Autor Wątek: RAV4 V. Prime - PlugIn  (Przeczytany 79482 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
Odp: RAV4 V. Prime - PlugIn
« Odpowiedź #180 dnia: 28 Listopada 2021, 19:34:15 »
Pytanie do właścicieli RAV4 PlugIN !!!

czy możecie podać koszt miesięczny / km przejechane ?

nie interesuje mnie spalanie a cały koszt przejazdu np za 1000 km.

pytam ponieważ jestem zainteresowany zakupem PlugIN i chce dowiedzieć się ile będzie mnie kosztował w faktycznym użytkowaniu - prąd tez kosztuje ...

dzięki z góry za odpowiedz  :-)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #181 dnia: 28 Listopada 2021, 21:08:36 »
Pytanie do właścicieli RAV4 PlugIN !!!

czy możecie podać koszt miesięczny / km przejechane ?

nie interesuje mnie spalanie a cały koszt przejazdu np za 1000 km.

pytam ponieważ jestem zainteresowany zakupem PlugIN i chce dowiedzieć się ile będzie mnie kosztował w faktycznym użytkowaniu - prąd tez kosztuje ...

dzięki z góry za odpowiedz  :-)
Zobacz to: https://youtu.be/tia9Ka5E5Kg

Superb Plugin. Dokladne koszty.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #182 dnia: 28 Listopada 2021, 22:08:05 »

Zobacz to: https://youtu.be/tia9Ka5E5Kg

Superb Plugin. Dokladne koszty.

to sa ogolne cyfry i ceny ja pytam o realne koszta TOYOTY
masz RAV4 PlugIN ?

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #183 dnia: 28 Listopada 2021, 22:47:02 »
Odpowiedź na zadane tak pytanie jest bardzo złożona bo zależy od wielu czynników zmiennych m.in:

- jak jest styl jazdy (spokojny, agresywny);
- jaki procent jazd będzie odbywać się w mieście (jakim mieście dużym, małym) a ile na trasach szybkiego ruchu (autostrady) i z jakim prędkościami się będzie podróżowało;
 - jakie będą dzienne przebiegi auta (chodzi o wykorzystanie energii w akumulatorach na EV);
 - gdzie się będzie ładować auto (domek, garaż czy publiczne ładowarki (jakie ładowarki bo cena tez jest różna od np. 1,29 zl/kWh na GreenWay wzwyż);
 - jaka jest taryfa prądu (nocna, całodobowa);
 - czy jest możliwość darmowego ładowania np. fotowoltanika w domu lub bezpłatne ładowarki na mieści (ile będzie takich ładowań);
 - czy auto będzie codzienny wyjeżdżało z pełna baterią
 - itd.....

Każda osoba może podać inne inne koszy utrzymania niemniej w moim przypadku wychodzi tak:
 - odcinek testowy 2350 km (600 km drogi ekspresowe i autostrady z prędkościami 120-130 km/h, reszta jazdy miejskie i podmiejskie (dojazdy do pracy - 6km - lub dzienne jazdy od 20 do 100 km)
 - średnie zużycie paliwa 1,9 l/100 km;
 - dystans jazdy na EV - 74%
 - średnie zużycie energii elektrycznej od 15,5 do 22 kWh/100 km (w zależności od temperatury otoczenia, prędkości jazdy, stylu jazdy, warunków na drodze itd);
 - średnia prędkość 46 km/h;

Szacunkowe koszty 2350 km:
 - koszty benzyny 1,9 x 23,5 = 44,65 l x 6 zł benzyna = 268 zł
 - koszt energii elektrycznej (ładuję auto albo w domu z nadwyżki z fotowoltaniki lub z bezpłatnych ładowarek więc  ani razu nie korzystałem z płatnych ładowarek) = 0 zł

RAZEM - 268 zł czyli koszt 100 km wychodzi mi 11,40 zł

Oczywiście można przy moim stylu jazdy obliczyć szacunkowe koszty dla różnych wariantów ładowania auta i wtedy by wyszło coś zupełnie innego (zakładam że auto zużywa średnio 19 kWh/100 km):
 - ładowanie z taryfy nocnej (0,28 kW) - koszt jazdy 100 km na EV  - 5,32 zł;
 - ładowanie z taryfy całodobowej - 12,35 zł;
 - ładowanie na GW - 24,51 zł
Oczywiście jazda na benzynie też jest rożna bo jedni wykręcą 4 a drudzy 8 l/100 km.
Mi przy 130 km/h pokazywało 6-6,5 litra, ale najwyższe średnie spalanie było sporo niższe.

Tak więc sporo zmiennych.
Auto bardzo tanie w użytkowaniu za to drogie w zakupie i pewnie nie dla wszystkich będzie się uśmiechało pilnowanie codziennego jego ładowania bo to jest moim zdaniem trochę upierdliwe a w tym upatruję sens jego kupowania.
Ja kupiłem tylko dlatego że mam przewymiarowaną fotowoltanikę (zapasu mam na 2-3 auta elektryczne i szkoda aby co roku przepadało), jeżdżę w większości po mieście lub w trasach dziennych do 100 km).
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #184 dnia: 28 Listopada 2021, 22:57:06 »
A robiłeś może szacunek, kiedy Ci się zwróci (po jakim przebiegu) różnica w cenie zakupu w stosunku do zwykłej hybrydy? Wiem, że w Twoim przypadku koszt fotowoltaniki odpada, bo już ją miałeś wcześniej.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #185 dnia: 28 Listopada 2021, 23:09:19 »
fotowoltaika tak, fotowoltanika nie. Przyznam, że nie rozumiem dlaczego taka pisownia i wymowa, bo przez "nika" bardziej po polsku się wydaje. No ale tak się przyjęło.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2021, 23:11:21 wysłana przez wszim »

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #186 dnia: 28 Listopada 2021, 23:17:19 »
Nie robiłem takiego wyliczenia bo nie chcę się denerwować - pewnie wyjdzie że się nie opłaca ale mi chodziło o komfort jazdy autem SUV-em jak autem elektrycznym.
Ponadto każdy kupił auto z jakimś rabatem i te wyliczenia też były by inne.
W moim przypadku auto wg. cennika plug-in kosztowała 245 800 zł (minus rabat ekobonus 7,3%, skromny rabat dilera 2700 zł, rabat za wyprzedaż rocznika) i cena była sporo sporo niższa., dlatego tez ją kupiłem bo cena katalogowa zwala z nóg.

Myślę że można przyjąć że plug-in spala o 3-4 litry mniej czyli wychodzi 18-24 zł oszczędności na 100 km względem zwykłej hybrydy 4x4.
Do tego dochodzi trochę inne wyposażenia auta (bogatsze) np. ostatnio odkryłem wygłuszenie filcem podłogi bagażnika co chyba w zwykłej hybrydzie nigdzie nie występuje (ale mogę się mylić za co przepraszam), inne zawieszenie, itd.

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #187 dnia: 28 Listopada 2021, 23:19:04 »
Błędem, jest patrzeć na zakup PHEV tylko przez pryzmat "panie po ilu km to się zwróci".
Nikt, jakoś nie pyta właścicieli BMW dlaczego kupili wersję 330i zamiast 320.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #188 dnia: 28 Listopada 2021, 23:19:42 »
fotowoltaika tak, fotowoltanika nie. Przyznam, że nie rozumiem dlaczego taka pisownia i wymowa, bo przez "nika" bardziej po polsku się wydaje. No ale tak się przyjęło.

Faktycznie, przyznaję mój błąd - człowiek całe życie się uczy  :|

MÓJ BYD:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #189 dnia: 28 Listopada 2021, 23:24:41 »
Dość często spotykam się tu i ówdzie z twierdzeniem, że prąd z fotowoltaiki jest darmowy.
Jednak tak nie jest bo instalacja kosztuje i nie działa wiecznie.
Moim zdaniem, nawet gdy rachunki spadną praktycznie do zera, to trzeba uwzględniać koszty amortyzacji.
Można przyjąć jakieś 10..15 lat. Tu wiele zależy od jakości paneli i falownika oraz solidności firmy, która montowała instalację.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #190 dnia: 28 Listopada 2021, 23:25:59 »
Dość często spotykam się tu i ówdzie z twierdzeniem, że prąd z fotowoltaiki jest darmowy.
Jednak tak nie jest bo instalacja kosztuje i nie działa wiecznie.
Moim zdaniem, nawet gdy rachunki spadną praktycznie do zera, to trzeba uwzględniać koszty amortyzacji.
Można przyjąć jakieś 10..15 lat.
Dzisiaj prad masz po 0.60zl za kwh. Jutro bedzie po 1zl. A pojutrze po 1.20zl. Zwrot zatem z inwestycji jest mega szybko

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #191 dnia: 28 Listopada 2021, 23:27:21 »
Niby tak ale zasady rozliczeń też mogą się zmienić na mniej korzystne dla prosumenta.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #192 dnia: 28 Listopada 2021, 23:37:45 »
Wszystko dzisiaj jest tak niepewne, że i te moje wyliczenia też są na dzień dzisiejszy.
Jak będzie za miesiąc, za rok, w którą to stronę pójdzie tego chyba nikt nie wie. Zawsze jak coś fajnie idzie to w pewnym momencie coś pier......e i całe wyliczenia, całe założenia w ...... piach.  :laugh:

MÓJ BYD:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #193 dnia: 28 Listopada 2021, 23:49:20 »
Błędem, jest patrzeć na zakup PHEV tylko przez pryzmat "panie po ilu km to się zwróci".
Nikt, jakoś nie pyta właścicieli BMW dlaczego kupili wersję 330i zamiast 320.
Oczywiście, ale jednak każdy ma swoje priorytety i np. X kupi dla mocy, Y dla oszczędności a Z dla...szpanu, bo nie chce jeździć autem z Biedronki ;)
Plug-in bardzo się broni mocą, a to też kosztuje.

« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2021, 23:53:52 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline seamon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #194 dnia: 29 Listopada 2021, 08:36:25 »
Co do fotowoltaiki mogę napisać, że na chwilę obecną zwraca się szybko (jeszcze). Zrobiłem w tamtym roku w czerwcu. wydałem 32k. na część wziąłem kredyt, którego rata zastąpiła mi w całości rachunek za prąd. Po 17 miesiącach mogę powiedzieć, że:
1. płacę za prąd 32PLN co dwa miesiące - koszty stałe
2. kredyt zakończę spłacać w lutym bo nadpłaciłem z 5k dopłaty i zwrotu podatku za termomodernizację.
z tego wynika, że instalacja zamortyzuje się w 19 miesięcy
jedyne czego żałuję to, że nie wziąłem jeszcze większej, ale najwyżej sam sobie dołożę kilka paneli  :grin: mam wprawdzie nadwyżkę, ale zawsze mogłaby być większa.

i przepraszam za off-top

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl