Autor Wątek: Rav Vs Crv etc  (Przeczytany 6376 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Rav Vs Crv etc
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Listopada 2019, 12:15:42 »
Swoja droga czy mozna wylaczyc ten ekran czy in musi zawsze cos pokazywac

Wciskając lewy potencjometr od głośności.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Listopada 2019, 12:37:32 »
Jak testowałem auto to nie mogłem wyłączyć ekranu pokrętłem, ale na ekranie ustawień wyłącz ekran w prawym dolnym roku.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Listopada 2019, 17:55:14 »
Co do środka pewnie są lepiej wykonane, z lepszych materiałów, ale czy nowa RAV4 albo Honda CRV dużo odstają. Moim zdaniem nie na tyle co by usprawiedliwiało znacząco wyższą cenę.

Hmm mam inne zdanie że CRV jest dopracowana i można już uznać za klasę Premium tak jak Mercedesy czy BMW i Audi. Więc konkurencyjne są ceny.

Inna sprawa jest taka ze wszedzie straszą ze tak kradna rav4 czy crv...

Nie dziwię się że taki jest ogromny popyt na części u handlarzy , bo u Japończyków są kosmiczne ceny części oryginalnych . Tylko wiedz że wielką sławę mają to niemieckie auta chodzi o kradzieże.

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Listopada 2019, 20:20:44 »
Hmm mam inne zdanie że CRV jest dopracowana i można już uznać za klasę Premium tak jak Mercedesy czy BMW i Audi. Więc konkurencyjne są ceny.
No nie wiem, widoczne spawy na słupkach B to raczej mało premium.

Nie dziwię się że taki jest ogromny popyt na części u handlarzy , bo u Japończyków są kosmiczne ceny części oryginalnych . Tylko wiedz że wielką sławę mają to niemieckie auta chodzi o kradzieże.
Najwięcej kradnie się samochodów Japońskich na czele z toyotą. Niemce też są popularne ale nie aż tak jak japończyki. Takie info jest podane w statystykach za rok 2018. Niemniej jednak z roku na rok kradzieże maleją i zaczynają być marginalnym przypadkiem.

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Listopada 2019, 20:29:46 »

Z CRV-ki skutecznie wyleczyła mnie moja żona jednym zdaniem. "Co ty, będziesz babski samochód kupował?"

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Listopada 2019, 21:31:52 »
Cały czas mam zagwozdkę, czy wybrać CX5 czy RAV4. Wersję 2.0 benzyna. Dzisiaj przejechałem się CX5, no i muszę powiedzieć, że wnętrze ma bardziej dopracowane i sztywniejsze zawieszenie. Nie buja jak w Toyocie. Ogólnie właściwości jezdne i wnętrze przemawiają za CX5, ale nie wiem dlaczego RAV-ka bardziej do mnie przemawia. Strasznie trudny wybór.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Listopada 2019, 21:39:56 »
Z CRV-ki skutecznie wyleczyła mnie moja żona jednym zdaniem. "Co ty, będziesz babski samochód kupował?"

Taką masz żonę? Współczuję

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Listopada 2019, 23:41:37 »
Taką masz żonę? Współczuję
Nom. Po prostu uświadomiła mi coś co sam wiedziałem ale wypierałem podświadomie. Fakt, dużo recenzji wskazywało, że raczej płeć piękna będzie kupować Hondę. Ravka ma większy pazur, bardziej agresywną stylistykę i co ważniejsze genialny napęd szczególnie hybryda. Honda dopiero się uczy.
PS: według mnie Ravka V już nie jest nudnym wozidłem, a Honda jeszcze tak. Co do eksploatacji to dopiero czas pokarze.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Grudnia 2019, 01:09:05 »
Maver27  ciekawe co na to auto by powiedziała Twoja żona ;

https://finder.porsche.com/pl/pl_PL/Macan-48886

chyba byś  żony nie odciągnął od tego auta <taniec> <taniec>

Tu pełne dane tego samochodu

https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-macan-ID6CGMsp.html
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2019, 01:11:12 wysłana przez darek60 »
RAV4 2.5 hybrid

Offline Gary

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Grudnia 2019, 09:40:52 »
Mojej żonie CRV sie srednio podoba, troche taki gruby owad na kolkach, kiedys byl taki resorak: zuczek czy biedronka na big wheels  :laugh: natomiast Rav4 podoba jej sie jak najbardziej... Sa kobiety ktore lubia ferrari i sa takie ktore lubia ciezkie koparki-zgniatarki na wielkich kola, moja lubi te drugie  :grin: i dobrze!

Jezdzimy teraz tesowym Lexusem NX... hmm nie podoba mi sie ten samochod, generalnie po calym dniu w Mercedesie GLC wszystko co jezdzi wydaje mi sie jakies dretwe i leniwe, ten Lexus absolutnie nie jest warty wysokiej ceny .
Design w srodku jest archaiczny, touchpad i obsluga systemu w porownaniu do GLC to zenada. Fajne sa fotele, skora podobna jak nie taka sama co w Rav4, ogolnie auto jezdzi poprawnie ale Rav4 hybrid AWD jezdzi LEPIEJ i bardziej komfortowo i szybciej. Takie mam subiektywne odczucia i juz.
Ilosc miejsca dosc podobnie jak z GLC, male szyby w obu autach ale w Lexusie duzo gorsza widocznosc do tylu, kierwonica chodzi ciezko jak w wozie drabiniastym, GLC prowadzil sie jak przyslowiowa bulka z maslem, jestem pod wrazeniem jak duze sa roznice w systemie wspomagania, dwa swiaty i dwie epoki.
Spalanie 300h na poziomie 9,5 litra , GLC 250 12l... ale GLC smiga jak rakieta i poza lekkim szumem trudno stwierdzic czy jedziemy 60 czy 140. Nie, nie jestem fanem niemieckich aut, wrecz odwrotnie - nie lubie ich designu, po prostu stwierdzam obiektynie fakt. Juz nie wspomne o resorowaniu, NX jest za sztywny, moze mam slabe dzialsla ale w NX zeby mi dzwonia na nierownosciach poprzecznych.
Na koniec - czy widzieliscie jak sie tam dziwinie zmienia biegi? Szkoda ze tak to wyglada... :czerwona:

Moja zona twierdzi to samo. Posmigamy dzis tym NXem ale juz wiem ze to kompletnie nie dla mnie auto.
Moze jestem troche rozpieszczony przez Xc60 tam sa wielkie szyby i duzo miejsca (ale bardzo malo miejsca na nogi pasazerow z tylu). Wlasciwie to szkoda ze odrzucam nowego XC60 bo to super auto ale nie chce drugi raz tego samego auta, life is too short.

Mysle ze finalnie zostanie na placu boju Rav4 i Merc GLC. Rav4 bardzo podoba mi sie w srodku, dobrze sie tam czuje, przytulnie, auto ma niezle wlasciwosci terenowe, jest troche toprone co tez mi sie podoba, ale bardzo komfortowe i takie wyluzowane, normalne. GLC to troche dyskoteka, ale jezdzi... "miodzio" i trzyma sie drogi jak zaba.

Ok, zgadzam sie, troche przesadzilem ze CRV, Rav4 i marki premium to takie same samochody. Ale chodzilo mi o inny punkt widzenia, na mnie nie robia wrazenia podswietlane klamki w Lexusie, sa rzeczy wazne i mniej wazne.
Najgorzej jest sie przejechac czyms dobrym a potem przesiasc w dol... zaczyna sie dostrzegac sporo rzeczy.

No nic, wezme jeszcze raz na koniec do testu Ravke i wtedy wam opisze wrazenia finalne. Postaram sie jeszcze przejechac X3 choc najmniej mnie ciagnie do BMW. ale czuje sie zobowiazany do odrobienia tej lekcji. Ok, jak obiecalemkoledze wstapie do Audi...
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2019, 10:07:34 wysłana przez Gary »

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Grudnia 2019, 10:46:00 »
Maver27  ciekawe co na to auto by powiedziała Twoja żona ;

https://finder.porsche.com/pl/pl_PL/Macan-48886

chyba byś  żony nie odciągnął od tego auta 

Tu pełne dane tego samochodu

https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-macan-ID6CGMsp.html[/quote]

Od tego, to by żadnej kobitki nie odciągnął he he.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2019, 10:47:47 wysłana przez Maver27 »

Offline Gary

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Grudnia 2019, 15:04:15 »
mam tez sprawdzic Macana? dobre auto?
pozniej domyslam sie ze serwis bedzie kosztowal drugie tyle...

Acha, jest jeszcze jeden samochod: Mercedes GLB ! W tym miesiacu ma sie pojawic w salonach.
Tez sie zastanawiam bo bardzo mi sie podoba forma, nawiazuje troche do "kanciaka"
i cena moze byc baaardzo atrakcyjna
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2019, 15:06:38 wysłana przez Gary »

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Grudnia 2019, 17:35:23 »
Acha, jest jeszcze jeden samochod: Mercedes GLB ! W tym miesiacu ma sie pojawic w salonach.
Tez sie zastanawiam bo bardzo mi sie podoba forma, nawiazuje troche do "kanciaka"
i cena moze byc baaardzo atrakcyjna

Warto przetestować GLB , bo niedawno miałem okazję wypożyczyć GLE 450 gdzie cena jest strasznie kosmiczna po doposażeniu wszystkich opcji kosztuje uwaga prawie 700 tys.zł!!!
Jakie wrażenia? Po prostu bajka wszędzie idealna widoczność i to duże szyby, jakość, silnik, po prostu nie ma wad. Dla mnie pozostaje niesmak że to naszpikowane tyle elektroniki i mam wrażenie że kierowca idealny nie jest potrzebny. Możesz być laikiem i kieruj, a elektronika wszystko ci powie co dalej.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Grudnia 2019, 12:01:19 »
Wspominaliście o GLB. Z ciekawości obejrzałem sobie autko i w środku jest ok, typowy obecny mercedes. Ale ogólnie cała bryła auta to jakaś porażka. Serio taka buda może się Wam podobać? Druga sprawa że w konfiguratorze może i owszem cena zaczyna się blisko RAV4 ale jeśli doposażysz w potrzebne rzeczy to auto, to nie ma bata zmieścić się w 200k.

W tej cenie masz full wyposażone CRV albo RAV4. I według mnie nawet CRV wygląda lepiej od tego MB GLB. Inna sprawa że Toyota daje hybrydę, która akurat mnie bardzo ciekawi, a w MB masz benzyne od grupy PSA albo klekota.

Offline Gary

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Grudnia 2019, 18:28:36 »
Czy moge zapytac gdzie widziales GLB na zywo? ja znam tylko ze zdjec online, nie wiedzialem ze juz GLB dotarly do polskich salonow.
Buda mi sie podoba bo jest taki troche kanciak... generalnie wole takie cos od potworkowatego X6 ale wszystko jest kwestia gustu.
Rav4 tak ja konfiguruje wychodzi mi 207 tys... jesli bym dostal jakis rabat to ok, ale za 220 juz mozna calkiem niezle skonfigurowac GLC czy GLB ale ale.. ta benzyna jezdzi bardzo fajnie tylko tak jak pisalem pali 12/13 litrow.

« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2019, 18:31:29 wysłana przez Gary »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl