osiągów  :grin:

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 03 Czerwca 2020, 17:24:00 »
skoro podwozie tego wozu nie jest w stanie okiełznać testu łosia przy 77 km/h, to zwiększanie mocy mija się z celem..

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 03 Czerwca 2020, 17:28:13 »
skoro podwozie tego wozu nie jest w stanie okiełznać testu łosia przy 77 km/h, to zwiększanie mocy mija się z celem..
Juz jest. Poprawili oprogramowanie i teraz jest liderem segmentu.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 03 Czerwca 2020, 17:46:33 »
bardzo chciałbym by tak było, ale nie jest. podwozie jest chybotliwe juz przy niezbyt szybkiej jeździe a gwałtowna reakcja esp tylko to tuszuje. zbyt wąskie opony, zbyt duża buda z olbrzymim tylnym zwisem, zbyt mały rozstaw osi oraz słabo zestrojone zawieszenie tłukące na poprzecznych nierównościach; zwłaszcza tył.. fizyki pan nie oszukasz..

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 03 Czerwca 2020, 17:56:57 »
fizyki pan nie oszukasz..

Nie oszukasz, ale jak możesz każdym kołem sterować indywidualnie, to zyskujesz spore oręże do ujarzmienia jej

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl