Autor Wątek: Corolla E12 - stuk podczas ruszania tylko po odpaleniu  (Przeczytany 5349 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kalosz12

• Toyot Leżący
  • *
Corolla E12 - stuk podczas ruszania tylko po odpaleniu
« dnia: 08 Grudnia 2019, 15:33:54 »
Witam,

Mam dziwny objaw w Corolli e12 2006r 1.6B+G.
Mianowicie po uruchomieniu samochodu i ruszeniu wydobywa się dziwny metaliczny stuk/przeskok dość wyraźny, jakby coś zachodziło na siebie. Trudno jest go namierzyć skąd dochodzi, przy otwartej klapie nie słychać go ale siedząc w samochodzie już słychać wyraźnie z kokpitu. Obojętne czy jadę to przodu czy do tyłu.
Owy stuk pojawia się tylko gdy obrotomierz będzie musiał ruszyć się z miejsca spoczynku. Gdy odpale i będę jechał mega powoli tak, że wskazówka się nie uniesie a auto się będzie po prostu toczyć to nie usłyszę go.
Pojawia się on przy ruszaniu tylko po włączeniu samochodu. Gdy się zatrzymam podczas jazdy i ruszę ponownie, nie gasząc auta, nie będzie go już słychać, zawsze trzeba wyłączyć samochód i ponownie włączyć, żeby powstał.
Stuk powstaje też gdy np. wyłącze samochód na górce, ponownie włączę i puszcze auto na luzie. Gdy auto nabierze danej prędkości na luzie to wystąpi, jednak gdy puszcze wyłączone auto na luzie z górki to nie wystąpi.

W samochodzie stwierdzono wadliwą półoś (poprzedni właściciel wstawił najtańszy zamiennik podczas wymiany) i luzy przy jej łączeniu ze skrzynia - naprawa mechanizmu różnicowego. Diagnozy bez demontażu półosi.

Czy ma ktoś pomysł co jest przyczyną stuku? Nie wiem czy usterka półosi/skrzyni nie jest po prostu osobną usterką bo objawy występowania stuku są dziwne..
Czy może to być jakieś zazbrajanie systemu w samochodzie? Chodź wcześniej to nie występowało albo było nie słyszalne...
Jakiś przegub, łożysko (może właśnie w skrzyni)? Chodź występuje to tylko po włączeniu, nawet bez dodawania gazu.

Nie znalazłem nigdzie podobnego przypadku stąd tworze ten wątek. Słyszałem o bardzo podobnym występowaniu stuku w Mazdzie. Tam po przekroczeniu 20km/h występował i podobno było to uruchomienie ABS.

Ma ktoś jakiś pomysł?
Proszę o pomoc.

Offline kalosz12

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Corolla E12 - stuk podczas ruszania tylko po odpaleniu
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudnia 2019, 16:57:35 »
Żadnych pomysłów nikt?

Proszę o poradę.

Offline Problem

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Grudnia 2019, 07:51:19 »
Mi np ciężko zobrazować sobie ten objaw, bo raz piszesz, że
po uruchomieniu samochodu i ruszeniu wydobywa się dziwny metaliczny stuk/przeskok
A za chwilę:
Owy stuk pojawia się tylko gdy obrotomierz będzie musiał ruszyć się z miejsca spoczynku.
Obrotek jest w miejscu spoczynku, gdy silnik jest wyłączony. Czyli raz objaw jest gdy ruszasz, a raz, gdy odpalasz?
W samochodzie stwierdzono wadliwą półoś (poprzedni właściciel wstawił najtańszy zamiennik podczas wymiany) i luzy przy jej łączeniu ze skrzynia - naprawa mechanizmu różnicowego.
No to jest od czego zaczać. Nawet jeśli to nie winowajca, to wypada zrobić.
Jak nie to, to jeszcze zawieszenie silnika i skrzyni bym sprawdził szarpiąc na ręcznym silnikiem.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Grudnia 2019, 08:12:08 »
Słyszałem o bardzo podobnym występowaniu stuku w Mazdzie. Tam po przekroczeniu 20km/h występował i podobno było to uruchomienie ABS.
Ja miałem coś takiego w Daewoo Nubira z 1999 roku, to był normalny objaw, jakby takie trzaśnięcie. I to był na pewno ABS. Zresztą, jak ABS zadziałał wydawał podobne dźwięki - może spróbuj wywołać działanie ABS-u i porównaj sobie.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline kalosz12

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Grudnia 2019, 21:33:37 »
Problem - masz racje, źle to ująłem. Chodzi, że trzeba wyłączyć samochód i ponownie włączyć żeby stuk powstał przy ruszaniu, po ponownym ruszaniu np. na światłach bez wyłączania samochodu już tego nie ma. Więc jest tylko po ruszeniu z daną prędkością.

No półoś ma luzy, jak mi to mechanik powiedział - jak to w Toyotach, zwłaszcza że nie jest oryginalna. Można jeździć ale trzeba wymienić byle nie za późno.

Co do stuku, nie pochodzi on raczej od tej części samochodu, słychać to w kokpicie gdzieś po środku. Dziś zauważyłem, że gdy zachodzi ten stuk światła lekko przygaszają jakby był większy pobór prądu przez ten czas chodź może tylko mi się wydaje.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Grudnia 2019, 10:46:44 »
Czy sprawdziłeś czy to nie stuka zawór FC gazu?

Pasowało by to do tego objawu z obrotomierzem, bo gaz włącza się po przekroczaniu odpowiednich obrotów
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline kalosz12

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Grudnia 2019, 17:18:17 »
Jak to mogę sprawdzić?

Ostatnio jak robiłem testy to na wyłączonym gazie, tylko na benzynie jeździłem więc nie wiem czy coś się może załączać z gazu skoro nie jest użytkowany, bynajmniej nie tak głośno. Instalacja STAG 4, z wtryskami Hanna, już paro letnia.

Offline Adaxol

• Początkujący
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Grudnia 2019, 15:41:02 »
Witam,
u mnie jest podobny problem, identycznie jak kolega opisał. Dodałbym, że dźwięk ten wydobywa się zaraz po obrocie/ruszeniu kół.
Odrzuciłbym opcję z gazem, ponieważ u mnie w aucie nie ma instalacji, a objawy podobne.

Offline kalosz12

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Grudnia 2019, 18:56:01 »
Adaxol jak długo masz ten problem? Udało Ci się coś zdiagnozować?

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Grudnia 2019, 19:56:12 »
Witam,
u mnie jest podobny problem, identycznie jak kolega opisał. Dodałbym, że dźwięk ten wydobywa się zaraz po obrocie/ruszeniu kół.
Odrzuciłbym opcję z gazem, ponieważ u mnie w aucie nie ma instalacji, a objawy podobne.
   Kolego czy masz TRC?

Offline kalosz12

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Lutego 2020, 09:09:51 »
Ja u mnie obstawiam właśnie TRC.
Wcześniej, gdzie popadało trochę śniegu i po dynamicznym ruszeniu z miejsca gdy auto "boksowało" w miejscu, zaświecała się kontrolka poślizgu i wydobywał się bardzo podobny dźwięk do tego podczas ruszania dwa razy - jakby się wyłączył i włączył.
Ostatnio wymieniałem akumulator, po włożeniu nowego komputer ześwirował przez 2-3km - pokazywał zły stan paliwa, miał dziwne obroty i o dziwo nie usłyszałem tego stuku (może akurat ja nie słyszałem bo byłem skupiony na komputerze). Auto nawet zgasło zamoczynnie 2 razy podczas postoju. Następnie po odpaleniu wszystko wróciło do normy - komputer się "zorinentował" co się dzieje - stan paliwa i reszta było ok no i stuk powrócił...
Nie mam pewności co to jednak wydaje się to być mechanizm TRC.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Lutego 2020, 13:11:23 »
Ja u mnie obstawiam właśnie TRC. ....
Nie mam pewności co to jednak wydaje się to być mechanizm TRC.
u mnie nie jest to stuk tylko tak jakby cos zatrybili taki szelest" podczas ruszenia zaraz po odpaleniu auta... nie ma sie co martwic bynajmniej u mnie:)

Offline mech z toyoty

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Lutego 2020, 21:36:58 »
nie macie zadnych problemów to jest normalny objaw,dźwięk pochodzi z pompy abs pozdr

Offline kalosz12

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Lutego 2020, 08:58:44 »
nie macie zadnych problemów to jest normalny objaw,dźwięk pochodzi z pompy abs pozdr

Nawet jak się wypieło bezpiecznik od ABS? Tak zrobiłem i przeskok dalej był.

Offline Vaneheim

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lutego 2021, 12:07:48 »
Ktoś rozkminił co to za dźwięk i skąd?
Wcześniej nie zauważyłem żeby tak się działo i nagle pojawił się znikąd.
Jest tak jak kolega wyżej opisał, pojawia się tylko raz przy pierwszym ruszeniu do przodu lub do tyłu nie ma znaczenia. Po odpaleniu samochodu. Później jest cisza do czasu zgaszenia silnika, odpaleniu i ponownym ruszeniu.
Zanim zaczęło się to dziać samochód lekko wpadł w poślizg na śniegu i zapaliły się kontrolki abs trc i coś zapikało.

Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl