Autor Wątek: Czujnik czułości światła  (Przeczytany 21743 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czujnik czułości światła
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Stycznia 2020, 14:04:49 »
Co powiecie na taką sytuację? Dzisiaj z rana uruchomiłem auto. Włączyły się światła mijania. Auto chodziło kilka minut na benzynie, bo czyściłem szybę (przymarzła). W międzyczasie światła mijania zgasły. Bawiłem się chwilę ustawieniami (tymi między zegarami). Jakie było moje zdziwienie jak wyszedłem z auta i widzę, że dzienne nie działają??? Żadne światła się nie świeciły. Jak przekręciłem pokrętło na manetce to wtedy mijania - ok. Postojowe - ok. Jak włączyłem mijania pokrętłem to jak ponownie wyłączyłem po jakimś czasie to dzienne działały (pozycja AUTO). Czy coś szwankuje czy coś mogłem namieszać...
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2020, 14:06:30 wysłana przez norbert_p »

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Stycznia 2020, 14:09:37 »
To chyba normalne bo zauważyłem to samo u siebie.
Zauważyłem że gdy uruchomią zapłon ale stoję ciągle w miejscu i jest jasno oczywiście to nie świecą się żadne światła na zewnątrz pojazdu. Światła zapalają się dopiero wtedy gdy przerzucę z P na inny tryb skrzyni biegów.
Jeśli na zewnątrz jest ciemno to od razu po uruchomieniu zapłonu zapalają się światła mijania.

Podejrzewam że u ciebie nastąpiła taka sytuacja, że po włączeniu zapłonu szyba była oszroniona więc czujnik uznał że jest ciemno dlatego włączył światła mijania, kiedy wyczyściłeś szybę zrobiło się odpowiednio jasno i czujnik wyłączył wszystkie światła, ponieważ od momentu uruchomienia nie przedstawiłeś drążka skrzyni biegów z pozycji P na inny tryb.

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Stycznia 2020, 14:16:33 »
Jesteś tego pewnien? Wydaje mi się, że w normalny dzień i normalne warunki jak uruchamiałem auto to automatycznie włączały się dzienne nawet jak dźwignia była jeszcze na P... Oczywiście nie czekałem wtedy zbyt długo na rozpoczęcie jazdy...
Idę sprawdzić... Chociaż sypie śnieg...

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Stycznia 2020, 14:21:07 »
Jesteś tego pewnien? Wydaje mi się, że w normalny dzień i normalne warunki jak uruchamiałem auto to automatycznie włączały się dzienne nawet jak dźwignia była jeszcze na P... Oczywiście nie czekałem wtedy zbyt długo na rozpoczęcie jazdy...
Kilka razy to zauważyłem ostatnio, więc nie może to być przypadek. Przód samochodu odbijał się w szybie więc widziałem co się świeci a co nie. Oczywiście tylko gdy jest jasno, bo gdy jest ciemno to od razu włączają się światła mijania.
Nie sprawdziłem tylko czy po zaparkowaniu i wrzuceniu P światła dzienne się wyłączają (gdy jest jasno i nie świecą światła mijania), to mam jeszcze do ogarnięcia.

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Stycznia 2020, 14:39:09 »
Masz rację. Siedziałem w aucie 8 i pół minuty. Włączyły się od razu mijania, bo jest mega pochmurno. Znudziło mi się czekanie na wyłączenie ahtomatyczne więc włączyłem postojowe i AUTO. W trybie postojowe włączyły się oczywiście postojowe, ale w trybie AUTO światła wszystkie zgasły. Cofnąłem z metr, podjechałem z metr i wysiadłem. Działały dzienne w pozycji AUTO. Czyli wszystko jest tak jak mówisz. Jak się za długo stoi w miejscu bez zmieniania trybu jazdy to światła gasną całkiem. U mnie nie zgasły teraz same, bo jak wspomniałem jest już szarówka i działały cały czas mijania. Będę musiał sprawdzić w pogodny dzień po jakim czasie one się całkiem wyłączają...

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Stycznia 2020, 14:41:12 »

Będę musiał sprawdzić w pogodny dzień po jakim czasie one się całkiem wyłączają...

Jestem ciekawy wyników twojego przyszłego eksperymentu :-)

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Stycznia 2020, 14:48:41 »
Jasne. Na razie dziękuję za pomoc. Miałem już kiepskie myśli, że może coś się zawiesza od zimna, wilgoci itp :fotograf:

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 04 Stycznia 2020, 17:36:44 »
A jak jest u was z taką sytuacją.Jedziesz na dziennych zegary świecą mocno wjażdzasz w ciemność włączają się drogowe ale zegary świecą mocno dopiero po jakimś czaśie przygasają..Chyba powinny odrazu przygasać jak zacznął świecić drogowe

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Stycznia 2020, 17:56:23 »
zegary świecą mocno wjażdzasz w ciemność włączają się drogowe ale zegary świecą mocno
Działa idealnie. Wystarczy że wjadę pod niewielką estakadę(Gdańsk) i zegary i inna elekronka przygasa. Wyjadę ... świeci :)
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Stycznia 2020, 18:09:55 »
A jak jest u was z taką sytuacją.Jedziesz na dziennych zegary świecą mocno wjażdzasz w ciemność włączają się drogowe ale zegary świecą mocno dopiero po jakimś czaśie przygasają..Chyba powinny odrazu przygasać jak zacznął świecić drogowe
Zauważyłem to, ale nie zastanawiałem się nad tym za długo, bo mnie to nie przeszkadza.
Mam pewną teorię. Być może są różne wartości graniczne dla świateł i dla wskaźników i by wskaźniki zostały przyciemnione to musi być jeszcze ciemniej niż dla włączenia świateł mijania. Są wiadukty pod którymi wskaźniki mam ciemniejsze i te gdzie nie zmienia się nic za dnia, ale światła mijania się zapalają.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Stycznia 2020, 18:47:59 »
Mnie też to nie przeszkadza ale to by było szybciej zauważalne jak zapalą się drogowe niż sam znaczek

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 04 Stycznia 2020, 19:23:21 »
Mnie też to nie przeszkadza ale to by było szybciej zauważalne jak zapalą się drogowe niż sam znaczek
Ja jeżdżę na krótkich odcinkach i nie słucham muzyki to słyszę pyknięcie przekaźnika, ale fakt sam symbol świateł pozycyjnych to mało

Offline M.J.L.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 04 Stycznia 2020, 23:38:27 »
Kilka razy to zauważyłem ostatnio, więc nie może to być przypadek. Przód samochodu odbijał się w szybie więc widziałem co się świeci a co nie. Oczywiście tylko gdy jest jasno, bo gdy jest ciemno to od razu włączają się światła mijania.
Nie sprawdziłem tylko czy po zaparkowaniu i wrzuceniu P światła dzienne się wyłączają (gdy jest jasno i nie świecą światła mijania), to mam jeszcze do ogarnięcia.

Wsiadamy, jedziemy  i nie wnikamy.
Ludzie troszkę myślenia zlałczcie!!! !! !
Corolla TS 2.0 Executive

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 04 Stycznia 2020, 23:40:30 »

Wsiadamy, jedziemy  i nie wnikamy.
Ludzie troszkę myślenia zlałczcie!!! !! !

Tak już mam, że lubię rozkminiać takie rzeczy, po prostu lubię :-)

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 05 Stycznia 2020, 07:28:48 »
No cóż, jedni chcą wiedzieć jak zachowa się ich auto w danej sytuacji, by nie być zaskoczonym, a innych to niezbyt interesuje. Każdy ma wolną wolą i to jego sprawa. Ja należę do tych pierwszych.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl