Autor Wątek: RAV4 V. Prime - PlugIn  (Przeczytany 79452 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: RAV4 V. Prime - PlugIn
« Odpowiedź #120 dnia: 27 Listopada 2020, 14:57:46 »
Moim zdaniem elektryki maja sens jako małe autka miejskie, najlepiej z możliwością ładowania w pracy, a idealnie jak do ładowania jest używana instalacja z fotowoltaiką.
Do dalszych wyjazdów nadal potrzebne jest auto z napędem spalinowym / hybrydowym.
Plug-in ma sens, zwłaszcza w małych i średnich samochodach, którymi głównie jeździ się po mieście, a rzadziej poza.
Natomiast plug-in w dużych autach to moim zdaniem głównie wybieg producentów marek premium, mający na celu wypuszczanie aut z dużymi silnikami przy ominięciu kar wymyślonych przez EU.
Gdyby rav4 plug-in kosztowała o 10..20k wyżej od analogicznej hybrydy to ja bym się zastanawiał czy nie kupić. Nie dlatego by zaoszczędzić na paliwie ale z racji 300KM pod maską.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #121 dnia: 27 Listopada 2020, 15:09:34 »
Gdyby rav4 plug-in kosztowała o 10..20k wyżej od analogicznej hybrydy to ja bym się zastanawiał czy nie kupić. Nie dlatego by zaoszczędzić na paliwie ale z racji 300KM pod maską.

Dokładnie. Natomiast ceny jakie są u naszych sąsiadów wiemy. Taniej nie będzie, bo mamy różne daniny, które trzeba opłacić fiskusowi, poza tym ludzie nie są głupi i umieją liczyć - jeśli w PL to auto byłoby znacznie tańsze niż w pozostałych krajach UE, to zaczęliby je stąd importować, a to nie opłacałoby się innym krajowym importerom Toyoty ani dealerom.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #122 dnia: 27 Listopada 2020, 15:45:36 »
U niemca wersja podstawowa 46k eur, na nasze ok 208k.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #123 dnia: 27 Listopada 2020, 15:55:34 »
Odejmij niemiecki VAT, dodaj polski i akcyzę, to wyjdzie więcej niż w DE.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #124 dnia: 27 Listopada 2020, 21:17:39 »
No niestety, przez wysoką cenę PRIME w Polsce nie będzie hitem   :song:
Ale np. w USA po uwzględnieniu dopłat, różnica to raptem 1500$ (i tam, to działa)
Nie bardzo wierzę, że cena ta będzie zbliżona do Acrossa, bo tego nikt nie kupi podobnie jak Acrossa - to jest po prostu zabieg marketingowy Suzuki. Bardziej wierzę w cenę o 5000 zł do 8000 zł wyższą od obecnej RAV4. Za kwotę 261 tyś zł to ja nawet nie spojrzę na ten samochód. W tej cenie jest wiele aut do wyboru, w tym "pełne" elektryki.

nie będzie, toyota z podobnym poziomem wyposażenia będzie droższa... i jaki to byłby zabieg marketingowy suzuki? oddać technologię toyocie i nie sprzedawać tego, co się dostało w zamian od toyoty przez zawyżone ceny?
i zapewne ludzie kupią rav4 plugin w PL, skoro np yaris gr wyprzedał się na pniu choć był 2x droższy niż zwykły, skoro NX sprzedawały się (mimo, że podobna rav4 kosztowała 80k mniej), a były w sumie z grubsza jedynie lepiej wykończoną wersją rav4
ludzie to kupią. kuga plugin miała już chyba ze 2 akcje serwisowe, więc jak komuś zależy na pluginie i niezawodności albo osiągach hot hatcha to zapłaci
a Toyota nie musi martwić się o sprzedaż w PL, bo i tak nie nadąża z produkcją, więc mogą mieć gdzieś nasz rynek - kupią to ok, nie kupią to też ok

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #125 dnia: 27 Listopada 2020, 22:42:20 »
No niestety, przez wysoką cenę PRIME w Polsce nie będzie hitem   :song:
Ale np. w USA po uwzględnieniu dopłat, różnica to raptem 1500$ (i tam, to działa)
Nie bardzo wierzę, że cena ta będzie zbliżona do Acrossa, bo tego nikt nie kupi podobnie jak Acrossa - to jest po prostu zabieg marketingowy Suzuki. Bardziej wierzę w cenę o 5000 zł do 8000 zł wyższą od obecnej RAV4. Za kwotę 261 tyś zł to ja nawet nie spojrzę na ten samochód. W tej cenie jest wiele aut do wyboru, w tym "pełne" elektryki.

nie będzie, toyota z podobnym poziomem wyposażenia będzie droższa... i jaki to byłby zabieg marketingowy suzuki? oddać technologię toyocie i nie sprzedawać tego, co się dostało w zamian od toyoty przez zawyżone ceny?
i zapewne ludzie kupią rav4 plugin w PL, skoro np yaris gr wyprzedał się na pniu choć był 2x droższy niż zwykły, skoro NX sprzedawały się (mimo, że podobna rav4 kosztowała 80k mniej), a były w sumie z grubsza jedynie lepiej wykończoną wersją rav4
ludzie to kupią. kuga plugin miała już chyba ze 2 akcje serwisowe, więc jak komuś zależy na pluginie i niezawodności albo osiągach hot hatcha to zapłaci
a Toyota nie musi martwić się o sprzedaż w PL, bo i tak nie nadąża z produkcją, więc mogą mieć gdzieś nasz rynek - kupią to ok, nie kupią to też ok

No w zasadzie tak można podsumować nasze kilku stronnicowe rozkminy :D

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #126 dnia: 28 Listopada 2020, 11:30:02 »
osiągach hot hatcha
Podejrzewam, że to żart - 6 sek do 100/h to jednak nie hot hatch.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #127 dnia: 04 Grudnia 2020, 13:04:00 »
Ach ten XXI w. I nierzetelne pseudo "dziennikarstwo".  :thumbdown:

https://spidersweb.pl/autoblog/test-losia-toyota-rav4-plug-in-hybrid/

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #128 dnia: 22 Grudnia 2020, 20:07:23 »
Także tego... :thumbdown:
PS. Może za 2, 3 lata używany będzie w sensownej cenie, aby nabyć. Może jakieś wyprzedaże za rok w salonach? No ale tego się spodziewałem akurat, że cena tyle wyniesie.

https://spidersweb.pl/autoblog/toyota-rav4-plug-in-hybrid-cena-phev/?fbclid=IwAR34VfGtf8gSCUDgP8bNVbt-ll-MQRt1NfCBQb2UBO7co4D78poSVlX5oMc

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #129 dnia: 22 Grudnia 2020, 20:19:12 »
Super cena, nie ma co  <zalamka>
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #130 dnia: 22 Grudnia 2020, 20:35:22 »
Czyli pomyliłem się o 5 tysi na korzyść Toyoty pewnie jakiegoś bonusu nie uwzględniłem...

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #131 dnia: 22 Grudnia 2020, 20:39:32 »
Czyli pomyliłem się o 5 tysi na korzyść Toyoty pewnie jakiegoś bonusu nie uwzględniłem...

Pewnie już liczyłeś z kosztem wymiany podświetlenia przycisków, oświetlenia ledowego, haczyka na zakupy w bagażniku, wycieraczek, montowaniem rejestratora przód + tył, oponami, dywanikami, siatkami do bagażnika etc.  :grin:

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
RAV4 V. Prime - PlugIn
« Odpowiedź #132 dnia: 22 Grudnia 2020, 20:40:29 »

Pewnie już liczyłeś z kosztem wymiany podświetlenia przycisków, oświetlenia ledowego, haczyka na zakupy w bagażniku, wycieraczek, montowaniem rejestratora przód + tył, oponami, dywanikami, siatkami do bagażnika etc.  :grin:
Nie. Po prostu zapomnial dodac kolor metalic do ceny auta.

Wiedzialem ze Toyota upadnie na glowe  z cenami. Nie wiedzialem tylko ze z trzeciego pietra.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #133 dnia: 22 Grudnia 2020, 21:09:33 »
Już widziałem Plug in w Auchan Ravkę!, a sorry był znaczek Suzuki  :-(

Offline miazo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #134 dnia: 22 Grudnia 2020, 21:25:10 »
Cytuj (zaznaczone)
Super cena, nie ma co

I to wszystko z bagażnikiem o 60 litrów mniejszym niż dotychczasowa RAV4.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl