Autor Wątek: Prius III wymiana lusterka zewnętrznego - Pomóżcie, auto nie odpala  (Przeczytany 2190 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grandman

• Prawie Toyot
Witajcie!

Posiadam toyotkę Prius III z 2010 roku 1.8 72kW, silnik 2ZR-FXE, XW3(A)

Mam problem, niestety rozbiłem lewe lusterko zewnętrzne, tak bardzo że wyłamana jest wkładka lusterka z podgrzewaniem. Odnalazłem film na youtube jak je ściągnąć/wymienić i tak zrobiłem. Mowa o całym lusterku zewnętrzym bo obudowa też poszła.
Lusterko używane przyjdzie mi w sobotę i auto niestety do tego czasu będzie stać w garażu bez lusterka. Mieszkam w środkowej Norwegii i tutaj już mamy od dziś zimę na całego, 50cm śniegu.
Lusterko przywiezie mi znajomy z Polski (tutaj są około 5 razy droższe) a nadażyła się okazja że będzie.

Sprawa jest taka: odkręciłem lusterko wg filmu z youtube (w piątek) i wszystko ładnie poszło ale dziś chciałem wyjechać autem z garażu aby trochę codziennie pochodziło bo tutaj zima i mrozy. Niestety auto się nie uruchamia. Naciskam z pilota otwarcie ale widzę że nawet jak siedzę w aucie to miga czerwona kontrolka auta z kłódką. Po prostu odpiąłem lusterko i chciałem wyjechać, ponowne wpięcie też nic nie zmienia. Czy coś jest z immobilizerem? Już raz tak miałem że niestety na długim urlopie auto po powrocie stojące w garażu nie uruchamiało się. Mierzyłem wtedy obydwie baterie i miały po 9.7V Pomógł mi wtedy sąsiąd z dość dużą ładowarką, podładował 2 minuty i zapaliło. Nie wiem czy teraz po tym odpięciu lusterka znowu się akumulator rozładował. Przy starcie świecą wszystkie kontrolki i się nie uruchamia, nawigacja też nie świeci.
Dodam że wkład lusterka jest roztrzaskany i nie mogę go zamontować więc nie jest wpięty. Sterczą 2 kable od podgrzewania.
Lusterko odpiąłem na wyłączonym silniku przy otwartych drzwiach.

Mam jeszcze jedno pytanie, wtyczka w lusterku które mam ma 7 kabelków, czy znaczy to że lusterko jest 7PINowe?
Pomóżcie proszę co zrobić aby wystartowało bez wzywania lawety do ASO.
Chciałbym przejechać autem po podwórzu.

Będę niezmiernie wdzięczy za pomoc bo tutaj niestety mogę liczyć tylko chyba na ASO, sąsiad z ładowarą pomoże.
Dziękuję i czekam z niecierpliwością na wasze odpowiedzi.

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Prius III wymiana lusterka zewnętrznego - Pomóżcie, auto nie odpala
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Grudnia 2019, 22:35:05 »
jakie obydwie baterie ? akumulator LV jest jeden, jest w bagażniku, 30min po wyłączeniu auta powinien mieć 12,4V minimalnie. O ile dalej masz aku taki jak powinien być, czyli AGM. Jak jest padnięty aku LV to będziesz miał takie problemu.
Zobacz czy jakieś kabelki z lusterka nie mają zwarcia.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Grudnia 2019, 22:56:38 »
Już raz tak miałem że niestety na długim urlopie auto po powrocie stojące w garażu nie uruchamiało się.

Również, na pierwszy cel wziąłbym aku 12v. Auto długo stało, zima, keyless (?) ktos tam podładował 2 minuty..... czyli nie podładował (trzeba go wziąć w ciepełko i odpowiednio "podratować" jeżeli jest jeszcze co). Jeżeli masz go od nowości to też już mu powinno wystarczyć (9lat !) i należałoby kupić nowy (date produkcji znajdziesz na etykiecie aku12v).
Sprawdź bezpieczniki i zabezpiecz wtyczkę (chociażby izolacją) do czasu wstawienia nowego.
Samo odpięcie lusterka nie powinno wygenerować takich efektów jak opisujesz.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline grandman

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Grudnia 2019, 12:55:39 »
Fazibazi, Aku 12V LV rozumiem jako ten tylni? Gdzie mogę dostać taki akumulator? Taki który spasuje w 100% wymiarami i z tym trzecim wtykiem oprócz + i - ?
Ten który mam to oryginał z 2010 roku. Auto stało bez lusterka od piątku czyli tylko 2 dni, drzwi otwieram, świeci mnóstwo kontrolek po prawej stronie a po lewej żółty trójkąt. Czy w takim przypadku może ten immobilizer migać? Jak mógłbym naładować tą baterię?
Niestety Prius hybryda to dla mnie nowość bo do tej pory jeździłem Corolką E12 kombi 1.6VVTi 2005.
Czy mogę jakoś auto wypchąć z garażu aby go podpiąć na kablach do innego i uruchomić?
Można w jakiś sposób wrzucić luz czy tylko elektrycznie się go zwalnia przy ruszaniu i będzie tak zablokowany?
Niestety stoję w garażu przodem do ściany i te kable które mam są zbyt krótkie :/
Lusterko zamówiłem dobre, 7 pinowe. Moje pytanie raz jeszcze czy przy zdejmowaniu lusterka po otwarciu drzwi mogło się jakoś auto zablokować? Jakaś blokada, odpiąłem panel otwierania szyb i blokady w drzwiczek, tak samo dolne podświetlenie, następnie ściągnąłem tapicerkę z drzwi, odkręciłem śrubę mocującą plastik za którą była część kabla do lusterka.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Grudnia 2019, 15:05:42 »
Jak mógłbym naładować tą baterię?
Tak jak ładuje się akumulator samochodowy 12v, a najlepiej ładowarką automatyczną z funkcją ładowania akumulatorów 12v AGM (np taką : http://ctek-ladowarki.pl/55-%C5%82adowarka-ctek-mxs-38.html lub taką z "Lidla"). Najlepiej, skoro samochód już jest "uziemiony" z powodu lusterka to wyjąc ten akumulator (pamiętaj przy zdejmowaniu klem, najpierw - a na końcu +, przy zakładaniu najpierw+ na końcu - ), zanieść w ciepłe miejsce i podładować. Kupić najprościej w ASO, u nas w PL kosztuje ok 800zł taki jaki pasuje. Alternatywą są używki z rozbitków z toyoty rav IV (2-3 letnie) w PL na portalach aukcyjnych zaczynają się od ok 300zł.
Dobrą opcja też jest taka optima, powinna pasować i ma wąskie klemy itp:
https://allegro.pl/oferta/akumulator-optima-38ah-2-7j-auris-hybrid-bydgoszcz-8275471801

Jeżeli podładujesz porządnie akumulator to powinno się udać uruchomić auto i wrzucić N zeby go wypchnąć, w ostateczności możesz wykorzystać 8 sztuk baterii R20 (1,5v*8 = 12v) i auto też odpali, lub inne, bezpiecznie zastosowane źródło o napięciu minimum 12v (z głową !!!).

Tak możesz się podpiąć i od kogoś pożyczyć prąd, możesz w bagażniku bezpośrednio do aku, lub pod maską w puszcze bezpieczników masz czerwony + a minus to chyba nie trzeba tłumaczyć....Pamiętaj żeby swoim Priusem NIE uruchamiać innego auta tradycyjnego !!! (ewentualnie inne hybrydy o małym poborze prądu).

Żeby przepchnąć musisz uruchomić i N (blokada skrzyni)

Sprawdź bezpieczniki w kabinie i pod maską. Zacznij od porządnego źródła 12v ! bo skoro obecne jest z 2010 roku to na pewno trup  <kucharz> i porządne podładowanie go tylko przypudruje (ale może uda się uruchomić auto). Więc może lepiej zamiast kupować ładowarkę 12v to kup porządny aku! Ewentualnie pożyczyć od kogoś taką ładowarkę.

Odpowiedz na pytanie:

Mierzyłem wtedy obydwie baterie

Jakie obydwie baterie mierzyłeś?  :o

Jeżeli auto stało baardzo długo (pół roku) to możliwe że w baterii HV napięcie spadło do tak niskiego poziomu, że trzeba będzie udać się (niestety na lawecie) do ASO posiadającego specjalną ładowarkę do baterii HV (nie wszystkie ASO mają!!).
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2019, 15:12:51 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl