Odpowiedź na zadane tak pytanie jest bardzo złożona bo zależy od wielu czynników zmiennych m.in:
- jak jest styl jazdy (spokojny, agresywny);
- jaki procent jazd będzie odbywać się w mieście (jakim mieście dużym, małym) a ile na trasach szybkiego ruchu (autostrady) i z jakim prędkościami się będzie podróżowało;
- jakie będą dzienne przebiegi auta (chodzi o wykorzystanie energii w akumulatorach na EV);
- gdzie się będzie ładować auto (domek, garaż czy publiczne ładowarki (jakie ładowarki bo cena tez jest różna od np. 1,29 zl/kWh na GreenWay wzwyż);
- jaka jest taryfa prądu (nocna, całodobowa);
- czy jest możliwość darmowego ładowania np. fotowoltanika w domu lub bezpłatne ładowarki na mieści (ile będzie takich ładowań);
- czy auto będzie codzienny wyjeżdżało z pełna baterią
- itd.....
Każda osoba może podać inne inne koszy utrzymania niemniej w moim przypadku wychodzi tak:
- odcinek testowy 2350 km (600 km drogi ekspresowe i autostrady z prędkościami 120-130 km/h, reszta jazdy miejskie i podmiejskie (dojazdy do pracy - 6km - lub dzienne jazdy od 20 do 100 km)
- średnie zużycie paliwa 1,9 l/100 km;
- dystans jazdy na EV - 74%
- średnie zużycie energii elektrycznej od 15,5 do 22 kWh/100 km (w zależności od temperatury otoczenia, prędkości jazdy, stylu jazdy, warunków na drodze itd);
- średnia prędkość 46 km/h;
Szacunkowe koszty 2350 km:
- koszty benzyny 1,9 x 23,5 = 44,65 l x 6 zł benzyna = 268 zł
- koszt energii elektrycznej (ładuję auto albo w domu z nadwyżki z fotowoltaniki lub z bezpłatnych ładowarek więc ani razu nie korzystałem z płatnych ładowarek) = 0 zł
RAZEM - 268 zł czyli koszt 100 km wychodzi mi 11,40 zł
Oczywiście można przy moim stylu jazdy obliczyć szacunkowe koszty dla różnych wariantów ładowania auta i wtedy by wyszło coś zupełnie innego (zakładam że auto zużywa średnio 19 kWh/100 km):
- ładowanie z taryfy nocnej (0,28 kW) - koszt jazdy 100 km na EV - 5,32 zł;
- ładowanie z taryfy całodobowej - 12,35 zł;
- ładowanie na GW - 24,51 zł
Oczywiście jazda na benzynie też jest rożna bo jedni wykręcą 4 a drudzy 8 l/100 km.
Mi przy 130 km/h pokazywało 6-6,5 litra, ale najwyższe średnie spalanie było sporo niższe.
Tak więc sporo zmiennych.
Auto bardzo tanie w użytkowaniu za to drogie w zakupie i pewnie nie dla wszystkich będzie się uśmiechało pilnowanie codziennego jego ładowania bo to jest moim zdaniem trochę upierdliwe a w tym upatruję sens jego kupowania.
Ja kupiłem tylko dlatego że mam przewymiarowaną fotowoltanikę (zapasu mam na 2-3 auta elektryczne i szkoda aby co roku przepadało), jeżdżę w większości po mieście lub w trasach dziennych do 100 km).