Autor Wątek: Czy można i jak?  (Przeczytany 1449 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pwtwsw

• Toyot Leżący
  • *
Czy można i jak?
« dnia: 05 Grudnia 2019, 23:13:35 »
Pytanie do znawców.  Czy da się zamknąć drzwi z zewnątrz przy włączonym silniku?
Przykładowo uruchamiam silnik żeby nagrzać w kabinie przed wyjazdem i wracam na chwilę do domu. Nie chcę siedzieć w środku samochodu ani biegać dookoła na zewnątrz na zimnie. W innych samochodach temat był prosty. Dwa kluczyki, jeden w stacyjce z uruchomionym silnikiem, drugim zamykałem drzwi i po jakimś czasie wsiadałem do ciepełka. A teraz kicha. Jak silnik włączony to nie da rady zaryglować drzwi z zewnątrz. Czy ktoś może opanował problem i może podzielić się wiedzą na ten temat? Pytanie dotyczy priusa 3 generacji.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Czy można i jak?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Grudnia 2019, 23:46:32 »
Hehehe, mi się pomysły skończyły na webasto, ale jeszcze wcześniej były próby ze zdalnym startem. Poczytaj sobie:

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,39697.0.html

A może coś ktoś jeszcze odkrył? Sam się dowiem  <kawusia>
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline lukasz-h

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Grudnia 2019, 09:20:40 »
Spróbuj wysunąć z pilota fizyczny kluczyk i nim zamknąć.

Offline pwtwsw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Grudnia 2019, 23:32:08 »
Pomysł  z zamykaniem kluczykiem zadziałał. Lukasz-h wielkie za podpowiedź. 
Tak na marginesie po zamknięciu kluczykiem nie działa pilot.  Trzeba otworzyć również kluczykiem, ale to nie problem.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Grudnia 2019, 08:09:52 »
Ogólnie nagrzewanie auta na postoju jest nieokonomiczne i zabronione przepisami Kodeksu Drogowego (na obszarze zabudowanym).
Zimnym autem od razu startuję, ale z umiarem. Hybryda ma to do siebie, że przy delikatnym traktowaniu pedału gazu, przez kilka pierwszych kilometrów ICE pracuje na jednostajnych obrotach a auto odpycha się z elektryka. Ciepły powiew z kratek czuć po kilku minutach, a kilometry umykają...
@pwtwsw - proponuję cieplejszą kurtkę i od razu w drogę. Po kilku kilometrach, przy planowanej dłuższej podróży, zawsze można się zatrzymać i zrzucić z siebie to i owo.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2019, 15:42:14 wysłana przez fazibazi »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl