Autor Wątek: Hak holowniczy  (Przeczytany 42693 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
Odp: Hak holowniczy
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Października 2023, 09:29:37 »
Dla chcących montować hak małe info. Najpierw zorientujcie się czy wasz model w ogóle może mieć zamontowany hak. Można to sprawdzić w DR w rubryce "O" gdzie podane są masy ciągnionych przyczep(z hamulcem najazdowym i bez). Kolega od którego kupiłem hak w taki właśnie sposób się nadział na minę.
I teraz kilka ciekawostek. Ponieważ kolega miał tylko sam hak musiałem dokupić wiązkę. I tu zaczynają się dziać cuda. Chwyciłem za telefon i zacząłem dzwonić do okolicznych ASO na Śląsku aby ustalić ewentualny termin montażu(gwarancja). W pierwszym ASO oświadczono mi, że sama wiązka będzie kosztować... 1500 PLN!!!!!!! W drugim pan stwierdził, że nie będą montować części zakupionych poza ich ASO. Jak nie chcą zarobić to nie-ich problem. W trzecim powiedziano mi, że nie można kupić samej wiązki lecz tylko w komplecie z hakiem, co wydaje mi się co najmniej głupie. Dopiero w czwartym ASO miła pani oszacowała koszt zakupu samej wiązki na ok. 600 zł+ montaż z wbiciem w DR haka ok. 1100. Koszt montażu we wszystkich ASO gdzie telefonowałem wynosił ok. 1000-1500. Jak myślicie w którym ASO będę montował hak?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Października 2023, 10:02:49 »
Gwarancji nie stracisz nawet w przypadku montażu poza ASO.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 11 Października 2023, 10:17:18 »
Dealer zapewnił mnie, że da się taki hak zamontować z zachowaniem wszystkich funkcji.

"z zachowaniem wszystkich funkcji" - jakie funkcje masz na myśli?

Offline goofacz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #48 dnia: 11 Października 2023, 10:43:26 »
"z zachowaniem wszystkich funkcji" - jakie funkcje masz na myśli?

Bezdotykowe otwieranie klapy bagażnika. Inny dealer z którym rozmawiałem stwierdził, że nie da się tego zrobić. Wg nich jak chce mieć hak to muszą odłączyć bezdotykowe otwieranie.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 11 Października 2023, 11:43:11 »
OK. Myślałem, że chodzi o coś innego. Mam hak w Corolli od ponad 4 lat i strasznie mnie wkurza konieczność grzebania w ustawieniach i wyłączania systemów bezpieczeństwa za każdym razem gdy chcę cofać z bagażnikiem rowerowym zapiętym na haku. Myślałem, że Toyota to poprawiła i wprowadziła jakieś rozwiązanie robiące to automatycznie po wrzuceniu wstecznego biegu i wykryciu podpięcia do gniazda haka.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #50 dnia: 11 Października 2023, 14:53:39 »
Colin, właśnie w tej drugiej ASO(gdzie nie montuję części nie zakupionych u nich) oświadczyli mi, że muszę się liczyć z utratą gwarancji. Tak więc dla świętego spokoju wolę wydać trochę więcej niż później kopać się z koniem. Przy okazji poproszę o za/przeprogramowanie domykania szyb i ewentualnego wyłączenia buczka nie zapiętych pasów. Bo niestety moim Techstreamem 18 nie mogę tego zrobić(moduł " Customize Setting " jest nieprogramowalny).
Piter-ek, zaintrygowałeś mnie tym, że przy założonym bagażniku rowerowym wrzeszczą czujniki. Bo faktycznie może to wnerwiać.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 11 Października 2023, 20:52:42 »
Z tą gwarancją to niektórzy dilerzy chyba nie odnotowali faktu, że weszliśmy do UE.
Ten hak masz nowy w kartonie, czy używka?
Bo jak używka to się nie dziwię, że nie chcą montować.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #52 dnia: 11 Października 2023, 21:12:58 »
Dodatkowo wciskanie kitu i straszenie utratą gwarancji to już poważna sprzeczność z zasadami wolnej konkurencji. Mieli taki wykład apropo tych tematów na szkoleniach w ASO. Obowiązkowy dla każdego pracownika.

oświadczyli mi, że muszę się liczyć z utratą gwarancji.

Co najwyżej dziewczynie się może oświadczyć
« Ostatnia zmiana: 11 Października 2023, 21:16:20 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 12 Października 2023, 17:21:18 »
Piter-ek, zaintrygowałeś mnie tym, że przy założonym bagażniku rowerowym wrzeszczą czujniki. Bo faktycznie może to wnerwiać.
Baa..., gdyby tu chodziło o same efekty akustyczne to byłbym w stanie jakoś to zaakceptować  :-), ale tutaj jak nie zareaguję na te ostrzeżenia i dalej powoli cofam to włącza się awaryjne hamowanie co kończy się gwałtownym szarpnięciem całego "zestawu" :laugh: (auto+bagażnik+rowery). Pisałem kiedyś w tej sprawie do Toyoty - odpisali, że tak ma być. Za każdym razem jak mi przyjdzie do głowy cofać, to mam zagłębić się w menu w zegarach, powyłączać to i owo i dopiero wykonać manewr. No i oczywiście po manewrze mam pamiętać by przywrócić ustawienia (znowu grzebanie w menu...) abym w dalszą trasę wyruszył bezpieczny  :laugh: :laugh: :laugh:.

Offline goofacz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 12 Października 2023, 20:56:31 »
A ja to jest z rejestracją auta? Zamówiłem Corolle TS z hakiem. Auto już od kilku dni czeka na odbiór, a przedwczoraj wskoczyło mi w mObywatelu - w szczegółach auta widzę "brak haka".

Czyli co, dealer zamontował mi hak i zarejestrował auto bez haka? Czyli zapłaciłem za usługę rejestracji i teraz muszę jechać do SKP i znowu biegać po urzędach?

Ja w ogóle mogę legalnie wyjechać autem które ma hak ale zostało zarejestrowane bez niego?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 12 Października 2023, 21:14:23 »
Zarejestrował samochód i zamontował hak. Inaczej nie mógł. Powinien Cię uprzefzić. Tak, musisz pójść do WK i wpisać hak do dowodu. Możesz jeździć przed zgłoszeniem do WK.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline goofacz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 12 Października 2023, 21:19:38 »
Hm, kurcze,  niemiłe zaskoczenie. Przed rejestracją poprosiłem o trzecią tablicę, podobno załatwili to bez problemu. To urzędy wydają trzecią tablicę bez problemu (nawet jak auto nie ma wbitego haka)?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 12 Października 2023, 21:44:51 »
Hak montują po rejestracji. Trzecia tablica należy się jak psu micha. Nie ma związku z hakiem.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 12 Października 2023, 22:04:22 »
To urzędy wydają trzecią tablicę bez problemu (nawet jak auto nie ma wbitego haka)?
Możesz mieć bagażnik rowerowy na klapie ktory bedzie zasłaniał tablicę.
Trzacia tablica to niekoniecznie hak.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 12 Października 2023, 22:24:15 »
Hm, kurcze,  niemiłe zaskoczenie. Przed rejestracją poprosiłem o trzecią tablicę, podobno załatwili to bez problemu. To urzędy wydają trzecią tablicę bez problemu (nawet jak auto nie ma wbitego haka)?
W Toyotcie tak lubią.
Ja byłem bardziej zdziwiony, bo nie tylko musiałem zrobić dodatkowy przegląd, ale po kilku dniach dostałem fakturę za… zgodę Toyota Leasing na montaż haka :).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl