Autor Wątek: Pokażcie swoje Corollki  (Przeczytany 124608 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Pokażcie swoje Corollki
« Odpowiedź #105 dnia: 03 Stycznia 2020, 11:00:13 »
No to kolego masz nieprawidłowy rozmiar kół do swojego auta. W takiej wersji tylko koła 17.
Licznik może Tobie przekłamywać a raczej na pewno to robi.

Haha, chyba sobie żartujesz  :grin: Letnie to rozmiar opony 225/45/R17, a zimowe to 205/55/R16. Takie koła mogą mieć nasze Corolle i na takich oponach muszą jeździć (takie zalecane są w instrukcji obsługi). Wszelkie inne rozmiary OPON faktycznie mogą dawać inne wskazania prędkości. Są jeszcze koła 15", ale... chyba występują marginalnie. Oczywiście występują też koła 18" i opony 225/40/R18 - w wyższych wersjach wyposażenia.

Swoją drogą kolego pawel_zg. Myślisz, że dodanie skóry na fotelach, czujników w lusterkach, a może nawet navi w wyższych wersjach powoduje to, że auto musi jeździć na 18-tkach, a nie na 17-kach. Bo tak jest najbogatszych wersjach. Wyjeżdżają z salonu na 18-kach.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2020, 11:06:32 wysłana przez norbert_p »

Offline rip

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: 03 Stycznia 2020, 11:09:48 »
A jakie masz w homologacji? Zapewne tylko jeden rozmiar 225/45/17.

Ja mam tylko jeden rozmiar w homologacji (comfort + tech)- 205/55/16, a na słupku ciśnienia podane są dla 16 i 15.

Chciałem zmienić na letnie 17 i nie chodzi mi o kwestie licznika tylko o ew. problemy z ubezpieczeniem. I nie wiem co robić
rav4

pawel_zg

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 03 Stycznia 2020, 11:19:23 »
Oczywiście kwestia wyposażenia nie ma tu nic do rozmiaru kół nie mniej jednak ja zgodnie z homologacją i tym co powiedział serwis jeżdzę zima na kołach 17 tak jak auto wyjechało z fabryki.

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #108 dnia: 03 Stycznia 2020, 11:59:28 »
Ja nawet napisalem do TMP oficjalne pismo o zmiane rozmiaru felgi i dostalem odpowiedz ze nie moge musze jezdzic na 18 czyli takich  jak wyjechalo z salonu.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #109 dnia: 03 Stycznia 2020, 12:05:23 »
Tak naprawdę upierdliwy policjant :police: może zabrać dowód , bo pojazd nie jest dopuszczony do ruchu (brak homologacji). <regulamin>
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2020, 12:20:50 wysłana przez toranaga »
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #110 dnia: 03 Stycznia 2020, 12:40:42 »
Tak naprawdę upierdliwy policjant  może zabrać dowód , bo pojazd nie jest dopuszczony do ruchu (brak homologacji).

A skąd policjant będzie wiedział, co pisze w homologacji danego pojazdu?

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #111 dnia: 03 Stycznia 2020, 12:45:29 »
Wystarczy że spojrzy na nalepkę na słupku. Tam też są inteligentni ludzie. Wiedzą, że koncerny samochodowe oszczędzają na nowej homologacji, a kierowcy oszczędzają na oponach zimowych kupując mniejsze rozmiary.

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 03 Stycznia 2020, 12:47:34 »
Tak naprawdę upierdliwy policjant  może zabrać dowód , bo pojazd nie jest dopuszczony do ruchu (brak homologacji).

A skąd policjant będzie wiedział, co pisze w homologacji danego pojazdu?
Wystarczy ze spojrzy na nalepke na slupku. Wedlug przepisow informacja o rozmiarze kol jakie sa homologowane dla danego samochodu musi byc latwo dostepna i czytelna.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #113 dnia: 03 Stycznia 2020, 12:53:00 »
Sprawdziłem różnicę w prędkości między prędkościomierzem samochodu i GPS. Przy 100 km/h wynosi 3 km/h. Felgi aluminiowe, salonowe 17" opony całoroczne Pirelli (oryginalnie był na letnich Dunlop). W tym modelu (a może bardziej w moim egzemplarzu) rozjazd pomiaru prędkości jest bardzo niski, w moim drugim samochodzie jest to 7-8 km/h przy prędkości 100 km/h, w samochodach moich znajomych podobnie.

Jeśli chodzi o homologację, rozmiar kół i kontrolę to musi to być naprawdę upierdliwy policjant, ale gdyby chciał to na słupku ma wszystko napisane. Bardziej martwił bym się w przypadku podważenia wypłaty odszkodowania od ubezpieczyciela.

Zachciało się nowych norm WLTP i niestety pole do modyfikacji nowych aut jest okrojone.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #114 dnia: 03 Stycznia 2020, 14:55:08 »
Ale rozpętałem burzę tymi kołami.Przepraszam.Teraz z innej beczki.Co z homologacją wyciszenia pokrywy silnika z aliexpres.Wydaje mi sie że to większy problem niż rozmiar kół,które montują w różnych typach wyposażenia naszych samochodów.Czy z homologacją czy bez ja nie mam zamiaru zmieniać ,a wcale nie były tanie , bo felgi były kupione w salonie z poprzednim samochodem a opony też nie jakieś chińskie bedziewie

pireus

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 03 Stycznia 2020, 15:00:47 »
.Co z homologacją wyciszenia pokrywy silnika z aliexpres.
Jak coś pod maską się zapali to może być słabo  :o

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #116 dnia: 03 Stycznia 2020, 15:14:19 »
Słuchajcie.Właściwie każdy zakup poza serwisem bez znaczka toyoty i homologacji jest niebezpieczny bo może przy kolizji lub awarii być jego przyczyną,alatego demonujmy wszystkie kamerki progi żarówki itp.bo nasze samochody mimo że są nowe już są niebezpieczne dla innych użytkowników dróg i chodników :o :o :o <regulamin>

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #117 dnia: 03 Stycznia 2020, 15:28:26 »
Paweł nie denerwuj się. Forum jest od wymiany informacji i poglądów. Sam bym na to nie wpadł, że rozmiar felgi jest objęty homologacją i jego rozmiar może nieść różne konsekwencje. To nie jest nasza wina, że tak to urządzono. Dyskusja na forum pomaga właściwie oszacować ryzyko i podjąć bardziej świadomą  decyzję. Nikt nie karze Ci jeździć na innych felgach niż masz po poprzednim aucie. To jest Twoja sprawa. Ale masz już świadomość jakie to może nieść konsekwencję, co nie znaczy, że będą. Głowa do góry.  :beer:

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #118 dnia: 03 Stycznia 2020, 16:03:01 »
Ja się nie denerwuję.Napisałem to dla żartu.Przecież każdy z nas coś kupuje i dokłada do samochodu

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #119 dnia: 03 Stycznia 2020, 16:27:56 »
@Pawel.Kwa bez przesady, ale akurat opony i koła to jest jedyna część samochodu, która łączą nas z podłożem i w tym przypadku nie kombinował bym żeby później nie mieć problemów z ubezpieczeniem. Nie wiem czy wygłuszenie maski jest elementem homologacji, ciężko to stwierdzić bo w temacie gdzie było to poruszane ustaliliśmy z że do niektórych wersji były te wygluszenia, do innych nie a do tych środkowych losowo.
Ja zamówiłem to u Chińczyka za 110 zł i czekam...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl