Autor Wątek: RAV4 2019 - światła główne w technologii LED  (Przeczytany 48245 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PrzemQ

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
RAV4 2019 - światła główne w technologii LED
« dnia: 08 Grudnia 2019, 23:08:06 »
Mam auto od maja i do tej pory nie miałem okazji zwrócić na to uwagi, ale dni są coraz krótsze i coraz częściej uprawiam jazdę nocną.  Mam wersję Executive, światła główne LED (nie jest to "basic LED", cokolwiek to znaczy).  Mam wrażenie, że światła mijania świecą na bardzo krótką odległość i przy większych prędkościach jadę z duszą na ramieniu, że czegoś w porę nie zauważę. I rzeczywiście, raz dosłownie w ostatniej chwili zauważyłem jakiś przedmiot na jezdni.  Do tego jest wyraźna górna linia odcięcia oświetlenia.  Za to światła drogowe są wręcz genialne, absolutnie bez zarzutu.

Wcześniej jeździłem autem ze światłami ksenonowymi, jeszcze wcześniej halogenowymi i na światła mijania nie mogłem narzekać.  A w nowej RAV4 jest to teraz mój główny ból głowy.  Czy wszystkie światła LED "tak mają"?  Może trzeba coś ustawić?  Kilka tygodni temu byłem na pierwszym przeglądzie (po 15 tys) i mam nadzieję, że sprawdzili ustawienie świateł, chociaż pewny nie jestem.

Czy wszyscy użytkownicy nowej RAV4 mają taką opinię na temat świateł, czy tylko u mnie coś jest nie tak?
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2019, 23:17:18 wysłana przez PrzemQ »

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 2019 - światła główne w technologii LED
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Grudnia 2019, 23:14:08 »
Mam wrażenie, że światła mijania świecą na bardzo krótką odległość i przy większych prędkościach jadę z duszą na ramieniu, że czegoś w porę nie zauważę.
Ja tez mam takie odczucia - pewniej czulem sie z ksenonami z poprzedniego auta (VW Touran - tam "dlugie" byly dla mnie dopelnieniem i nie mialem problemu zeby jezdzic nawet tylko na swiatlach "mijania" ). A teraz jest gorzej....
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2019, 23:16:44 wysłana przez strzmiele »
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline pafcio01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Grudnia 2019, 23:49:57 »
Ja właśnie wróciłem z nart i pomimo iż przed samym wyjazdem zgłosiłem to w serwisie i niby poprawili to światła świecą na odległość dwóch, trzech pasów rozdzielających jezdnie...
Masakra! Strach jechać z dopuszczalną dozwoloną prędkością na autostradzie.
Wcześniej jeździłem autem z bixenonem, ostatnio też z ledami a teraz mam wrażenie że świecą mi się jakieś świeczki!

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudnia 2019, 07:50:34 »
Moje basic LED również świecą na bardzo bliską odległość. Boki są bardzo ładnie doświetlone, ale ten zasięg... praktycznie uniemożliwia jazdę z szybkością większą niż 70 km/h w nocy po drodze krajowej (a to i tak niespecjalnie komfortowo :( )
Wybierając samochód również rozważałem samochód z grupy VAG i tam na forach opisywany był podobny problem, który nie był rozwiązywany przez serwis. Rozwiązaniem w przypadku VAG jest samodzielna regulacja torxem czy imbusem plus ewentualnie wizyta w stacji diagnostycznej, aby się upewnić, że światła nie świecą zbyt wysoko. Mam nadzieję, że w przypadku Toyoty też jest taka śrubka...

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudnia 2019, 08:03:00 »
Przecież macie długie światła drogowe które mogą działać w trybie automatycznym? Wtedy problemu z widocznością nie ma. Bo raz że świecą szeroko, to jeszcze daleko.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudnia 2019, 08:03:55 »
Ja bym zainwestował 10 max 20 zł. na SKP i sprawdził ustawienie reflektorów. W serwisach kiepsko ustawiają. Najprostszym sposobem na dobre ustawienie świateł, jest ustawienie granicy światłocienia, na lini poziomej na urządzeniu. Prawie wszyscy ustawiają granice pod ta linią. Gwarantuje, nie będzie żadnego oślepiania innych kierujących.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2019, 08:09:29 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Grudnia 2019, 08:43:10 »
Światła LED różnią się od basic LED tym że tam kierunki są również LEDowe w basicach kierunki są zwykłe. Wracając do długości świecenia, (jest to tylko moje wrażenie) wydaje mi się, że w przypadku LEDów jest wyraźnie odcięcie na końcu strumienia i dla tego jest takie wrażenie, że świecą krótko. Też mi się tak wydawało jak jechałem pierwszy raz. Zmierzyłem więc zasię świateł mijania i wyszło mi około 90m. Jest to dwa razy tyle ile minimalny zasięg świateł mijania. Wydaje mi się, że jest to wynik więcej niż poprawny.

Offline pafcio01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Grudnia 2019, 09:14:34 »
Ja mam Exe i kierunki też są na zwykłych "bułach" :P

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Grudnia 2019, 09:23:36 »
Światła LED różnią się od basic LED tym że tam kierunki są również LEDowe w basicach kierunki są zwykłe. Wracając do długości świecenia, (jest to tylko moje wrażenie) wydaje mi się, że w przypadku LEDów jest wyraźnie odcięcie na końcu strumienia i dla tego jest takie wrażenie, że świecą krótko. Też mi się tak wydawało jak jechałem pierwszy raz. Zmierzyłem więc zasię świateł mijania i wyszło mi około 90m. Jest to dwa razy tyle ile minimalny zasięg świateł mijania. Wydaje mi się, że jest to wynik więcej niż poprawny.
Basic led to zwykłe reflektory ze żródłem w postaci LED. W wersji LED jaka jest w Exe. reflektor i zródło jest tak skonstruowane aby emitować światło kierunkowo.
Co do wrażenia że świecą zbyt krótko. Przyczyna to właśnie linia odcięcia i brak odbicia światła które ponad tą linie trafia.
Osobiście użytkuje równolegle skode octavię z led i uwierzcie mi tam efekt że zasięg świateł  jest zbyt mały jest znacznie większy. Długie w rav4 świecą  genialnie znacznie lepiej niż w skodzie.

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Grudnia 2019, 09:45:58 »
Basic led to zwykłe reflektory ze żródłem w postaci LED. W wersji LED jaka jest w Exe. reflektor i zródło jest tak skonstruowane aby emitować światło kierunkowo.
Jak to trzeba weryfikować informacje w internetach w kilku źródłach. Masz racje. Przeczytałem gdzieś jakiś opis rav4 napisany przez jakiegoś pseudo dziennikarza motoryzacyjnego, że różnica między jednymi a drugim jest właśnie w kierunkach.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Grudnia 2019, 10:51:47 »
A w nowej RAV4 jest to teraz mój główny ból głowy.  Czy wszystkie światła LED "tak mają"?  Może trzeba coś ustawić?  Kilka tygodni temu byłem na pierwszym przeglądzie (po 15 tys) i mam nadzieję, że sprawdzili ustawienie świateł, chociaż pewny nie jestem.
Ja co prawda mam Bi-LEDy w Prestige'u 4 generacji, ale zakładam, że 5 gen. Executive ma podobne światła (brak matrycowych) i powiem, że mam dokładnie takie same odczucia - na światłach mijania jest słabo.

Jeśli się przesiadasz z osobówki do SUVa, to chyba każdy będzie narzekał - wysoko umiejscowione reflektory, inny kąt padania, itd. Do tego białe światło LED - przy opadach deszczu w nocy światła mijania to jest dramat. Zwykłe halogeny H4 w Punto to istna elektrownia przy RAV4 (mówię o zasięgu świateł mijania). Nie mówiąc już o matrycowych LEDach, jeździłem Mondeo z takimi i tam to jest bajka - wrażenie jakby cały czas się jeździło na drogowych nikogo nie oślepiając.

Długie w RAV4 są OK, ale ja nie mam gdzie z nich korzystać - jazda głównie po mieście.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2019, 11:01:45 wysłana przez Arst »

Offline PrzemQ

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Grudnia 2019, 10:57:22 »
Przyczyna to właśnie linia odcięcia i brak odbicia światła które ponad tą linie trafia.
Też mam wrażenie, że właśnie o to chodzi.  Przy bardziej rozproszonym strumieniu światła wcześniej można dojrzeć wszelakie odblaski - na rowerach, u pieszych, albo na znakach drogowych.  W mojej RAV4 odblaski widać dopiero wtedy, gdy padnie na nie (silny, nie przeczę) podstawowy strumień światła.  Tyle że przy dużej prędkości może już być za późno.

Tak czy inaczej, pojadę na stację diagnostyczną i poproszę o sprawdzenie ustawienia świateł.

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Grudnia 2019, 11:04:32 »
Każdy refraktor powinien mieć regulację. Nie powinno być problemu z podniesieniem snopu światła tak aby odcinał się np. 10m dalej. Poza tym Basic Led i Led od wersji comfort to przepaść. Są filmy na youtybe.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Grudnia 2019, 11:17:38 »
Światła BI-Led dostępne są od wersji Selection i to jeden z powodów dla którego warto wziąć tę wersję. Tak jak mówisz w necie są porównania i różnica jest znacząca.

https://www.youtube.com/watch?v=Qqjs4zNT5vU&t=53s

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Grudnia 2019, 11:25:46 »
Światła BI-Led dostępne są od wersji Selection i to jeden z powodów dla którego warto wziąć tę wersję. Tak jak mówisz w necie są porównania i różnica jest znacząca.https://www.youtube.com/watch?v=Qqjs4zNT5vU&t=53s

Selection na pewno, ale nie wiem czy Comfort z pakietem style, ale mogę się mylić.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl