Autor Wątek: FULL ledy  (Przeczytany 25422 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: FULL ledy
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Listopada 2019, 07:25:26 »
ale ok masz rację w obecnym systemie są nie legalne

No to jeśli jest nielegalne, to czy nie uważacie, że to zdanie powinno zamknąć temat różnego rodzaju (choćby i firmowych) żarówek z Allegro?

W przypadku wypadku, hospitalizacji czy jeszcze gorzej ofiar, gdy będzie ustalany "winny" zmiany w oświetleniu są sprawdzane... (czy nie?).
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2019, 07:28:43 wysłana przez Gracol »

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Listopada 2019, 09:25:24 »
Niech to będzie każdego prywatna sprawa jakie ma żarówki w SWOIM aucie... Zawodowo kręcę kółkiem i miałem trochę różnych sytuacji,kolizji, wypadków w swoim życiu i nigdy ubezpieczyciel nie zaglądał mi w klosze jakie mam żarówki ani czy ogumienie zgodne z homologacją...
A tak przy okazji przejedźcie się Audi lub Volvo z ich fullledami a potem Toyotą...

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Listopada 2019, 09:43:17 »
Niech to będzie każdego prywatna sprawa jakie ma żarówki w SWOIM aucie...

Dopóki jeździsz po swojej, prywatnej drodze to takie podejście może być ok.
Jeśli jedziesz po drodze publicznej, użytkowanej przez innych kierowców - nie ok.
Po ostatniej trasie dość mam oślepiających świateł innych samochodów.
Nie wiem czy to źle ustawione światła czy "wzmocnione" żarówki.
Nie mam nic przeciwko fabrycznym LED tylko nie rozumiem tego owczego pędu do wciskania jakiś "mocniejszych" zamienników do lamp do tego nie zaprojektowanych.

Pzdr.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Listopada 2019, 10:09:16 »
Niech to będzie każdego prywatna sprawa jakie ma żarówki w SWOIM aucie... Zawodowo kręcę kółkiem i miałem trochę różnych sytuacji,kolizji, wypadków w swoim życiu i nigdy ubezpieczyciel nie zaglądał mi w klosze jakie mam żarówki ani czy ogumienie zgodne z homologacją...
A tak przy okazji przejedźcie się Audi lub Volvo z ich fullledami a potem Toyotą...

W punkt.
Toyota Corolla SD 2018

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Listopada 2019, 10:12:37 »
Super bo fabryczne tzn. sprawne i idealne tylko,że chciałbym przypomnieć że kilka osób na tym forum zgłaszało źle ustawione fullledy po zakupie auta i że oślepiają innych

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Listopada 2019, 10:41:27 »
Niech to będzie każdego prywatna sprawa jakie ma żarówki w SWOIM aucie... Zawodowo kręcę kółkiem

Dopóki jeździsz po swojej, prywatnej drodze to takie podejście może być ok.
Jeśli jedziesz po drodze publicznej, użytkowanej przez innych kierowców - nie ok.

Jak widać mamy tutaj dwa odmienne podejścia do bezpieczeństwa. Zresztą widać to na drogach. Cóż cywilizacja w końcu przyjdzie i do nas.  :song:

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Listopada 2019, 11:51:16 »
Zoya jak dalej będziesz chętna po gwarancji na montaż tych żarówek to daj znać na priv,pomogę jak będę umiał,forum zostało stworzone żebyśmy sobie pomagali a nie się moralizowali,tutaj jest za dużo społeczniakow i fighterów o bezpieczeństwo na drogach a może po prostu ktoś ma ból d**py bo wydał 6tys a ten sam efekt można mieć za kilka stowek  :-)

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Listopada 2019, 12:44:40 »

Cóż cywilizacja w końcu przyjdzie i do nas.  :song:

i to jest w PUNKT

...tutaj jest za dużo społeczniakow i fighterów o bezpieczeństwo na drogach

daleko mi do społecznika i fightera - po prostu nie lubię "druciarstwa" tam gdzie chodzi o bezpieczeństwo moje i innych

może po prostu ktoś ma ból d**py bo wydał 6tys a ten sam efekt można mieć za kilka stowek  :-)

Nie mierz innych swoją miarą. Nie kupiłem auta z LED-ami. Ale w następnym czemu nie... tylko, że ja nie rozważam tego w ramach "efektu" a jako polepszenie komfortu i bezpieczeństwa.

pzdr.

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Listopada 2019, 12:58:36 »
Również pozdrawiam i przepraszam jeśli kogoś uraziłem :hug:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Listopada 2019, 13:00:12 »
daleko mi do społecznika i fightera - po prostu nie lubię "druciarstwa" tam gdzie chodzi o bezpieczeństwo moje i innych
Mam dokładnie takie same zdanie. Może i u nas, podobnie jak w Niemczech każda zmiana dotycząca homologowanego auta będzie musiała być zatwierdzona.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Listopada 2019, 15:03:47 »
Super bo fabryczne tzn. sprawne i idealne tylko,że chciałbym przypomnieć że kilka osób na tym forum zgłaszało źle ustawione fullledy po zakupie auta i że oślepiają innych

To nie jest akurat żadna tajemnica, ze w fabryce raczej nie lub kiepsko ustawiają światła  ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2019, 15:06:13 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Listopada 2019, 17:44:22 »
Niech to będzie każdego prywatna sprawa jakie ma żarówki w SWOIM aucie...
To smutne, że niektórzy z nas tak myślą. Jeszcze smutniejsze jest to, że takie herezje znajdują poklask...

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Listopada 2019, 20:11:27 »
Ja koleznace proponuje Philips Ultinonn LED II generacji , z philipsa za 600złotych ma swiatła z firmy Philips czyli o niebo lepsze niz mamy my z full ledamy czyli FARBA turecka!  Ledy nie mają homologacji bo nie ma takiego zapisu ze np w lampie znajduje sie inna zarówka niz halogen kiedys tylko takie były przepisy sie nie zmieniają ale teraz wszysci maja LED , kolega załozył w CHR i ma takie swiatła ze Szok !
w jednym aucie mam Xenon tam gdzie była halogenówka w drugim full led od nowosci (chr) jakos wiekszych problemów nie miałem .
Szukałem jak to zrobic aby dostac homologacje napiszałem nie jeden mail to ministerstwa do urzadów.

A to co kazdy ma w lampie niech ma co chce czy halogen czy LED czy xenon, to jego sprawa tak spotykam sie z wiekszym hamstwem w tym kraju niz oslepienie z powodu ZLE ustawionych swiateł spotykam sie z oslepianiem z powodu celowego slepienia przez innych kierowców, hamstwo jest gorsze niz oslepianie przez FIATY dukato co mają wyzej ustawione swiatła !!

Jechał kiedyz ktos z Aygo mam taki pojazd i jazda w nocy to bajka 95%aut oslepia mnie to moze zakazemy jazdy autami niskimy? czy 95 % kierowców ma zle ustawione swiatła lub ma xenony LED???
Nie przesadzajmy jesli ktos ma widziec dobrze to prosze bardzo niech robi co chce !!! W NIemcech jakos auta mają i xenony i ledy poza homologacja i przecodzą wszystkie kontrole policja nie ma nic do tego!!! Co do innych krajach to samo Ukrainiec moze mięc LEdy a ja nie bo ?? BO CO bo nie ma homologacji ? On moze widzieć lepiej a ja nie?????
Czyli Niemiec , Ukrainiec Rumun,Rosian , Grek , Bułgar(jezdza w PL po targach z furgunetkami z xenonami), Turek,Wegier , Połnocna Macedoncyk Moze miec tylko nie POLAK tak ??????

Czy to jest fair?? ja sie pytam? czy to moja wina ze firma Philips robi ledy i je sprzedaje a ja nie moge je załozyc skoro robi to raczej ma popyt moze nie Polsce ale W Usa , w innych europeiskiech krajach oprocz Polski tak MA!

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Listopada 2019, 20:40:48 »
Nie przesadzajmy jesli ktos ma widziec dobrze to prosze bardzo niech robi co chce !!!
To czemu nie jeździsz cały czas na długich? Przecież wtedy lepiej widać... :o

Czy to jest fair?? ja sie pytam? czy to moja wina ze firma Philips robi ledy i je sprzedaje a ja nie moge je załozyc skoro robi to raczej ma popyt moze nie Polsce ale W Usa , w innych europeiskiech krajach oprocz Polski tak MA!
Kokainę też ktoś robi i jest na nią popyt. To znaczy, że od razu masz ją kupić...  :o

Szukałem jak to zrobic aby dostac homologacje napiszałem nie jeden mail to ministerstwa do urzadów.
Jeśli pisałeś to takim samym językiem jak tu, to nie spodziewaj się odpowiedzi... :grin:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Listopada 2019, 21:39:34 »
W NIemcech jakos auta mają i xenony i ledy poza homologacja i przecodzą wszystkie kontrole policja nie ma nic do tego!
Chyba nigdy w Niemczech nie byłeś. Tam takie druciarstwo nie ma szans przejść przeglądu, policja też się nie patyczkuje. A tak reasumując, nie chcę Cię urazic, ale piszesz same brednie.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2019, 21:41:37 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl