Autor Wątek: FULL ledy  (Przeczytany 25447 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline voyt3k

• Toyot Leżący
  • *
Odp: FULL ledy
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Listopada 2019, 12:29:01 »
Oślepianie to zawsze kwestia źle ustawionych świateł. Ale nie dziwię się, że ludzie mają źle ustawione światła. Przez ostatnich kilka lat gdy jeździłem na przeglądy techniczne musiałem dopomnieć się aby diagnosta sprawdził poprawność ustawienia. Kiedyś było to sprawdzane zawsze.
Zmiana żarówek na ledy poza poprawą estetyki ma jeszcze jeden aspekt istotny w hybrydach: ledy mają mniejsze zużycie prądu. Jadąc na baterii rzadziej trzeba będzie ją ładować. A to się przekłada na mniejsze spalanie.

Offline spetial

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 2.0 '25
« Odpowiedź #31 dnia: 30 Listopada 2019, 18:05:05 »
Jak już jesteśmy w temacie LED podepnę się z małym pytaniem, ja mam moją hybrydę od lata ale nie jeżdziłem wieczorami i nie zwróciłem uwagi na pewien szczegół. Do rzeczy, niedawno mi podnieśli tablicę rejestracjną bo czujniki parkowania reagowały bez powodu i po tym zauważyłem takie jak na zdjęciu, też takie macie czy to od rejestracji?

27.06.2019: Toyota C-HR 1.8 Team Deutschland
26.06.2025: Toyota C-HR 2.0 Lounge PHEV ADP+Panorama

Offline sokier

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Grudnia 2019, 16:17:58 »
Z tą homologacją jest tak, że gdy się nic nie wydarzy to fajnie - tak jak z ubezpieczeniem samochodu - płacisz i możliwe, że nigdy z niego nie skorzystasz, ale jak już się stanie... no właśnie.
Jak trafisz na nieogarniętego kierowcę, mało upierdliwego policjanta a ubezpieczyciel nie będzie chciał oględzin przez swojego człowieka to masz szczęście, w przeciwnym wypadku można mieć poważne problemy.
Weźmy prostą sytuację z wymuszeniem pierwszeństwa. Gdy doprowadzę do stłuczki/wypadku z mojej winy - wystarczy powiedzieć policjantowi, że zostałem oślepiony światłami. Gdy okaże się, że żarówki/lampy/światła są bez homologacji - wówczas winę za zdarzenie całkowicie ponosi człowiek w pojeździe z nieodpowiednimi żarówkami. Zgodnie z polskim prawem, nie powinien się poruszać takim pojazdem po drogach publicznych, a wszelkie tłumaczenia, że nie wiedziałem i ustalenia przebiegu zdarzenia nie mają większego znaczenia. Nie wspominając już o ubezpieczeniu, którego każde towarzystwo może (czyt. na pewno to zrobi) całkowicie odmówić.
Niech zatem każdy sobie odpowie na pytanie: czy warto? Nikt nie będzie nam sprawdzał na przeglądzie żarówek, policjant podczas kontroli drogowej tym bardziej tego nie zrobi. Takie już mamy prawo. Nikt mi nie zabroni zmienić żarówek jednak wiem co robię i biorę pełną odpowiedzialność za siebie i swoje czyny.  Czy muszę o tym wiedzieć? Oczywiście, że nie muszę, ale pamiętajmy, że nieznajomość prawa SZKODZI!
Ja osobiście często  powtarzam: "wszystko dobrze gdy jest dobrze....."
Pozdrawiam

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Grudnia 2019, 16:46:04 »
Sokier, ładnie to ująłeś :good:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Grudnia 2019, 17:03:42 »
Sokier, ładnie to ująłeś
Obawiam się, że większość domorosłych tunningowców i tak tego nie zrozumie   :thumbdown:  a potem będzie płacz i zgrzytanie zębów. Pierwszą rzeczą którą należy zgłaszać przy wypadku to prośba do policji o  sprawdzenie homologacji świateł i kół drugiego pojazdu.
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2019, 17:10:20 wysłana przez pireus »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Grudnia 2019, 21:12:48 »
Pierwszą rzeczą którą należy zgłaszać przy wypadku to prośba do policji o  sprawdzenie homologacji świateł i kół drugiego pojazdu.

Czasmi warto przemyśleć swój wpis.....
Toyota Corolla SD 2018

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 03 Grudnia 2019, 16:00:03 »

No niestety kolego, życie to nie je bajka i nie podrapie Cię po jajkach...

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 03 Grudnia 2019, 16:48:02 »

No niestety kolego, życie to nie je bajka i nie podrapie Cię po jajkach...

To jest temat o ledach, nie o jajkach.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2019, 16:50:09 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline Gracol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 03 Grudnia 2019, 16:54:11 »
To jest temat o ledach, nie o jajkach.

O ledach jak i o konsekwencjach januszowania "ledami" wszystko zostało już napisane.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 03 Grudnia 2019, 17:41:04 »
O ledach jak i o konsekwencjach januszowania "ledami" wszystko zostało już napisane.
Niektórym widocznie potrzebne jest poczuć januszowanie na własnej skórze, czego im serdecznie życzę, jeżeli argumenty prawne do nich nie docierają.

Offline spetial

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 03 Grudnia 2019, 18:44:16 »
A mnie interesuje ich żywotność... ciekawe czy bez awarii wytrzymają ok. 10 lat... bo koszty są znaczne takiej lampy (a wymienić wypadałoby dwie), a prawdopodobnie jest tak zrobiona, żeby naprawa była mocno utrudniona.

Eee tam- jest już dużo firm zajmujących się regeneracją lamp ledowych za w miarę normalne pieniądze, a zanim zaczną się psuć systemowo (jeśli w ogóle) to pewnie z 10 lat minie i ceny dużo spadną.

Za to jak świecą - jak mrugam gdy kogoś chcę wpuścić to trochę się boję, że mu lakier na furmance spalę  :grin:

Weź zobacz na mój post #31 też masz takie linie?

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 04 Grudnia 2019, 17:04:16 »

Mam fabryczne Full ledy :good: tośka z początku produkcji  :good: no i mam takie same linie jak Ty  :good:
Toyota ze swoimi ledami nie jest jakimś luksusem ale wiem że inni nam zazdroszczą!

Offline spetial

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 05 Grudnia 2019, 07:20:45 »

Mam fabryczne Full ledy :good: tośka z początku produkcji  :good: no i mam takie same linie jak Ty  :good:
Toyota ze swoimi ledami nie jest jakimś luksusem ale wiem że inni nam zazdroszczą!

OK dzięki to ja po prostu tego nie widziałem wcześniej i jak już zauważyłem myślałem, że może od rejestracji :grin:

Offline MironCHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 09 Grudnia 2019, 20:39:26 »
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - czy używanie świateł LED może być w niektórych środowiskach odbierane negatywnie? Pytam bo wyrażenie "Janusz" jest według mnie określeniem pejoratywnym.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 09 Grudnia 2019, 21:04:03 »
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - czy używanie świateł LED może być w niektórych środowiskach odbierane negatywnie? Pytam bo wyrażenie "Janusz" jest według mnie określeniem pejoratywnym.
Kolego wczytaj się trochę w wątek, a nie interpretujesz po swojemu zdanie wyrwane z kontekstu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl